Paweł28 Napisano 14 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 14 Czerwiec 2004 Jak zwykle przeszukiwałem pole bitwy wojny siedmioletniej i znalazłe TO. Wielkośc ok. 3 cm, wykonane chyba ze srebra, chociaż nie wiem bo się lekko kruszy. A wśrodku dwa małe krwistoczerwone kamyczki, oszlifowane. Czy ktoś ma jakies pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heruss Napisano 15 Czerwiec 2004 Share Napisano 15 Czerwiec 2004 WitamNiechcacy ;) jestem jubilerem, z fotki ciezko sie wyznac czy to rubiny, ale patrzac na kamienie to wydaje mi sie ze sa porysowane( szczegolnie lustro gornej fasety), a jezeli sa porysowane to znaczy ze to szklo(lub jak kto woli krysztal, moj przedmowca sie myli piszac ze nie szlifowano szkla lub krysztalu barwionego tlenkami matali).Oprawiano tez kamienie takie jak rubiny w srebro, poniewaz nie bylo ogolnie dostepne (tak jak teraz, wydobywane i odzyskiwane z rudy miedzi-nie bylo technologi) bylo drozsze niz jest teraz.Swoja droga rubinki tej wielkosci nie sa drogie, z kopalni w Czechach piropy rubinu sa śmiesznie tanie wiec jest mozliwe ze to rubinki.Ten iżut" moze byc wykonany (patrzac na to ze sie kruszy) z miedzi(pozlacany) lub co ciekawe z żeliwa (byla to biżuteria tak zwana zastepcza" ale to juz dluzsza historia;))Jak mozesz podeslij lepsze zdjecia na heruss@wp.pl najlepiej z przodu i z tylu tego cuda, moze cos wypatrze, ale nie obiecuje.Wole takie rzeczy badac organoleptycznie ;)PozdrowieniaHeruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł28 Napisano 15 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2004 Wielkie dzięki za odpowiedzi - fotki wyślę w przyszłym tygodniu, jak kupię cyfrówkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł28 Napisano 14 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 14 Czerwiec 2004 Jak zwykle przeszukiwałem pole bitwy wojny siedmioletniej i znalazłe TO. Wielkośc ok. 3 cm, wykonane chyba ze srebra, chociaż nie wiem bo się lekko kruszy. A wśrodku dwa małe krwistoczerwone kamyczki, oszlifowane. Czy ktoś ma jakies pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hydro Napisano 19 Czerwiec 2004 Share Napisano 19 Czerwiec 2004 No tak, oczywiscie szlifowano szkło. Nie wiem czemu napisałem, że nie szlifowano. Może to z powodu niewyspania, bo napisałem to o 5.45 nad ranem.proszę o wyrozumiałośćhydro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 14 Czerwiec 2004 Share Napisano 14 Czerwiec 2004 Sądząc po wyglądzie i rodzaju metalu z jakiego przedmiot jest zrobiony to raczej czerwone szkiełka ale lepiej może skonsultuj się z jubilerem :)Tak w ogole to chyba rubinów w srebro nie oprawiano - za tani metal w stosunku do wartosci kamieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Paweł28
Jak zwykle przeszukiwałem pole bitwy wojny siedmioletniej i znalazłe TO. Wielkośc ok. 3 cm, wykonane chyba ze srebra, chociaż nie wiem bo się lekko kruszy. A wśrodku dwa małe krwistoczerwone kamyczki, oszlifowane. Czy ktoś ma jakies pomysły?
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.