Grendel Napisano 18 Grudzień 2005 Napisano 18 Grudzień 2005 Nie mylisz sie Bodziu.Z Norwegii.I o tyle ciekawe, ze jedyne mi znane, na ktorym widac wiecej niz dwa na raz.Oddzial ten mial ich pradopodobnie pomiedzy osiem, a 16 sztuk (nie udalo mi sie uscislic liczby, ale jestem na dobrym tropie)plus niepotwierdzona ilosc Universal Carrier'ow i dwa Mark VI.Byly to chyba jedyne TKS'y na polnocy.PozdrowieniaGrendel
Grendel Napisano 19 Grudzień 2005 Napisano 19 Grudzień 2005 Niestety aukcje zostaly zamkniete przed koncem - mowiac krotko - zdjecia kupil ktos spod lady" :(Niestety, domyslam sie kto...PozdrowieniaGrendel
bodziu000000 Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 Prezentowałem już dwa inne zdjęcia tej tankietki.
bodziu000000 Napisano 10 Styczeń 2006 Napisano 10 Styczeń 2006 Chyba nowy wóz. Nie kojarzę innych zdjęć, ale jestem chory, więc mogę się mylić.
jotes Napisano 10 Styczeń 2006 Napisano 10 Styczeń 2006 Wobec tego szybkiego powrotu do zdrowia :)A tankietek tyle, że i zdrowy by się pomylił. Te najbardziej znane rozpoznaję, w przypadku pozostalych stracilem orientację...
Grendel Napisano 10 Styczeń 2006 Napisano 10 Styczeń 2006 Kiedys sie doliczylem piecdziesieciu dwoch TKS'ow.Ale na pewno nie widzialem wszystkich zdjec, jakie wyplynely, a i od tamtego czasu pojawilo sie co najmniej kilka nowych...Pogubilem sie juz w rachubach.PozdrowieniaGrendel
bodziu000000 Napisano 10 Styczeń 2006 Napisano 10 Styczeń 2006 Według Rajmunda Szubańskiego (ostatni nr Militaria i Fakty w całości poświęcony TKSowi), to armia polska w 1939 miała na stanie 274 TKSy. Tak więc jeszcze sporo mamy do szukania.PzdrBodziu
jotes Napisano 11 Styczeń 2006 Napisano 11 Styczeń 2006 Bardzo ładne zdjęcie z hełmem czołgisty na błotniku :)
Grendel Napisano 25 Styczeń 2006 Napisano 25 Styczeń 2006 To z warszawskiej defilady?Rozpoznaje ktos budynki?PozdrowieniaGrendel
Grendel Napisano 25 Styczeń 2006 Napisano 25 Styczeń 2006 Tego sie domyslilem ;o)Dlatego pytalem, bo wtedy tez byla duza defilada w Lodzi i zdaje sie jeszcze jedna w Krakowie z przejazdem tankietek.Dlatego pytalem.Pytanie o budynki wciaz aktualne.PozdrowieniaKrzysiek
Grendel Napisano 26 Styczeń 2006 Napisano 26 Styczeń 2006 ReAI,To sa TK-3, a nie TKS'y.Procz tego, juz bylo zamieszczone we wlasciwym watku.PozdrowieniaGrendelP.S.Chyba sie zestarzalem, ale za moich czasow fura", to byla chlopska furmanka.Jezyk jednak mocno ewoluowal wciagu moich lat poza Polska...
radett Napisano 28 Styczeń 2006 Napisano 28 Styczeń 2006 odnośnie tego wątku o tks przy torowisku: Bodziu 000000 w dniu 28.11.2005 o 12:26 zamieścił fotkę rozbieranego tksa. Najprawdopodobniej widzi mi sie że to ten sam tks co na fotce z torowiskiem i drugą tankietka w tle (gdzie grendel domniemuje że to ta sama co z martwym czołgistą)wskazywało by na to pęknięcie prawej pokrywy na przednim pancerzu. Co do watku dwu i jednotorowości to może była to mijanka. Zauważcie tez że na fotce z leżącym, czołgistą za tksem jest widoczny coś jakby przejazd. Miejsce jest raczej do ustalenia, w końcu niewiele w II RP było chyba odcinków torowych zelektryfikowanych (bo napewno są to słupy trakcyjne)biegnących bezpośrednio przy szosie, a szerokośc torów wygląda raczej na normalną.
samun1 Napisano 9 Luty 2006 Napisano 9 Luty 2006 Kolejne zdjęcie pasuje również do wątku o pociągach pancernych.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.