Skocz do zawartości

m. Rowy Bałtyk

Gość georgijewski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Pytanie: widział tam coś ktoś? albo znalazł?
oprócz golizny
okolica do 10 km
Napisano
W Rowach można różne dziwne rzeczy znaleźć - szczególnie jak komus papieru zabraknie ;)
ale tak na poważnie to co tam ma być oprócz kasy i golizny??

Pozdrawiam

Gunship
Napisano
No powiedzcie co się tam działo. Może to nie kołobrzeg, i nie gdańsk, może można coś zobaczyć?
Napisano
Mieszkam w Słupsku, ale w Rowach nie szukałem nigdy. Kolega znajdował na plaży drobne pieniązki nasze, czasami biżuteria.nie dotarły do mnie informacje o ciekawych znaleziskach , ale: na wschodniej plaży były części do akwalungu (?)niemieckiego, w m. Dębina - obóz HJ ? obecnie teren po jednostce rakietowej ( bunkry, ogrodzenia ), w miejscowości Poddębie ( Neue Strand - nic poza trzema minami znalezionymi w ub. roku,jeden zegarek na wydmach, ale bardziej na zachód 2-3km Alt Strand - obecnie nie ma zabudowań, na wydmie grób 2 niemieckich lotników z 1945 - opiekuja się nim mieszkańcy Wytowna, a w morzu wrak samolotu?? mało prawdopodobne).Góra Rowokół najwyższe wzniesienie nad jeziorem w przeszlości do czasów Reformacji ośrodek kultu patniczego - ale to teren Parku Slowińskiego i teren archeologiczny ?.Okolice Retowa - tzw. płyta retowska - dojazd betonką, wodosamoloty ? obecnie surfkamping , ale górka nad płytą ciekawa.Scieżka rowerowa szlakiem zwiniętych torów - moze okolice dawnych stacji kolejowych?? . Wydmy nad j. Łebsko teren po poligonie rakietowym ale zejście ze szlaku grozi kontaktem ze strażnikami Parku. pozdr.
Napisano
dalej na wschód Kluki- skansen, latarnia Czołpino dojscie z parkingu, no i ciekawostka znowu samolot??:)jakieś informacje w którymś z barków przy parkingu przed latarnią bądż jednostką kolejną rakietową w Smołdzińskim Lesie.Turystycznie polecam rajd nad morzem do Łeby lub z powrotem z Łeby pozdr.
Napisano
A wszystko zahacza o moje ulubione rejony - z epicentrum w Smołdzinie.

Uzupełniając: Wdrapując się na Rowokół musisz pamiętać, iż we wnętrzu tej góry jest ukryta tajna baza Vrili i Haunebów, a spacerując po okolicy musisz zachować wyjątkową czujność - wszędzie czają się wraki rakiet Rheintochter i Rheinbote wystrzelone z poligonu w Łebie.
(Plus w każdej większej wsi zrujnowany pałac).

A co to za spadnięte" samoloty? Bo ten drugi, to wydaje mi się, że chodzi o barek przy latarni. Słyszałem legendy o tym co jego właściciel przynosił stamtąd"...

Fajnie. Taki słoneczny temat.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie