Skocz do zawartości
  • 0

co to za klamra?

Gość greku67

Pytanie

Napisano
może ktoś będzie wiedział, co to za klamra?
  • Odpowiedzi 451
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, greku o to rozszyfrowany producent M4/39 E W. Assmann & Söhne, Lüdenscheid

pozdro pol
Napisano

skórka....

PS pas był z tą klamra prawdopodobnie od zawsze - ładnie sygnowany RBNr i podpisany w 3 (!) miejscach przez właściciela G.Schilkowske , długosc 85 cm...

Napisano
Bardzo rzadka klamra.Pełen komentarz do niej jest takipo niemiecku /wolę go przepisać po szwabsku aniżeli kropnąć gafę- może ktoś by przetłumaczył na ludzki język?/
Bemerkung: 1939 wurden bei der sa,nskk und nsfk wehrmannschaften gegrundet.Die sa wehrmannschaft trug das oben abgebildete kopelschlos, am 1.10.1939 eingefuhrt, alle anderen wehrmannscht.koppel mit Dornenschnalle.
Ruckseitig RZM-zeichen
Według mej info jest to klamra członków rezerwy w/w organizacji od 1939r. sygnowana cechą RZM.Pozdrawiam
Napisano
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35254768 - oto aukcja
co do klamerki - spójrzcie na rewers - po lewym skrzydłem orzełak widać wypukłe logo Auricha - H leżace nad A -pod drugim skrzydlem jest data 41 - oryginalne klamry aurich są przez to bardzo trudne do podrobienia
zresztą klamra ma wszystkie cechy stalowego auricha - czyli np lutowany mosiądzem hak z krótkimi nózkami...

pozdro !!!
co do aukcji - jak chcecie Grku lub Frozzer - to za 300 poza aukcją moge go sprzedać.. i pokryje wysyłke - Greku - daj majla jak chcesz extra fotki !!
Napisano

czolem, kolego kuligow wroc sie do 05.08.2004r godz. 12.35, powiedz cos o tej klamrze bo koles pyta a ja nie potrafie odpowiedziec, ponadto pyta o front heil, poniewaz akurat taka mam wiec ja przy okazji wklepalem, pozdro.

Napisano
Cześć Greku
Nareszcie sprawny komputer.....
Zacznę od sprostowania.Oczywiście nie HJ lecz Studentenbund
Druga uwaga-mimo że klamra była noszona przez nsfk to jest to klamra SA.Co do ostatniego wysypu klamer to idąc od samego dołu -klamra strażacka bez napisu-rzadki wzór nie mam go w żadnym katalogu.wyżej pozycja to standartowa produkcja Assmanna und Sohne.Jeszcze wyżej to SA z rotującą swastyką /tzw.słoneczne koło/Powyżej SA i jeszcze wyżej SA ze zwykłą swastyką ale rotującą.
W uzupełnieniu jeszcze dodam że okrągła klamra dla lekarzy
oficerów to pruska klamra używana od 1914 r.Pozdrowienia dla klamerkowców.
Napisano
zdubluję tutaj swoją wypowiedz z innego forum - RZM822 jest to:
C.T.D. - czyli Christian Theodor Dicke Ludenscheid - posługuje się też innymi oznaczeniami jak RZM 92, RZM M4/22 lub: CTDH, C.T.D.
pozdrawiam
Napisano
witam
na allegro jest ciekawa klamra
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=34165900
moze orientoje sie ktos jakiej to formacji
pozdrawiam Robert
Napisano
Witam, zwracam się do was jako znawców tematu, pośadam klamre niemiecką z okresu pierwszej wojny (z koroną, pewnie każdy wie o co chodzi) lecz różni śię od typowej klamry zawartą na niej maksymą mianowicie zamiast napisu GOTT MIT UNS widńeje napis IN TREUE FEST. Klamerka wykonana jest ze stali metodą tłoczeńa. Prosze o pomoc w identyfikacji z góry dziękuje.
POZDRAWIAM!!!(ORMO)
Napisano
Nie mam jasnej odpowiedzi na pytanie /Greku/i sam powiększę listę pytań o dziwne usytuowanie nakładki i zaczepu.Czy mamy do czynienia z bublem, czy ktoś przełożył w bliżej nieokreślonym czasie nakładkę /poco?/ i stąd takie cudactwo.A może istniał bliżej nieznany patent na zapinanie pasa z drugiej strony.Tylko dywagacje....
Pozdrawiam.Takiego mankuta w swym zbiorze nie mam....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie