Romel79 Napisano 7 Lipiec 2004 Napisano 7 Lipiec 2004 mnie sie to kojaży z francuskim Berthierem, ale sam nie wiem...
mietek Napisano 7 Lipiec 2004 Napisano 7 Lipiec 2004 Na naszych terenach LeeEnefieldy były w użyciu:wojna 1920 - Polacy, z zakupów po 1918w czasie 2 wśw, broń angielską (LeeEnefieldy, Lewisy) mieli Łotysze z Waffen SS, szkolili się np w Toruniu.Potem też i walczyli na terenie Polski.Podejżewam, że były też w Volksturmie.Niemcy mieli je ze zdobyczy na korpusie ekspedycyjnym - Dunkierka i nie udanym desancie pod Dieppe.Np. angielskie pasy poszły do Legionu Turkiestańskiego.
jacenty2004 Napisano 7 Lipiec 2004 Autor Napisano 7 Lipiec 2004 Ani od mosina ani od berthiera,ale do tego drewna jakoś wlazł.
JoncaA Napisano 7 Lipiec 2004 Napisano 7 Lipiec 2004 Enfieldow bylo w Polsce calkiem sporo - z tymi karabinami przyjachali do Polski rowniez czerwoni z 19 i 29 Zgrupowania Piechoty z Francji. W Efekcie mielismy w latach jeszcze 60-tych zdezaktywowane Enfildy w moim liceum, kilkanascie szt. do musztry z bronia na lekcjach PW.
mietek Napisano 7 Lipiec 2004 Napisano 7 Lipiec 2004 Z tego co czytałem to polscy komuniści z Francji mieli mauzery, czyli mieli oba typy?
JoncaA Napisano 7 Lipiec 2004 Napisano 7 Lipiec 2004 na droge do Polski dostali angielskie wyposazenie. Zdobyczne mieli w 45 roku, w oddzialach wartowniczych.
Grendel Napisano 7 Lipiec 2004 Napisano 7 Lipiec 2004 Nie jestem pewny, ale wydaje mi sie, ze jeszcze w latach 70-tych widywalem Enfieldy w Strazy Przemyslowej.Procz tego co zwykle, czyli Mosinow i PPS.Dopiero gdzies tak po 76-tym przestawili sie na TT.PozdrawiamGrendel
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.