Skocz do zawartości

Nowa Gazeta

sapertorun

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
He, he na stronie Colportera http://www.kolporter-spolka-akcyjna.com.pl/dzis/dostepne.xml
jak wół przy tytule Oblicza historii" stoi napisane:
DWUMIESIĘCZNIK. Czyli na nowy numer przyjdzie poczekać do ...
no właśnie - pewnikiem września?
  • Odpowiedzi 96
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Sorry
moi przyjacielie, ale w moim miejscu zamieszkania, nie ma tego pisma. Jestem bardzo rozczarowany, może nie dotarła dlatego, że mieszkam w nie dużym mieście. Tylko szkoda wydawcy, tak chciał aby każy zainteresowany mógł kupić, a on zarobić.
Ściskam gwardię.
Napisano
Ja też z niedużego miasta, ale mam o tyle dobrze że często ostatnio jestem w Wawie i często w pobliżu galeri Mokotów, więc jeśli się u mnie nie pojawi i jeśli nie wyprzedadzą całego nakładu odrazu, to będę miał możliwość kupić.
Ale jeśli ktoś nie ma takiej możliwości to będzie miał problem i zrezygnuje.
pozdr
Romel
Napisano
Poczytałem już sobie i tak:
- teksty ciekawe. Nie potrafię ocenić na ile wiarygodne ale napewno czyta się dobrze.
- papier chyba gorszej jakości niż O" ale w końcu ważna jest treść,
- co do CD to jak dla mnie mogłoby go nie być bo nic specjalnego w nim nie ma,
- dział z krzyżówkami to trochę chyba nie takie pismo, ale...,
- najciekawsza jest jednak informacja ze stopki. Otóż wśród wielu adresów i kontaktów jest jeden wskazujcy na to, iż pismo ma jakieś powizania z orkla". Czy oznaczać to będzie spłycanie tematu czy może tylko (aż) zabezpieczenie finansowe - czas pokaże, jak na razie ja jestem zadowolony. Teksty maja coś z ducha publikacji pierwszej połowy lat 90-tych.
A co do nakładu to jak widziałem ile tego leży na pólkach to myślę, że nie ma obawy. W kilka dni tego nie wykupia. W końcu O" też leży w Empikach czy kioskach praktycznie do nowego numeru. Nie jest nas aż tak wielu...
PS. a swoja droga to ciekaw jestem kiedy ktoś naciśnie klawisz delete" dla tego watku. To już nawet nie jest krypciocha" :).
Pozdr.
krecio
Napisano
Nowy kompleks w Riese?
W szczerym polu?
Genialne posunięcie niemieckiech budowniczych.
Napisano
w Szczecinie dzisiaj kupiłem w Galaxy na 3 piętrze w Kolporterze
Napisano
Witam,
delete dla tego wątku raczej nie będzie, bynajmniej nie tak prędko, ponieważ senior Bocciano jest w szpitalu (życzę mu szybkiego powrotu do zdrowia), a po drugie: ukazanie się Oblicz Historii raczej nie wpłynie na sprzedawane ilości Odkrywcy, ponieważ my jesteśmy głodnii wiedzy!!!!!!!!!!!!

W Toruniu też był niezły szturmik na Empik, z tego co mi Panie opowiadały, tylko, że w sobotę kirownictwo EPIKU dało ciała:(
Ale bądźmy dobrej myśli. Jak to ktoś słusznie zauważył, jest to dwumiesięcznik (ponoć tak ma się ukazywać do końca roku), natomiast od stycznia mają wydawać co miesiąc :)
Mam od kumpla informację, że z każdym wydaniem mają pojawiać się ciekawsze tematy i coś jeszcze... (tego nie chciał mi już niestety zdradzić, takie dostał ponoć przykazanie od wydawcy). Także idzie ku lepszemu :)

Pozdrawiam
Marcin
Napisano
Senior Bocciano jest juz w pracy.
Watek sie uchowa ale beda w nim kasowane kazde odnosniki bezposrednie, lub inne typowo hardcorowo" reklamowe informacje o nowym pismie.

Konkurencja jest zdrowa i bardzo dobrze. Chociaz Odkrywca zrobil darmowa reklame za troche kasy konkurencyjnemu pismu dopuszczajac zamieszczanie takich informacji, i to jest fakt.
Osobiscie tego nie rozumiem bo ZADEN portal, vortal, serwis nie dopuszcza na swoim forum reklamy konkurencji, nie pozwala pluc na wlasne redakcje i kasuje bezwzglednie kazdy post ktory nie miesci sie w ramach regulaminu.

Ale jak widac wbrew opinii krzykaczy o wielkiej cenzurze Odkrywca nie chowa glowy w piasek. I mam nadzieje ze ta konkurencja obu pism bedzie zdrowa bez podchodow i kopania po kostkach.
Napisano
Masz racje ja też tej gazety nie kupie, nawet nie bedę ogladać. Wystarczy mi Odkrywca.
Napisano
Witam,
i tak trzymać Bocian! Podoba mi się takie podejście, a to, że ktoś z góry skreśla nowy projekt jakim jest nowa gazeta, to chyba można tylko i wyłącznie podpiąć pod robienie sobie jaj, lub też osobnik ten dostał udaru słonecznego:)
Przecież to są same superlatywy jakby nie było:
- polepszy się jakość odkrywcy, Oblicz Historii również (dobrze dla nas)
- być może fakt istnienia kolejnej gazety przyciągnie nowe grono osób zainteresowanych (dobrze dla obu wydawców)
itd.

Pozdrawiam
Marcin
Napisano
A co? Czyż niemożliwe jest podpięcie sobie nowego projektu pod jaja?
Czyż nie żyjemy w kraju pełni demokratycznym, w którym po przełomie roku 89tego i fali reform zapoczątkowanych przez rząd Tadeusza Mazowieckiego można sobie wreszcie podpinać co, jak i gdzie się chce...?

Na marginesie: np. forum Wyborczej pozwala - jak to określił Bocian - na plucie i reklamowanie konkurencji. Wydaje mi się, że wręcz na tym patencie zbudowało swoją pozycję. Chyba cały problem zależy od poziomu przewrażliwienia danej redakcji.
Napisano
Bocian!
Wytłumacz mi proszę, co ma cenzura (lub cenzorskie zapędy czy wypowiedzi) do głowy w piasku? Ja też m.in. krzyczałem" na ten temat. I nie bardzo rozumiem zwiazku. Nowa gazetka jest faktem. I jest dla O realna konkurencja. A wynik finansowy w każdym przedsiewzieciu jest priorytetowy. Bez kasy nawet to forum nie bedzie istniec...
Nie rozumiem tego piasku....
Pozdr.
krecio
Napisano
Jaka tam konkurencja sprawdzaliście wiarygodność tych tekstów? Jakoś nikt się nie odważył na polemikę.
Napisano
witam
Niezle zamieszanie z ta konkurencja hehe.Moim zdaniem konkurencja jest zdrowa, moze wplynie pozytywnie na texty w Odkrywcy (bo ostatnio niestety nie sa górnych lotów)
Oczywiscie bede kupowal Odkrywce....ale nie omieszkam porownac dwoch pism.Na pierwszy rzut oka konkurencja" robi dobre wrazenie, ale mam nadzieje ze nie bedzie tak jak mowi stare przyslowie pszczół Pierwsze sliwki-robaczywki" ;)
Trzymam kciuki za jedna redakcje i drugą.Walczcie o klientów, wyjdzie to NAM na zdrowie hehe
Pozdrowienia
Heruss
Napisano
Witam.

Jako,że kwitnie dyskusja na temat zawartosci pisma..a i odezwaly sie głosy o braku polemiki...Czas zaczac...

1. Artykuł J.Wilczura...- Hmm...Jak dla mnie- niepotrzebny monumentalny wstep. Wszyscy znaja gory sowie- wiec po co po raz setny przytaczac...ogolniki? Gdy juz mialam przestac czytac- trafilam na ciekawe info- ba, bardzo ciekawe...jednakze bez archiwaliow potwierdzajacych fakt- łatwe do obalenia:):):)

Mam nadzieje,że informacja , ktorej celowo nie wymieniam- zostanie pociagnieta w ktoryms z nastepnych numerow.

2. Bialy Jar...Wrescie ktos obalił , a raczej zwrocil uwage na glupoty i niscislosci z zeznan Klosego. Temat wprawdzie sztandarowy zarowno w pismach wszelkiego rodzaju, jak i wsrod poszukiwaczy...Jednak- analiza faktow, oraz porownanie zeznan- stawia go w zupelnie innym swietle.

3. Byłem kierowca Roomla...- zdecydowanie za krotki, w momencie gdy sie rozkreca- koniec artykułu. Szkoda..bo ciekawie sie zapowiadalo.

4.Powstanie Warszawskie- mnie ta tematyka w podobnym wydaniu, rewizjonistycznym znana od lat- chocby z wielu wspomnien uczestnikow. Dodalabym ,że np. w bazie lotniczej w Brindisi - byl posdstawiony samolot dla Andersa i że planowal on przylot do Polski celem objecia dowodztwa Powstania... Szkoda , że tego faktu - malo znanego zabraklo... Rozbudowalabym rowniez watek- zołnierzy Berlinga... Historia..do dzis lubi przemilczac- te wydarzenia.

5. Stalowe Wrota...- jak dla mnie ok. z jedna uwaga...autor powoluje sie na archiwalia z Koblenz i dziennik plukacza... Zabraklo- skanu chocby uwiarygodniajacego istnienie tego czy drugiego. Lub konkretnego odnosnika , do sygnatury archiwalnej. Ten brak- rekompensuja- fajne fotografie.

6.Heraldyka...- nie moj temat- ale z przyjemnoscia przeczytalam.

Lenistwo nie pozwala mi na dalsze rozwijanie tematu...Artykulow jest duzo wiecej. I w zasadzie - tylko do jednego z nich mialabym...nie uwagi a olbrzymie zarzuty dotyczace merytoryki. W tekscie znalazlam kilkanascie błedow...Niestety powaznych. Z racji tego ,że pismo dopiero startuje- nie wymienie ich. Bo to nie o to chodzi...Zaskoczylo mnie rowniez w tym samym tekscie- jednostronne potraktowanie tematu...Korzystanie ze zrodel- zupelnie nieodpowiednich...lub tez nie uzupelnienie artykulu o inne niz wybrane przez autora. mam wrazenie jakby czlowiek , ktory to napisal- nie mial pojecia jak wiele zrobiono w temacie opracowania fortyfikacji...Szkoda...bo temat rzadko poruszany- i nalezaloby opracowac go- w odpowiedni sposob z zachowaniem merytoryki na odpowiednim poziomie.

Ogolnie...Pismo jak na pierwszy numer- bardzo udane mimo, ze podobnie jak Odkrywca komercyjne. Cieszy mnie ze przede wszystkim plany archiwalne- nie sa podpisywane jako dzielo i własnosć autora - jak to ma czesto
miejsce w Odkrywcy. Rowniez plusem jest- przedstawienie nowego spojrzenia na zanane tematy.Obietosc- jak na cene- bardzo zadowalajaca.

Minusem slaba jakosc fotek i w niektorych przypadkach brak zrodla pochodzenia. No i ten nieszczesny artykuł- ktorego tytul pominelam:):):)

Gdyby pominac w pismie- cały dzial dociekania"idolozyc nieco kolekcji militariow - gazeta byłaby najblizsza na rynku Acheologii Wojskowej.Jednak- zadowala , ze pojawila sie przeciwwaga - dla Odkrywcy.

