Skocz do zawartości

Sztuka okopowa

Martino

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 162
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Ja na radzieckich ziemlankach znalazłem ostatnio niemiecką klamerke ze spiłowaną wromką a na jej miejscu wugrawerowaną gwiazdą powszechne też są papierośnice podpisane przez ruskich lub z innymi rysunkami.
Napisano

witam

skoro mowa juz o samorobkach ,to wpadla mi taka blaszka , jest to prawdo podobnie samorobka niesmiertelnika ruskiego ,(po literach wnioskuje ze ruskiego) spotkal juz sie ktos z takim czyms ?

pozdro

Łukasz

Napisano

Witam
Tez kiedys cos takiego kopnalen, ale czy to jest niesmiertelnik ruski to nie mam pojecia, napis slabo pasuje na nazwisko andcra" ewentualnie andira" ale to nic nie znaczy chyba.
Pozdrawiam
Red alf

Napisano

czołem panowie!a oto mój fancik dotyczący sztuki okopowej.
komplet"kieliszków zrobionych z łusek od flaka. kompletem" do tego jest zapalniczka, a raczej jej mosiężna osłona z wyrytym napisem: Russland 1942, niestety na zdjęciu napis byłby nieczytelny więc je sobie darowałem
pozdr. wons.

Napisano
mp też myślę że był to rodzaj niesmiertelnika, samoróbki, pewnie napis na blaszce to jego nazwisko albo imie a noszona była jako bransoletka na ręke.

Pzdr
  • 2 months later...
Napisano
Dla niedowidzących :) pędzelek(do golenia) zrobiony z niemieckiej łuski 7,92 mm.
Martino - nie mogę wejść na Chat niestety....

pzdr

bjar_1
Napisano
Na carskiej strzelnicy wykopałem podobne jak Martino pędzelki ,bodajże już trzy sztuki - zrobione z łusek 7,62 x 54R Mosin. Część gilająca prawdopodobnie z końskiego włosia :)

pzdr

bjar_1
Napisano

A oto łyżka jaką mam od kumpla. Trafił ją pod Królowym Mostem w ruskich okopach razem z innymi gratami. Ma wydrapane po rosyjsku:
Wasia Miasto Suzdal 15/I/ 44 21/I/44
Widać również wydrapane drzewko albo jakiś kwiatek a z drugiej strony WAD i jakąś postać którą przez korozje nie widać dokladnie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie