puławy Napisano 15 Lipiec 2004 Autor Napisano 15 Lipiec 2004 czy to prawda że zginęło w tej bitwie aż 100000 żołnierzy ?jeśli tak to nic nie moge o niej znaleźć.help
jacenty2004 Napisano 16 Lipiec 2004 Napisano 16 Lipiec 2004 Według przedwojennych historyków Austriacy stracili w zabitych, rannych , zaginionych i wziętych do niewoli około 50 000 ludzi
jacenty2004 Napisano 16 Lipiec 2004 Napisano 16 Lipiec 2004 Ze względu na ksywkę zajmij się na razie walkami w okolicach Puław. XXV korpus rosyjski tłukł się z V korpusem austriackim
puławy Napisano 16 Lipiec 2004 Autor Napisano 16 Lipiec 2004 w miejscowości Dobrosławów 8 km od Puław w kierunku na Radom po lewej stronie znajduje się cmentarz z I wś.A w Górze Puławskiej na wzgórzu też jest cmentarz z I wojny światowej.Próbuję pogadać z mojej koleżanki babcią która pamięta tamte czasy ma 98lat i doskonałą pamięć.Ponoć jej ojciec zwoził poległych żołnierzy. Jak mi się uda coś z niej wyciągnąć to dam znać na forum do weryfikacji.Na razie dzięki za wszystko .Pozdrawiam.
Gość Napisano 17 Lipiec 2004 Napisano 17 Lipiec 2004 Dobry opis bitwy pod Deblinem w 1914 znajdziesz pod tym linkiem: http://free.polbox.pl/k/kkmar/024.htm
pablo8019 Napisano 4 Kwiecień 2013 Napisano 4 Kwiecień 2013 Pewnie nic to nie da, bo wątek już wiekowy ale spróbuję:Próbuję pogadać z mojej koleżanki babcią która pamięta tamte czasy ma 98lat i doskonałą pamięć.Ponoć jej ojciec zwoził poległych żołnierzy. Jak mi się uda coś z niej wyciągnąć to dam znać na forum do weryfikacji"Udało się coś ustalić?
kakaru Napisano 4 Kwiecień 2013 Napisano 4 Kwiecień 2013 Podłączę się do wątku Panowie. Aktualnie przebywam w Dęblinie, chciałem trochę pochodzić z wykrywką ale niestety śniegi jak cholera. Czy ktoś może z panów zna jakies fajne rejony na spacerek z wykrywką i z chęcią by się podzielił informacjami albo ewntualnie zabrał kolegę? Albo chociaż jakieś stare mapy skalibrowane w OZI? pozdrawiam
marop Napisano 15 Kwiecień 2013 Napisano 15 Kwiecień 2013 Ja jestem tubylcem , ale wątpie żeby ktoś dał ci jakiś namiar , chyba że już przechodzony.??
kakaru Napisano 16 Kwiecień 2013 Napisano 16 Kwiecień 2013 te poletka tutaj w mieście przechodzone już? jeszcze się nie wybrałem bo nie zwiozłem sprzętu, ale tak za 3-4 tyg przywizę i mam zamiar gdzieś wyskoczyć.
uve1985 Napisano 4 Maj 2013 Napisano 4 Maj 2013 I jak tam kakuru, kopiesz trochę w okolicach Dęblina ? :) pozdro.
kakaru Napisano 5 Maj 2013 Napisano 5 Maj 2013 Hey Uve, na razie sobie odpuściłem jeszcze... mam bardzo ważną rzecz do zrobienia ;) ale za 2 tyg zabieram sprzęt i będę drylował dziury :)) puki co poryłem trochę w swoich okolicach ( prusy wschodnie ) no i pełne ręce ciekawych fantów ;) i złotych i srebrnych ;) mam nadzieję że Dęblin okaże się równie syty w fanty ;) pozdrawiam
scyzor76 Napisano 7 Maj 2013 Napisano 7 Maj 2013 niewiele już w ziemi zostało, w okolicach jest cała masa poszukiwaczy, teren bitwy jest dosyc rozległy także 100 tys poległych jest bardzo prawdopodobne.
Defekt Napisano 8 Maj 2013 Napisano 8 Maj 2013 Kulki ze szrapneli i łuski wychodzą gęsto, o coś lepszego ciężko.Pozdro
pablo8019 Napisano 9 Maj 2013 Napisano 9 Maj 2013 Jeśli idzie o literaturę to po polsku można zerknąć tutaj:http://www.wielkawojna.az.pl/index.html#No i jest trochę na ten temat po rosyjsku (m.in. na www.grwar.ru )i niemiecku.A co do tych kulek i łusek - trafia się coś bliżej Wisły, na terenach powiatu puławskiego?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.