Skocz do zawartości
  • 0

co to za klamra?

Gość greku67

Pytanie

Napisano
może ktoś będzie wiedział, co to za klamra?
  • Odpowiedzi 451
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Co do kalmerki to ci nie pomogę bo za bardzo nie siedze w tych klimatach, a w moim posiadaniu , jak narazire jest tylko jedna.Ale jakbys miał jeszcze jakis producentów kalmerek ss do rozszyfrowania, to wal śmiało, jak bede mógł to pomogę

pozdro pol
Napisano
zbaczając nieco od klamer - kapelani nie posiadali specjalnych patek - mieli mundury z patkiami oficerskimi (kolor broni - purpurowy) - ale nie posiadali pagonów - nie mieli stopni wojskowych.. - noslili na szyji krzyże katlickie (lub protestanckie) i nosili małe krzyże na czapkach - pomiędzy orłem a wieńcem

pozdrawiam
Napisano

z cyklu.. histrie zabawne.. :)

otóż.. - każdy kto ma ksiażke Johna Angolii... widział być może.. na tronie 589 klamre - tą ze zdjęcia.. opisana jako niezidentyfikowana...

cóż.. wczoraj wysiliłem się na jej identyfikacja.. i napisałe wiadomosć do Johna (znam go jako moderatora na forum MCF - jeszcze nie osobiście - ale mam nadzieje poznać go w przyszłym roku - gdyż mieszkam niedaleko od niego..)

i co się okazało..
otóż przez 3 lata od wydania książki.. nikt nie zidentyfikował naszej polskiej klamry ZHP.. :)

cóż stało się to wczoraj.. hehehe.. i chyba w związku z tym poprosze Johna o przysługe - nich mi przyśle dedykacje do mojego egzemplarza ksiażki :)

pozdrawiam
michał

Napisano
38 wskazuje iż jest to klamra firmy Richard Sieper&Sohne
z Ludenscheid.Ta miejscowość musiała być klamrowym
zagłębiem bo naliczyłem 41 firm w tej miejscowości !
Pozdrawiam Walther.
Napisano
B&N - łe.. to bylo za proste.. :D hehe - takie się z pamięci wyciąga.. :D - Berg & Nolte Ludenscheid (M4/30)

- trójkącik =- to już wymaga literatury :D - rzadki wytwórca: JMO - Julius Maurer Oberstein (M4/57)
Napisano
cześć greku.Przepraszam za zwłokę.Mam zawirowanego kompa
i korzystam ze sprzętu kolegi.Lecąc od dołu czwarta to nsdap-jugend,trzecia to sa lub nskk druga to hj a pierwsza to oficerska z czasów Wilhelma zdaje się dla lekarzy - tu się mogę mylić nie mam książki w ręku.Postaram się co drugi
dzień sprawdzać stronkę-jest ciekawa.Pozdrawiam
Napisano
Brivibai co oznaczają bicia M4/27 i w kółu RZM na tej okrągłej.
A na tej z odwróconą głową- G(chyba) E S. G(chyba) E S G N
I z boku Większą czcionką trójkąt a w nim N a nad trójkątem po lewej B a po prawej N, i jeszcze coś podspodem ale małe i nierozczytam.
Czy możesz coś powiedzieć o producencie i latach produkcji?
Napisano
zagwozdka - KuQ - Klein & Quenzer Oberstein..
ale ESI 42 - ciekawa.. - czy jesteś pewien iż I to jest I a nie niedobite lub niewyraźne D ????
jesli D - to mam pomysł.. ale jesli I - to narazie nie mam pomysłu .. :D

Napisano
hehe.. zapomniałem o tej klamrze :0
oczywiście nie ESI.. ani ESD - ale: ESL :)
czyli Ernst Schneider Ludenscheid (M4/19)

mam nadzieje że gdzieś notujesz na papierze te wszystkie roszyfrowane kody - kiedyś zrobimy z tego wątku lepszą książke niż Angolia :)
pozdro !!!
Napisano
czolem, Frozzer nie przesadzaj, klamry i czachy oczywiscie nie sa razem kopniete, z roznych rejonow, klamra stalowa jest niestety bez bic, alpakowa to popularna Q & C ges.gesch., aluminiowa RŻM 822/38 SS, oficerska ma niestety wyrwany zaczep, skany przy okazji ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie