Skocz do zawartości

Gdańskie fortyfikacje

Gość Adam A.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam! Poszukuję sieciowych zasobów dot. gdańskich fortyfikacji ze szczególnym uwzględnieniem umocnień nadbrzeżnych. W pasie nadmorskim jest trochę pozostałości takich umocnień (stanowiska ring-kanone, moździerzy jakichś itp., ale szukam jakiejś kompleksowej" dokumentacji. Wydawało mi się, że temat gdańskich fortyfikacji jest oczywisty" i solidnie w necie udokumentowany, a tymczasem...
Ostanio odbyła się sesja popularno-naukowa na ten temat, ale ją przegapiłem:(
Pozdrawiam
AA
Napisano
AFAIK w sieci www nic na ten temat nie ma, bo szukałem. jakies strzępy są w Archiwum Państwowym w Gdańsku: Bateria Portowa z ok. 1871, a także plan baterii nowego typu z 1905 dla 4 x 15 cm nowego typu (nie ring)- takiej jak w Brzeźnie-parku.

pozdr,M
Napisano
W Ratuszu Staromiejskim jest wystawa (no, raczej wystawka)na której można zobaczyć mapkę, na której w parku brzeźnieńskim umieszczone jest stanowisko dział (ring-kanone) 21cm. Plany, o których mówisz dot. budowy kolejnych stanowisk? Część obiektów (Jelitkowo, wyspa Stogi) powstało w 1911 r. - dotarłeś może do jakichś materiałów na temat tego etapu rozbudowy?
AA
Napisano
Do dziś (Brz., Stogi) można zobaczyć pozostałości właśnie tych z 1911 - zbudowanych wg projektu z ok. 1905 (nowoczesna konstrukcja - przysadziste bunkry i normalne działa).
Faktycznie, pod koniec XIX w. na miejscu nowej baterii w Parku Brz. była stara z 6 x 21 cm R.K. W archiwum widziałem zaś plan fortyfikacji nadbrzeżnych Gdańska z 1900 i na Stogach były 2 baterie: z Ringkanone i z Ringmoerser.

dzięki za info o ratuszowej wystawie.
Napisano
Należy nawiazac kontakt z wybitnym znawcą tego tematu Marcinem Dudkiem z Gdyni. Znana osobistośc w TPF, należy do oddziału Północnego
Napisano
Polecam stare numery Infortu", artykuły Stankiewicza i Biskupa w różnych rocznikach oraz K. Burka Handbuch zur Geschichte des Festungen des historischen deutschen Ostens"

Z rzeczy starszych pomocne mogą być Entwicklung unserer Marineartillerie 1913 bis 1920" i Ehrenbuch" oraz H. Schirmer Das Gerat..."
  • 4 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie