jacenty2004 Napisano 7 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2004 Kto się z tym spotkał i kto ma drugiego do pary? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Lipiec 2004 Share Napisano 7 Lipiec 2004 Widzieć widziałem, ale nie mam.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 7 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2004 te akurat to 1 wojna Bieszczady,prawdopodobnie austriackie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 8 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 8 Lipiec 2004 A to może but do tych raków też Bieszczady,poprzednik wykopał i zostawił, drugi but od pary był rozwalony. pierwszy austriacki właściciel dzięki Bogu nigdzie obok nie leżał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jura Napisano 7 Lipiec 2004 Share Napisano 7 Lipiec 2004 Witam!Zobacz reprodukcję z asad taternictwa" Zygmunta Klemensiewicza, Lwów 1913. (Mam tylko słaby reprint, stąd trochę nieostro).Prawie takie same- często wtedy były produkowane domowym sposobem, u kowala, więc jeżeli nie mają znaku producenta, to ciężko ustalić, że to akurat Austria.Fajny zresztą opis sprawdzania jakości raków (pisownia oryginalna): Nowe raczki rzuca się silnie na bruk lub kamienną posadzkę. Jeśli się przy tem nie połamią, to można je spokojnie wziąć na wycieczkę."Pozdrawiam: J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galicya Napisano 7 Lipiec 2004 Share Napisano 7 Lipiec 2004 Witam.Raki Armii CK używane przez Oddziały Górskie.Pozdr.P.S.Niestety nie mam jak na razie ani jednego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 7 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2004 Bitwa była w Bieszczadach w zimie,a z okopu i dookoła niego wychodziły austriackie pierdółki, więc było by trochę dziwne gdyby tego raka zgubił Toprowiec z Zakopanego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jura Napisano 7 Lipiec 2004 Share Napisano 7 Lipiec 2004 Akurat nie tylko Toprowcy noszą raki, i nie tylko w Tatrach... ;-)) W Bieszczadach raki też mogą się przydać.Nie przeczę- mogą być wojskowe, szczególnie wykopane przy okopie. A przemysł kowalski" wykonujący sprzęt wspinaczkowy istniał jeszcze do niedawna.Ciekawe, czy ktoś z użytkowników forum zna producenta szpeju- Kazia Mordercę" z Kielc?(*) (*)którego przy okazji pozdrawiam serdecznie- sprzęt mimo morderczej nazwy" producenta nie zawiódł, a prawie wszystko miałem z tej firmy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
jacenty2004
Kto się z tym spotkał i kto ma drugiego do pary?
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.