Maciej G Napisano 23 Czerwiec 2004 Autor Napisano 23 Czerwiec 2004 Jak w temacie ! Czy w tym kraju można chodzić" z wykrywaczem ? Wybieram się tam we wrześniu , głównie na ryby , ale może warto zabrać ze sobą piszczałkę?Czy ma ktoś jakieś doświadczenia lub wiedzę na ten temat?
DETER Napisano 24 Czerwiec 2004 Napisano 24 Czerwiec 2004 czesc, z moich informacji to jest tak: BElgia, Francja, Holandia- trzeba miec specjalne zezwolenie.wedlug scislych zasad, zreszta tam prawie nikt nie mysli o kopaniu. dla mnie cichaczem to jest eldorado do rycia, tylko trzeba być czujnym. Kiedys wrzucilem posta na stronę o Arnhem to mi goscie odpwiedzieli, ze pozwolenie za kopanie maja na caly teren dwie osoby i jelsi juz cos kopią to wedlug scislych zasad. Ja mysle ze w Szwecji nie pokopiesz to za czysty kraj i za bardzo ulozony.
Gość Napisano 24 Czerwiec 2004 Napisano 24 Czerwiec 2004 Niestety, w Szwecji nie wolno posiadac wykrywacza, jezeli chodzi o tereny do kopania, oczywiscie nie militarii z IIWS tylko z duzo wczesniejszych epok to jest ich bardzo duzo. Pozdrawiam.
wiciu_r Napisano 24 Czerwiec 2004 Napisano 24 Czerwiec 2004 Ja bym się tam nie przejmował prawem w Szwecji. Pracowałem tam trochę na czarno u pewnego gościa pod Kristianstad, po 2 miesiącach dowiedziałem się przypadkiem że jest oficerem tamtejszej policji :)))
Maciej G Napisano 24 Czerwiec 2004 Autor Napisano 24 Czerwiec 2004 Co do ewentualnie ciekawych miejsc , to się zgadza jest ich sporo. Sami Szwedzi maja wszystko świetnie zewidencjonowane , wyeksponowane , opisane i udostępnione dla zainteresowanych.Wystarczy wziąć zwykly folder jakiegokolwiek regionu - pełno skansenów , historycznych obszarów , muzeów , rezerwatów itd , itd . Potrafią zrobic tyle szumu na temat np. kępy jakichś kwiatków czy krzewów - od razu rezerwat !Poderjrzewam ,że gdyby wiedzieli o miejscu gdzie ileś lat temu jakis sławny wiking puścił bąka" od razu był by tam skansen wikingów ;-) !!!!Na marginesie , to można im tylko pozazdrościć!!
Boruta Napisano 24 Czerwiec 2004 Napisano 24 Czerwiec 2004 To jest bogaty kraj, nie uczestniczył w II wojnie, zresztą się na niej trochę dorobił (na eksporcie żelaza do Niemiec), po za tym się promują, reklamują (szwedki ;-)), więc nic dziwnego. Jakby u nich była wojna, straty, przemieszczenie terytorium, komunizm, to by było gorzej niż w Polsce.Pozdrawiam
zelig Napisano 24 Czerwiec 2004 Napisano 24 Czerwiec 2004 Gorzej i zimniej...Ale faktycznie - gdyby Szwedzi uczestniczyli w 2. wojnie i wyzwoliłaby ich Armia Czerwona, to ten ich Sztokholm wyglądałby teraz jak Królewiec: kupka gruzów i hektary blokowisk. Z tym, że Szwedzkie bloki byłyby oczywiście z drewna. Ekologiczne.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.