Jump to content

bitwa pod Dęblinem 1914

puławy

Recommended Posts

w miejscowości Dobrosławów 8 km od Puław w kierunku na Radom po lewej stronie znajduje się cmentarz z I wś.A w Górze Puławskiej na wzgórzu też jest cmentarz z I wojny światowej.Próbuję pogadać z mojej koleżanki babcią która pamięta tamte czasy ma 98lat i doskonałą pamięć.Ponoć jej ojciec zwoził poległych żołnierzy. Jak mi się uda coś z niej wyciągnąć to dam znać na forum do weryfikacji.
Na razie dzięki za wszystko .
Pozdrawiam.

• 8 years later...
Pewnie nic to nie da, bo wątek już wiekowy ale spróbuję:

Próbuję pogadać z mojej koleżanki babcią która pamięta tamte czasy ma 98lat i doskonałą pamięć.Ponoć jej ojciec zwoził poległych żołnierzy. Jak mi się uda coś z niej wyciągnąć to dam znać na forum do weryfikacji"

Udało się coś ustalić?

Podłączę się do wątku Panowie. Aktualnie przebywam w Dęblinie, chciałem trochę pochodzić z wykrywką ale niestety śniegi jak cholera. Czy ktoś może z panów zna jakies fajne rejony na spacerek z wykrywką i z chęcią by się podzielił informacjami albo ewntualnie zabrał kolegę? Albo chociaż jakieś stare mapy skalibrowane w OZI? pozdrawiam

• 3 weeks later...
Hey Uve, na razie sobie odpuściłem jeszcze... mam bardzo ważną rzecz do zrobienia ;) ale za 2 tyg zabieram sprzęt i będę drylował dziury :)) puki co poryłem trochę w swoich okolicach ( prusy wschodnie ) no i pełne ręce ciekawych fantów ;) i złotych i srebrnych ;) mam nadzieję że Dęblin okaże się równie syty w fanty ;) pozdrawiam

Jeśli idzie o literaturę to po polsku można zerknąć tutaj:
http://www.wielkawojna.az.pl/index.html#
No i jest trochę na ten temat po rosyjsku (m.in. na www.grwar.ru )i niemiecku.

A co do tych kulek i łusek - trafia się coś bliżej Wisły, na terenach powiatu puławskiego?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information