Jump to content

Akumulatorki

SZZ

Recommended Posts

Ja mam w Tejonie 800mA i jest O.K.Ale chodzę ze słuchawkami i nie mam wyświetlacza,który jest chyba najbardziej głodny prądu w całym wykrywaczu.Widziałem na Allegro akumulatorki sporo mocniejsze od 2100,może to jest rozwiązanie? Dochodzą do tego koszta odpowiednio wydajnej ładowarki.Ja muszę mieć anielską cierpliwość do ładowania aku.2100mA z aparatu, w ładowarce do wykrywaczowych 800-setek.Całą dobę pod prądem!!!
Pozdrawiam,
wicja1

Witam
2100 mAh to duża pojemność,ale myślę że nie w tym rzecz.
Jeśli wykrywacz przeznaczony był do pracy z bateriami to po zmianie na akumulatorki zmniejszy się napięcie zasilania, baterie mają napięcie 1,5v a akumulatorki NiCd jak i NiMH maja napięcie 1,2v. Ja w swoim wykrywaczu zastosowałem (po konsultacji z producentem odnośnie zakresu napięć pracy wykrywacza) 2x8 accu NiCd 650mAh czyli 9,6v na pakiet zamiast 2x6 bateri standardowych = 9v na pakiet. Bez zmiany ilości ogniw można zastosować akumulatorki alkaliczno-manganowe, które jako jedyne mają napięcie 1,5v.
Pozdrawiam CortheZ

Serdeczne dzięki Piorek!
Możesz polecić jakąś placówkę sprzedaży detalicznej w W-wie, gdzie nie zedrą ze mnie skóry i nie sprzedadzą jakiegoś gówna?
PS
Czy twój nick ma coś wspólnego z miejscowością Szumanie-Piory?:)
Pozdrawiam,
SZZ

Nie, Piorek od nazwiska Piórkowski, Marek Piórkowski:D
W Warszawie niema dobrego sklepu fotograficznego! Musisz szukac w marketach ale wybieraj tylko rzeczy markowe np. GP, Sony itp. Zwracaj uwage na czas ladowania i funkcje refresza, unikaj ladowarek godzinnych! Jesli dalej bedziesz mial problem daj znac.
Piorek

ja mam takie pytanie:wsadziłem do Minelaba Sovereign Elite 8 akumulatorków x1.2 volt.Czy nie ma to ujemnego wpływu na pracę lub funkcjonowanie wykrywacza ? teraz używam jednorazowych alkalicznych bo się boję aby maszyna nie padła:(,jeśli wiecie to pomóżcie bo to dla mnie ważne.
yasiooxx@wp.pl

Akumulatorki są najprawdopodobniej wadliwe: proponuję naładować przez noc i następnie testerem sprawdzić każdą pojedyńczo. Jeżeli jedna lub kilka ma wyraźnie mniejsze napięcie to najlepiej kupić nowy zestaw.
Obecnie oferowane w handlu akumulatorki są niższej jakości niż kilka, kilkanaście lat temu, tak mi się przynajmniej wydaje.

Witam,
sorki ze sie madzrze ale akku, ladowarki to raczej moja branza;) Samym napieciem niesprawdzi sie akumulatora szczegolnie po ladowaniu, pamietajcie do przydatnosci akumulatora jest jeszcze jeden parametr - pojemnosc! Ona jest decydujaca przy przydatnosci ogniwa do danego urzedzenia i raczej trudno sprawdzic pojemnosc zwyklym miernikiem.
Piorek

Spadek osiągów przy niższym napięciu w wykrywaczu VLF?Nie jestem elektronikiem ale z tego co wiem jest w wykrywaczu VLF układ stabilizujący napięcie i utrzymujący jego parametry na tym samym poziomie chyba do ośmiu czy 7,5V.A to co jest poniżej,jest sygnalizowane jako wyładowane baterie.Zupełnie innaczej jest w PI,właśnie tak jak pisał Piotrek.A akumulatorki(te zwykłe)zawsze są słabsze od baterii alkaicznych,niestety.
Pozdrawiam.
wicja1

yasioo- wsadziłeś do elite 8 x 1,2V co daje w sumie 9.6V, bo one w tym magazynku są łączone szeregowo. Wykrywacz zapewne sygnalizuje ci rozładowane baterie, bo standardowo jest 8 x 1.5V = 12V. Akumulator z zestawu też ma 12V.

