woyta Napisano 22 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2004 tutaj adres: ku przestrodze:http://pawi6.webpark.pl/falsy_w.htmpzdr woyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Czerwiec 2004 Share Napisano 22 Czerwiec 2004 Ukraina produkuje polskie srebro, orty i groszeRosjanie przywożą ładnie postarzane miedziane syberyjki i piotry (różne rzadkości)cecha char. szlifowany ślad na ranciePOzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 22 Czerwiec 2004 Share Napisano 22 Czerwiec 2004 I ta stronka coraz mocniej utwierdza mnie w przekonaniu że póki sam czegoś nie wykopie to nie mam pewności że to oryginał.Smutne ale prawdziwe.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik Napisano 22 Czerwiec 2004 Share Napisano 22 Czerwiec 2004 witam do Ja:zaprawdę powiadam Ci - w błędzie jesteś.Fals jest wiecznie żywy" jak Lenin.z epoki: Fals Rzym, boratynka, monety bite z lichego srebra (tzw oficjalne falsy), fals kopiejek carskich, fals polskiej 5 zł. kobieta", fals 20 zł 1974 r. zboża", itd...Znalazłem już kilka z powyższych, w ziemi.Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik Napisano 22 Czerwiec 2004 Share Napisano 22 Czerwiec 2004 do poprz.postu znak menniczy pozwala odr. podróbę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik Napisano 22 Czerwiec 2004 Share Napisano 22 Czerwiec 2004 do poprz. postu - jeden kawałek metalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik Napisano 22 Czerwiec 2004 Share Napisano 22 Czerwiec 2004 do poprz. postu - miedź pokryta miedzioniklem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik Napisano 22 Czerwiec 2004 Share Napisano 22 Czerwiec 2004 do poprz. postu - miedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik Napisano 22 Czerwiec 2004 Share Napisano 22 Czerwiec 2004 do poprz. postu - ślady srebra na powierzchni, rozwarstwienie metalu, z ziemi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 Na giełdzie zauważyłem wysyp" falsów...orty gdańskie kilka typów5 kopiejek miedź, skrzydła w dół" kopiejki syberyjskiekopiejki Kaśkipowyższe, indywidualnie postarzane, - wymagają wprawnego oka do zauważenia nieprawidłowościzestawy" srebrne - wielkości talara - 5 peso, dolar i jeszcze 6 egz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirkoni Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 WitamKolego Kopijnik2 dodaj, że faktycznie widać na rancie monet-falsów ślad kamienia....koliste cienkie rysy..po kilka jednocześnie.poz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 różne monety - mają swoje" błędy...grube" tworzone w technice odlewniczej - mogą być szlifowane, w celu zatarcia śladu po formach...ale to tylko część problemu"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirkoni Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 Myślę, że nikt chyba nie bawi sie dzisiaj w odlewnictwo falsów..- metoda kłopotliwa- efekty kiepskiena rynku jest wiele łatwo dostępnego sprzętu i oprogramowania grawerskiego do zrobienia matrycy...a potem to tylko bicie w setkach tysięcy sztuk.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirkoni Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 oczywiście mam na myśli pospolite i powszechnie dostępne (w dużych ilościach) falsy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 5 lat temu spotykane były kopie" polskich 10 zł II RP wykonane techniką odlewu precyzyjnego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 i obecnie - chińskie srebrne alary" - to odlewy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirkoni Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 ale cała reszta to wyciskańce"....i nie idzie mi o spieranie się, lecz o to że odlewnictwo wiąże się ze stopami, temperaturami, piecami, formami a rezultat tych zmagań jest stosunkowo tani jak na tyle zachodu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 Widzę 2 zł PRL mam podobne z 1975 od ponad 20 lat wygląda jak miedź. Zostawiłem bo było inne a zbierałem wówczas już monety. Jestem 100% pewny, że oryginał. Nie ma znaku menniczego.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 sprawdź twardośćjak miedż - to fals Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominer Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 Mirkoni moze i rezultat tych zmagan jest stosunkowo tani jak na tyle zachodu ale falsy sa powszechne np na gieldzie w lublinie w poprzednim miesiacu byl sobie mily pan z malzonka i posiadal 3 piekne orty gdanskie zygmunta 3 jedynie po 80 pln...tyle ze falsy , jak mu powiedzialem czemu mi kit wciska to przestal byc mily i poprosil zebym sobie poszedl i klienteli nie odstraszal.. wiec jednak z jakiejs przyczyny ten proceder istnieje.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 Ale czy fałszowano monety w 1983-1984 roku. Od tego czasu ją posiadam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 moja jest z 1985 ze znakiem menniczym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 Kopijnik za bardzo nie wiem o co chodzi czy samodział z epoki czy destrukt menniczy. Co do mojej skłaniam sie do tej drugiej opcji, nie cała ma kolor czerwony bo ma wtrącenia żółtego mosiądzu. Rok 1975 komu by się chciało podrabiać w tym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 w tym czasie bito lewe złotówki...>>Rok 1975 komu by się chciało podrabiać w tym czasie.siły środki metodyjeżeli były maszyny i materiał - fachowa siła robocza się znajdowała>>nie cała ma kolor czerwony bo ma wtrącenia żółtego mosiądzu.może coś zobaczę, - daj foto dobre... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luke Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 A co nie tak jest z tą 5zł na zdjęciu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.