Pozdrawiam.India
Napisano
Nowe pismo razi w części zamieszczonych w nim tekstów tzw pisanym językiem mówionym", za stosowanie którego na dobrych uczelniach studenci dostają dwa"!
Widoczny jest brak korekty językowej. Dla mnie osobiście jest to bardzo irytujące, gdyż, z całym szacunkiem dla gimnazjalistów, teksty w OH napisane są tak, jakby płodzili je właśnie gimnazjaliści.

Natomiast merytorycznych błędów jest raczej mało (chodzi o teksty historyczne, bo te o poszukiwaniach skarbów już ze swej natury są trochę ajkowe"), niemniej przeczytałem tylko ich część. Autor tekstu o powstaniu, pomimo iż pisze o poważnych sprawach i ma w nich wiele racji, robi to w sposób skandaliczny (Okulickiego usprawiedliwiać mogą jedynie trudy służby wojskowej w okresie okupacji, szczególnie zaś morze wypitego alkoholu"), całkowicie niwecząc wartość swego przesłania. Dodatkowo sugeruje, jakoby jeszcze w lipcu 1944 Warszawa była jednym z najpiekniejszych miast świata". Tymczasem jeszcze przed powstaniem 30% jej obszaru już leżało w gruzach! Piękna, oj piękna była ta nasza Warszawa... z wielką, wypaloną wyrwą po tzw zamkniętej dzielnicy żydowskiej" czy szkieletem Zamku Królewskiego...

Zabawny błąd merytoryczny spotkać można w tekście Skarb faraona". Schowek zawierał starożytne artefakty pochodzące z ziemi faraonów". Czyli, że w schowku w domu na Dolnym Śląsku to ludzie z dawnego Egiptu coś umieścili...
(Artefakt-przedmiot wykonany przez człowieka i odkryty przez znalazcę w pierwotnym miejscu zdeponowania; starożytny artefakt to przedmiot odnaleziony w miejscu, gdzie zdeponowano go w starożytności).

No, ale to tylko drobnostki. Mam nadzieję, że OH odniesie sukces, to znaczy przetrwa na rynku czytelniczym, gdzie dominują dzieła tak wybitne" jak Fakt". Obecnie z O" nie ma natomiast szans, bo jest pismem-widmem! Kupić to wymagało sporej fatygi!
Napisano
dla mnie gazeta troche za płytka" poziom artukułów tak dla 13 latków, nie wnoszący nic nowego. Troche pachnie tanią sensacją, większość tematów poruszanych w gazecie gdzieśjuż się ukazała ,a temat o Wałbrzychu nawet w Odkrywcy. Pliki na płycie -- na poziomie sciąganych za free i sieci. Szczytem już są artykuły o powstaniu warszawskim i kolekcjonera" Dla mnie porażka
Napisano
Tylko dlaczego niepoinformowano czytelnika ze to bedzie dwumiesiecznik?? Ludzie przyjda do empiku, gazety za miesiac nie ma, pomysla ze padla i juz za 2 miesiace o nia nie zapytaja. Brak jasnych informacji marketingowych nie wrozy nic dobrego. Obym sie pomylil.

pozdr
robert_kudelski
Napisano
Bo dzieje się to w kraju nad Wisła, Kudi. To takie proste. A poza tym w końcu to jest dla wtrwałych poszukiwaczy. Czyżby jeden miesic miał zniechęcić?
Pozdr.
krecio
Napisano
Czytam wszystkie komentarze i są one bardzo interesujące ale dla mnie brzmią jak bajka o żelaznym wilku, bo do dnia dzisiejszego OH nie ma w Łodzi.
Napisano
Witam.

Mel- W łodzi od piatku w Kolporterze. Na bank widzialam nieopadal powstajacej Ksiegarni Odkrywcy. W salonie Kolportera ul. Traugutta.

Pozdro.India.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie