pol Napisano 26 Maj 2005 Napisano 26 Maj 2005 Witam, greku o to rozszyfrowany producent M4/39 E W. Assmann & Söhne, Lüdenscheidpozdro pol
kuligow Napisano 17 Wrzesień 2005 Napisano 17 Wrzesień 2005 skórka....PS pas był z tą klamra prawdopodobnie od zawsze - ładnie sygnowany RBNr i podpisany w 3 (!) miejscach przez właściciela G.Schilkowske , długosc 85 cm...
brivibai Napisano 18 Sierpień 2004 Napisano 18 Sierpień 2004 Bardzo rzadka klamra.Pełen komentarz do niej jest takipo niemiecku /wolę go przepisać po szwabsku aniżeli kropnąć gafę- może ktoś by przetłumaczył na ludzki język?/Bemerkung: 1939 wurden bei der sa,nskk und nsfk wehrmannschaften gegrundet.Die sa wehrmannschaft trug das oben abgebildete kopelschlos, am 1.10.1939 eingefuhrt, alle anderen wehrmannscht.koppel mit Dornenschnalle.Ruckseitig RZM-zeichenWedług mej info jest to klamra członków rezerwy w/w organizacji od 1939r. sygnowana cechą RZM.Pozdrawiam
Boruta Napisano 21 Październik 2004 Napisano 21 Październik 2004 Nie wiem, kiedy przestano stosować bicia pułkowe, może dopiero w latach 30-tych? Ale chyba już podczas I-ej wojny ich zaprzestano.Pozdrawiam
kuligow Napisano 18 Listopad 2004 Napisano 18 Listopad 2004 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35254768 - oto aukcjaco do klamerki - spójrzcie na rewers - po lewym skrzydłem orzełak widać wypukłe logo Auricha - H leżace nad A -pod drugim skrzydlem jest data 41 - oryginalne klamry aurich są przez to bardzo trudne do podrobieniazresztą klamra ma wszystkie cechy stalowego auricha - czyli np lutowany mosiądzem hak z krótkimi nózkami...pozdro !!!co do aukcji - jak chcecie Grku lub Frozzer - to za 300 poza aukcją moge go sprzedać.. i pokryje wysyłke - Greku - daj majla jak chcesz extra fotki !!
greku Napisano 23 Październik 2004 Napisano 23 Październik 2004 czolem, kolego kuligow wroc sie do 05.08.2004r godz. 12.35, powiedz cos o tej klamrze bo koles pyta a ja nie potrafie odpowiedziec, ponadto pyta o front heil, poniewaz akurat taka mam wiec ja przy okazji wklepalem, pozdro.
brivibai Napisano 1 Sierpień 2004 Napisano 1 Sierpień 2004 Cześć GrekuNareszcie sprawny komputer.....Zacznę od sprostowania.Oczywiście nie HJ lecz StudentenbundDruga uwaga-mimo że klamra była noszona przez nsfk to jest to klamra SA.Co do ostatniego wysypu klamer to idąc od samego dołu -klamra strażacka bez napisu-rzadki wzór nie mam go w żadnym katalogu.wyżej pozycja to standartowa produkcja Assmanna und Sohne.Jeszcze wyżej to SA z rotującą swastyką /tzw.słoneczne koło/Powyżej SA i jeszcze wyżej SA ze zwykłą swastyką ale rotującą.W uzupełnieniu jeszcze dodam że okrągła klamra dla lekarzyoficerów to pruska klamra używana od 1914 r.Pozdrowienia dla klamerkowców.
Frozzer Napisano 5 Sierpień 2004 Napisano 5 Sierpień 2004 klamra reichsbahnu jest z alpaki, wiem bo jest odemnie :D
kuligow Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 zdubluję tutaj swoją wypowiedz z innego forum - RZM822 jest to: C.T.D. - czyli Christian Theodor Dicke Ludenscheid - posługuje się też innymi oznaczeniami jak RZM 92, RZM M4/22 lub: CTDH, C.T.D. pozdrawiam
tasiu1 Napisano 1 Październik 2004 Napisano 1 Październik 2004 Mam rozumiec, ze jest to niemiecka klamra?????
greku Napisano 16 Sierpień 2004 Napisano 16 Sierpień 2004 czolem,mysle ze to dobra klamra, dokladnie niech ja okresli brivibai
Robert. Napisano 13 Listopad 2004 Napisano 13 Listopad 2004 witamna allegro jest ciekawa klamrahttp://www.allegro.pl/show_item.php?item=34165900moze orientoje sie ktos jakiej to formacjipozdrawiam Robert
Mr Piter Napisano 22 Listopad 2004 Napisano 22 Listopad 2004 witajcie !też wrzuce tu jakas klamerke ! a co mi tam :)pozdr
greku Napisano 7 Październik 2004 Napisano 7 Październik 2004 cos watek upada, dodaje wiec policyjna niestety ostro oprawiona przez rosjanina
(ORMO) Napisano 19 Sierpień 2004 Napisano 19 Sierpień 2004 Witam, zwracam się do was jako znawców tematu, pośadam klamre niemiecką z okresu pierwszej wojny (z koroną, pewnie każdy wie o co chodzi) lecz różni śię od typowej klamry zawartą na niej maksymą mianowicie zamiast napisu GOTT MIT UNS widńeje napis IN TREUE FEST. Klamerka wykonana jest ze stali metodą tłoczeńa. Prosze o pomoc w identyfikacji z góry dziękuje. POZDRAWIAM!!!(ORMO)
brivibai Napisano 7 Wrzesień 2004 Napisano 7 Wrzesień 2004 Nie mam jasnej odpowiedzi na pytanie /Greku/i sam powiększę listę pytań o dziwne usytuowanie nakładki i zaczepu.Czy mamy do czynienia z bublem, czy ktoś przełożył w bliżej nieokreślonym czasie nakładkę /poco?/ i stąd takie cudactwo.A może istniał bliżej nieznany patent na zapinanie pasa z drugiej strony.Tylko dywagacje....Pozdrawiam.Takiego mankuta w swym zbiorze nie mam....
greku Napisano 7 Październik 2004 Napisano 7 Październik 2004 z tylu ciekawa sygnaturka, rozszyfrujecie koledzy?
Pytanie
Gość
451 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.