Miałem ten sam problem, zastanawiałem się nad akumulatorami Alkaliczno- Manganowymi, one mają co prawda 1,5V ale są dosyć drogie (około 12zł za sztukę 1500mAh) i różnią się sposobem ładowania od aku NiMH (bałbym się używać do nich zasilacza Minelaba).
W efekcie kupiłem 10 sztuk NiMh 1.2 V 1300mAh, zlutowałem (nie powinno się lutować-temperatura im szkodzi), wsadziłem na siłę w kawałek opakowania od kasety magnetofonowej, dorobiłem styki z jakichś blaszek, doczepiłem gniazdko zasilacza za 2zł, owinąłem taśmą i działa.
(Tzn. działało przez pół roku do wczoraj, zrobiłem przypadkiem zwarcie i pakiet się spalił)

Jak ktoś ma lepszy pomysł na zapasowe Aku do Minelab Sovereign Elite to poproszę.

Witam,
akumulatorki alkaliczno-manganowe 1,5V o pojemności 1500 mAh oraz specjalne ładowarki do nich sprzedaje w przystępnej cenie firma z Nowego Sącza, prowadzą sprzedaż wysyłkową, więcej informacji na stronie www.merx.com.pl
Pozdrawiam,
SZZ

he dziwne włączyłem i działało.8x1.2 volt 2100mA.Ale wyłączyłem i używam jednorazówek, bo serwis Minelaba napisał że nie można.A ja to w ogóle kupiłem tego sovereigna z USA i nie ma on akumulatora, tylko pudełko na baterie.dziwne to czy normalne?
yasiooxx@wp.pl

yasioo, działało moze dlatego że w stanie pełnego naładowania akumulatorki NiMH mają trochę więcej niż 1,2 V, ale szybko spada podczas użytkowania. U mnie też działało przez kilka minut a potem sygnalizowało co 30 sek że za niskie napięcie, a to wkurza strasznie.

Bardzo dziwne że nie dostałeś oryginalnego akumulatora do Sovereigna, normalnie on jest w komplecie.

Ja radzę kup sobie te akumulatorki ze strony http://www.merx.com.pl wraz z zasilaczem od nich.
Możesz tesz kupić oryginalny akumulator do sovereigna, ale podejrzewam że cena powali na kolana.

Witam
Znajomy elektronik sprawdził przy mnie miernikiem napięcie na posiadanych przeze mnie akumulatorkach Panasonica 2100 mAh, które usiłowałem zastosować w Tesoro Cortes. Siedem z ośmiu wytwarza prąd o napięciu 1,32V, na 8 jest 1,33V. Tak więc przyczyną tego, że wykrywacz nie chce na nich prawidłowo pracować nie jest ich wadliwość. Wykrywacz widzi je jako rozładowane baterie.
Pozdrawiam,
SZZ

Jak już pisałem w moim Cortesie używam wodorkowe akumulatorki Energiser 1700 mAh, które chodzą kilkadziesiąt godzin. Mam dwa komplety i nie mam żadnych problemów.
Akumulatorki, które nie są użytkowane prawidłowo tj. nie rozładowywane do końca rozwijają tzw. pamięć i ich żywotność ciągle się skraca. może to jest ten problem.
Jeżeli na Twoich Panasonicach wykrywacz nie chce chodzić to coś z nimi jest nie tak i zapewniam, że na powyżej wymienionych napewno będzie chodził. W hurtowni widziałem także 2100 mAh i 2300 mAh.

Witam,
Moje akumulatorki są nowe, użytkowane są zgodnie z instrukcją, zostały - jak na razie dwukrotnie rozładowane do końca i dwukrotnie naładowane - nie wchodzi więc w grę efekt pamięci.
Zacytuję może informację przekazaną mi w odpowiedzi na moje zapytanie przez Proscana - autora przekładu instrukcji Tesoro Cortes na język polski.
Instrukcja zaleca stosowanie baterii alkalicznych. Nt akumulatorków znajduje się takie tajemnicze zdanie :
Stosuj tylko wysokiej jakości baterie alkaliczne o odpowiednim napięciu, nigdy nie próbuj stosować innego rodzaju zasilania. Używając akumulatorków NiCad zawsze używaj zasobnika z wyjściem o odpowiednim napięciu, charakterystycznym dla danego wykrywacza.
Jak widać z powyższego Tesoro do akumulatorków się ie przyznaje". Wielu użytkowników stosuje jednak akumulatorki.

Pozdrawiam,
SZZ

Witam
Ja stosuję do Tejona akumulatorki NI-MH o pojemności 2000mAh firmy UNIROSS . Wystarczają na 2-3 długie wypady i nie mam z nimi problemów ,staram się jednak wyładowywać je do końca i ładować do pełna ( używam do pełnego wyładowania żaroweczki ).
Pozdrawiam
sl15

Sapertoruń - szczerze mówiąc to nie mam kłopotu z akumulatorkami paluszkami, ale mam z 9 voltowymi. Ostatnio kupione Duracelle padły mi po kilku naładowaniach, podobnie było z Philipsem. Musisz sam poeksperymentować lub może ktoś inny zna producenta, który się sprawdza.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information