Jump to content
  • 0

Przybornik do MG42 a w nim coś dziwnego...

mab1978

Question

Trzy tygodnie temu został wykopany przybornik do MG42. W zastępczej skrzynce czyli zwykłej amunicyjnej ale z namalowaną literką E" - erzatz. Całośc zachowała się w całkiem dobrej kondycji i nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie 25 dziwacznych woreczków zrobionych z ortalionu lub innego syntetycznego materiału...
Pytanie do znawców tematu :D do czego mogły słuzyć rzeczone woreczki? Na skanie jest zaprezentowany jeden z nich w skali 1:1. Dla ułatwienia wrzucam skan spisu części z tego przybornika.

Wszelkie sugestie mile widziane :h

Z góry dziekuje za wszelkie informacje.

Pozdrawiam, mab1978 :D

Recommended Posts

zdjęcie samego woreczka i opis.

Mazurka bar: Staubschutzbeutel 2cm

The cover because the earth and the dust etc. that try do not enter from the bore of the machine gun.

With those which inserted the tassel in the mouth of the sack of the chemical fiber make, it is possible to share to MG34 in regard to this type.

opakowanie na nieśmiertelniki było kwadratowe na dolnych rogach nieco zaokrąglone ,górne rogi były kańciaste.Wielkości delikatnie większej od nieśmiertelnika tak aby się spokojnie mieścił nieśmiertelnik i przyokazji jakieś zdjęcie.Skóra była jasno-brązowa.Jak zrobie zdjęcie takiego opakowania to wrzucę na forum,ponieważ udało mi się trafić taki nieśmiertelnik w opakowaniu i w dodatku ze zdjęciem.Tyle tylko że po zdjęciu został tylko odbity prostokąt.Pozdrawiam.

Trzy tygodnie temu został wykopany przybornik do MG42. W zastępczej skrzynce czyli zwykłej amunicyjnej ale z namalowaną literką E" - erzatz. Całośc zachowała się w całkiem dobrej kondycji i nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie 25 dziwacznych woreczków zrobionych z ortalionu lub innego syntetycznego materiału...
Pytanie do znawców tematu :D do czego mogły słuzyć rzeczone woreczki? Na skanie jest zaprezentowany jeden z nich w skali 1:1. Dla ułatwienia wrzucam skan spisu części z tego przybornika.

Wszelkie sugestie mile widziane :h

Z góry dziekuje za wszelkie informacje.

Pozdrawiam, mab1978 :D

Skan woreczka jest w skali 1:1 więc nie bardzo wiem jak może się do niego zmieścic niemiecka fasola" :D
Poza tym po co w przyborniku mialy by się znajdowac woreczki na nieśmiertelniki? Było ich 25 i w spisie też jest 25 sztuk czegoś...

Staubschutzbeutel" - czyli woreczki chroniące przed kurzem. Nie mam pojęcia do czego to mogłoby służyć, może zakładano je na końcówke lufy?

To była pierwsza myśl jaka wpadła mi do głowy. Rozmiar się zgadza, smiało mozna taki woreczek załozyć na gwizdek". Jeszcze jedna rzecz przemawia za tą teoria... we wszystkich woreczkach sznurki były tak zaplecione, żeby można było je szybko zawiazać-ściągnąć. Czyli awaryjne zabezpieczenie lufy przed zabrudzeniem... całkiem pomysłowe bo w razie potrzeby nagłego użycia :) mozna wygarnąć nie zdejmujac woreczka.

to sa woreczki chroniace wylot lufy :)

gdzies nawet o tym czytalem

apropo mozna skany reszty przedmiotow ze skrzynki?
interesuje mnie tematyka niemieckich MG, moze jakeis czesci sa zbedne? chetnie je pozyskam droga wymiany badz kupna

Przybornik był kompletny. Jedyna rzecz, która uległa uszkodzeniu to sprężyna. Z ciekawostek to świetnie zachowała się azbestowa rękawica do szybkiej wymiany lufy i szczotka-drewniana z syntetycznym włosiem. Zresztą widać po zachowanym spisie, że całość była w bardzo przyzwoitym stanie :)
Poza przybornikiem wyszedł" też trommel w farbie i 2 podstawy do dlamierzy.

Frozzer, przykro mi ale głupotą z mojej strony byłoby dekompletowanie przybornika. Tak więc sprzedaż czy wymiana pojedyńczych części nie wchodzą w grę.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

Głupie pytania troche ale...

czy taśmę zakładało się tak ze pusty język" wystaje po za zamek z prawej strony karabinu?

Na czym polega ta ozbiegówka" MG?

W pewnej książce pod zdjęciem zolnierzy wkladających tasmy do skrzynek widnial podpis prawidłowe ułozenie tasm w skrzynce amunicyjnej-sprawa zycia i smierci"

czy byly jakies specjalne sposoby układania tasm? czy poprostu ładowano w skrzynke, taśmami, warstwami?

pozdro

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information