puławy Posted July 15, 2004 Author Share Posted July 15, 2004 czy to prawda że zginęło w tej bitwie aż 100000 żołnierzy ?jeśli tak to nic nie moge o niej znaleźć.help Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacenty2004 Posted July 15, 2004 Share Posted July 15, 2004 Tak mówią Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacenty2004 Posted July 16, 2004 Share Posted July 16, 2004 Według przedwojennych historyków Austriacy stracili w zabitych, rannych , zaginionych i wziętych do niewoli około 50 000 ludzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacenty2004 Posted July 16, 2004 Share Posted July 16, 2004 Ze względu na ksywkę zajmij się na razie walkami w okolicach Puław. XXV korpus rosyjski tłukł się z V korpusem austriackim Link to comment Share on other sites More sharing options...
puławy Posted July 16, 2004 Author Share Posted July 16, 2004 w miejscowości Dobrosławów 8 km od Puław w kierunku na Radom po lewej stronie znajduje się cmentarz z I wś.A w Górze Puławskiej na wzgórzu też jest cmentarz z I wojny światowej.Próbuję pogadać z mojej koleżanki babcią która pamięta tamte czasy ma 98lat i doskonałą pamięć.Ponoć jej ojciec zwoził poległych żołnierzy. Jak mi się uda coś z niej wyciągnąć to dam znać na forum do weryfikacji.Na razie dzięki za wszystko .Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 17, 2004 Share Posted July 17, 2004 Dobry opis bitwy pod Deblinem w 1914 znajdziesz pod tym linkiem: http://free.polbox.pl/k/kkmar/024.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo8019 Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Pewnie nic to nie da, bo wątek już wiekowy ale spróbuję:Próbuję pogadać z mojej koleżanki babcią która pamięta tamte czasy ma 98lat i doskonałą pamięć.Ponoć jej ojciec zwoził poległych żołnierzy. Jak mi się uda coś z niej wyciągnąć to dam znać na forum do weryfikacji"Udało się coś ustalić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kakaru Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Podłączę się do wątku Panowie. Aktualnie przebywam w Dęblinie, chciałem trochę pochodzić z wykrywką ale niestety śniegi jak cholera. Czy ktoś może z panów zna jakies fajne rejony na spacerek z wykrywką i z chęcią by się podzielił informacjami albo ewntualnie zabrał kolegę? Albo chociaż jakieś stare mapy skalibrowane w OZI? pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk7k5 Posted April 11, 2013 Share Posted April 11, 2013 to może www.wielkawojna.az.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
marop Posted April 15, 2013 Share Posted April 15, 2013 Ja jestem tubylcem , ale wątpie żeby ktoś dał ci jakiś namiar , chyba że już przechodzony.?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kakaru Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 te poletka tutaj w mieście przechodzone już? jeszcze się nie wybrałem bo nie zwiozłem sprzętu, ale tak za 3-4 tyg przywizę i mam zamiar gdzieś wyskoczyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
uve1985 Posted May 4, 2013 Share Posted May 4, 2013 I jak tam kakuru, kopiesz trochę w okolicach Dęblina ? :) pozdro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kakaru Posted May 5, 2013 Share Posted May 5, 2013 Hey Uve, na razie sobie odpuściłem jeszcze... mam bardzo ważną rzecz do zrobienia ;) ale za 2 tyg zabieram sprzęt i będę drylował dziury :)) puki co poryłem trochę w swoich okolicach ( prusy wschodnie ) no i pełne ręce ciekawych fantów ;) i złotych i srebrnych ;) mam nadzieję że Dęblin okaże się równie syty w fanty ;) pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostoja Posted May 5, 2013 Share Posted May 5, 2013 Móglby ktos podać literaturę przedmiotu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
scyzor76 Posted May 7, 2013 Share Posted May 7, 2013 niewiele już w ziemi zostało, w okolicach jest cała masa poszukiwaczy, teren bitwy jest dosyc rozległy także 100 tys poległych jest bardzo prawdopodobne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Defekt Posted May 8, 2013 Share Posted May 8, 2013 Kulki ze szrapneli i łuski wychodzą gęsto, o coś lepszego ciężko.Pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo8019 Posted May 9, 2013 Share Posted May 9, 2013 Jeśli idzie o literaturę to po polsku można zerknąć tutaj:http://www.wielkawojna.az.pl/index.html#No i jest trochę na ten temat po rosyjsku (m.in. na www.grwar.ru )i niemiecku.A co do tych kulek i łusek - trafia się coś bliżej Wisły, na terenach powiatu puławskiego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Defekt Posted May 14, 2013 Share Posted May 14, 2013 nie moje tereny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.