woyta Napisano 22 Czerwiec 2004 Autor Napisano 22 Czerwiec 2004 tutaj adres: ku przestrodze:http://pawi6.webpark.pl/falsy_w.htmpzdr woyta
Gość Napisano 22 Czerwiec 2004 Napisano 22 Czerwiec 2004 Ukraina produkuje polskie srebro, orty i groszeRosjanie przywożą ładnie postarzane miedziane syberyjki i piotry (różne rzadkości)cecha char. szlifowany ślad na ranciePOzdr
Ja Napisano 22 Czerwiec 2004 Napisano 22 Czerwiec 2004 I ta stronka coraz mocniej utwierdza mnie w przekonaniu że póki sam czegoś nie wykopie to nie mam pewności że to oryginał.Smutne ale prawdziwe.Pozdrawiam
kopijnik Napisano 22 Czerwiec 2004 Napisano 22 Czerwiec 2004 witam do Ja:zaprawdę powiadam Ci - w błędzie jesteś.Fals jest wiecznie żywy" jak Lenin.z epoki: Fals Rzym, boratynka, monety bite z lichego srebra (tzw oficjalne falsy), fals kopiejek carskich, fals polskiej 5 zł. kobieta", fals 20 zł 1974 r. zboża", itd...Znalazłem już kilka z powyższych, w ziemi.Pozdr.
kopijnik Napisano 22 Czerwiec 2004 Napisano 22 Czerwiec 2004 do poprz.postu znak menniczy pozwala odr. podróbę
kopijnik Napisano 22 Czerwiec 2004 Napisano 22 Czerwiec 2004 do poprz. postu - miedź pokryta miedzioniklem
kopijnik Napisano 22 Czerwiec 2004 Napisano 22 Czerwiec 2004 do poprz. postu - ślady srebra na powierzchni, rozwarstwienie metalu, z ziemi
kopijnik2 Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 Na giełdzie zauważyłem wysyp" falsów...orty gdańskie kilka typów5 kopiejek miedź, skrzydła w dół" kopiejki syberyjskiekopiejki Kaśkipowyższe, indywidualnie postarzane, - wymagają wprawnego oka do zauważenia nieprawidłowościzestawy" srebrne - wielkości talara - 5 peso, dolar i jeszcze 6 egz.
Mirkoni Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 WitamKolego Kopijnik2 dodaj, że faktycznie widać na rancie monet-falsów ślad kamienia....koliste cienkie rysy..po kilka jednocześnie.poz.
kopijnik2 Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 różne monety - mają swoje" błędy...grube" tworzone w technice odlewniczej - mogą być szlifowane, w celu zatarcia śladu po formach...ale to tylko część problemu"...
Mirkoni Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 Myślę, że nikt chyba nie bawi sie dzisiaj w odlewnictwo falsów..- metoda kłopotliwa- efekty kiepskiena rynku jest wiele łatwo dostępnego sprzętu i oprogramowania grawerskiego do zrobienia matrycy...a potem to tylko bicie w setkach tysięcy sztuk....
Mirkoni Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 oczywiście mam na myśli pospolite i powszechnie dostępne (w dużych ilościach) falsy..
kopijnik2 Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 5 lat temu spotykane były kopie" polskich 10 zł II RP wykonane techniką odlewu precyzyjnego...
kopijnik2 Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 i obecnie - chińskie srebrne alary" - to odlewy...
Mirkoni Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 ale cała reszta to wyciskańce"....i nie idzie mi o spieranie się, lecz o to że odlewnictwo wiąże się ze stopami, temperaturami, piecami, formami a rezultat tych zmagań jest stosunkowo tani jak na tyle zachodu...
martian. Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 Widzę 2 zł PRL mam podobne z 1975 od ponad 20 lat wygląda jak miedź. Zostawiłem bo było inne a zbierałem wówczas już monety. Jestem 100% pewny, że oryginał. Nie ma znaku menniczego.Pozdrawiam.
dominer Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 Mirkoni moze i rezultat tych zmagan jest stosunkowo tani jak na tyle zachodu ale falsy sa powszechne np na gieldzie w lublinie w poprzednim miesiacu byl sobie mily pan z malzonka i posiadal 3 piekne orty gdanskie zygmunta 3 jedynie po 80 pln...tyle ze falsy , jak mu powiedzialem czemu mi kit wciska to przestal byc mily i poprosil zebym sobie poszedl i klienteli nie odstraszal.. wiec jednak z jakiejs przyczyny ten proceder istnieje..
martian. Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 Ale czy fałszowano monety w 1983-1984 roku. Od tego czasu ją posiadam.
martian. Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 Kopijnik za bardzo nie wiem o co chodzi czy samodział z epoki czy destrukt menniczy. Co do mojej skłaniam sie do tej drugiej opcji, nie cała ma kolor czerwony bo ma wtrącenia żółtego mosiądzu. Rok 1975 komu by się chciało podrabiać w tym czasie.
kopijnik2 Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 w tym czasie bito lewe złotówki...>>Rok 1975 komu by się chciało podrabiać w tym czasie.siły środki metodyjeżeli były maszyny i materiał - fachowa siła robocza się znajdowała>>nie cała ma kolor czerwony bo ma wtrącenia żółtego mosiądzu.może coś zobaczę, - daj foto dobre...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.