pol Napisano 26 Maj 2005 Napisano 26 Maj 2005 Co do kalmerki to ci nie pomogę bo za bardzo nie siedze w tych klimatach, a w moim posiadaniu , jak narazire jest tylko jedna.Ale jakbys miał jeszcze jakis producentów kalmerek ss do rozszyfrowania, to wal śmiało, jak bede mógł to pomogępozdro pol
muslim Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Co prawda nie klamra ale poniekąd w temacie
kuligow Napisano 4 Wrzesień 2004 Napisano 4 Wrzesień 2004 zbaczając nieco od klamer - kapelani nie posiadali specjalnych patek - mieli mundury z patkiami oficerskimi (kolor broni - purpurowy) - ale nie posiadali pagonów - nie mieli stopni wojskowych.. - noslili na szyji krzyże katlickie (lub protestanckie) i nosili małe krzyże na czapkach - pomiędzy orłem a wieńcempozdrawiam
kuligow Napisano 25 Październik 2004 Napisano 25 Październik 2004 hej Greku !! niewiele moge dodać.. oprócz tego ze ładna.. oryginalna.. i wczesna klamra front heil- gratuluje :)
kuligow Napisano 26 Październik 2004 Napisano 26 Październik 2004 z cyklu.. histrie zabawne.. :)otóż.. - każdy kto ma ksiażke Johna Angolii... widział być może.. na tronie 589 klamre - tą ze zdjęcia.. opisana jako niezidentyfikowana...cóż.. wczoraj wysiliłem się na jej identyfikacja.. i napisałe wiadomosć do Johna (znam go jako moderatora na forum MCF - jeszcze nie osobiście - ale mam nadzieje poznać go w przyszłym roku - gdyż mieszkam niedaleko od niego..)i co się okazało.. otóż przez 3 lata od wydania książki.. nikt nie zidentyfikował naszej polskiej klamry ZHP.. :)cóż stało się to wczoraj.. hehehe.. i chyba w związku z tym poprosze Johna o przysługe - nich mi przyśle dedykacje do mojego egzemplarza ksiażki :)pozdrawiammichał
brivibai Napisano 31 Sierpień 2004 Napisano 31 Sierpień 2004 38 wskazuje iż jest to klamra firmy Richard Sieper&Sohnez Ludenscheid.Ta miejscowość musiała być klamrowymzagłębiem bo naliczyłem 41 firm w tej miejscowości !Pozdrawiam Walther.
greku Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 kupinia na allegro, szkoda ze sprzedajacy nie zaznaczyl ze jest klejona......, sygnatury pod widelcem to: v.H&Co.
kuligow Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 B&N - łe.. to bylo za proste.. :D hehe - takie się z pamięci wyciąga.. :D - Berg & Nolte Ludenscheid (M4/30) - trójkącik =- to już wymaga literatury :D - rzadki wytwórca: JMO - Julius Maurer Oberstein (M4/57)
brivibai Napisano 25 Lipiec 2004 Napisano 25 Lipiec 2004 cześć greku.Przepraszam za zwłokę.Mam zawirowanego kompai korzystam ze sprzętu kolegi.Lecąc od dołu czwarta to nsdap-jugend,trzecia to sa lub nskk druga to hj a pierwsza to oficerska z czasów Wilhelma zdaje się dla lekarzy - tu się mogę mylić nie mam książki w ręku.Postaram się co drugidzień sprawdzać stronkę-jest ciekawa.Pozdrawiam
muslim Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 Brivibai co oznaczają bicia M4/27 i w kółu RZM na tej okrągłej. A na tej z odwróconą głową- G(chyba) E S. G(chyba) E S G N I z boku Większą czcionką trójkąt a w nim N a nad trójkątem po lewej B a po prawej N, i jeszcze coś podspodem ale małe i nierozczytam.Czy możesz coś powiedzieć o producencie i latach produkcji?
kuligow Napisano 7 Wrzesień 2004 Napisano 7 Wrzesień 2004 zagwozdka - KuQ - Klein & Quenzer Oberstein.. ale ESI 42 - ciekawa.. - czy jesteś pewien iż I to jest I a nie niedobite lub niewyraźne D ????jesli D - to mam pomysł.. ale jesli I - to narazie nie mam pomysłu .. :D
greku Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 brak sygnatur ale ciekawy tyl, boki gladkie, bez kropek
kuligow Napisano 19 Październik 2004 Napisano 19 Październik 2004 hehe.. zapomniałem o tej klamrze :0oczywiście nie ESI.. ani ESD - ale: ESL :)czyli Ernst Schneider Ludenscheid (M4/19)mam nadzieje że gdzieś notujesz na papierze te wszystkie roszyfrowane kody - kiedyś zrobimy z tego wątku lepszą książke niż Angolia :)pozdro !!!
greku Napisano 25 Sierpień 2004 Napisano 25 Sierpień 2004 czolem, Frozzer nie przesadzaj, klamry i czachy oczywiscie nie sa razem kopniete, z roznych rejonow, klamra stalowa jest niestety bez bic, alpakowa to popularna Q & C ges.gesch., aluminiowa RŻM 822/38 SS, oficerska ma niestety wyrwany zaczep, skany przy okazji ;)
greku Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 bez sygnatur ale fajnie oprawiona" przez zolnierza radzieckiego
Pytanie
Gość
451 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.