Martino Napisano 12 Czerwiec 2004 Napisano 12 Czerwiec 2004 Witam Wszystkich !Od dawna nosiłem się z zamiarem wrzucenia tego wątku na Forum ale dopiero tydzień temu wpadł mi w ręce ciekawy fant.Jest to kielich/pocharek, którego czasza i stopka wykonane są z mosiężnej blaszki a połączone są ze sobą za pomocą dolutowanego pocisku.Z jednej strony czaszy wyryty jest napis Andenken aus Russland 1942 a z drugiej twarz Kobiety.Czekam na fotki lub opisy posiadanych przez Was arcydzieł noszących znamiona produkcji bardzo,bardzo nisko nakładowej :)Jeżeli nie jest to tajemnica to proszę również o podanie miejsca trafienia.Ja wyżej opisany pucharek kupiłem więc niestety nie mam się czym pochwalić.Szczególne podziękowania kieruję pod adresem Kolegi Bjara dzięki któremu mogę wrzucić na Forum zrobione przez Niego fotki.Pozdrawiam-Marcin.
Martino Napisano 12 Czerwiec 2004 Autor Napisano 12 Czerwiec 2004 Amedeo Modigliani gdyby żył na pewno chciałby mieć ten kielich w swojej kolekcji... ;)
Martino Napisano 13 Czerwiec 2004 Autor Napisano 13 Czerwiec 2004 A oto blaszka (samoróbka) kopnięta w okolicach osławionego na Forum Kotła" Boków-Ruski Bród.Jest trochę większa od żetonów produkowanych fabrycznie i nosi ślady wycinania jej z większego kawałka blaszki aluminiowej.Numeratory to już chyba ten żołnierz dorwał oryginalne... :)
jacenty2004 Napisano 14 Czerwiec 2004 Napisano 14 Czerwiec 2004 Znaleziona parę dni temu w ziemiance lampka z łuski. J.
jacenty2004 Napisano 14 Czerwiec 2004 Napisano 14 Czerwiec 2004 1 wojna na mosiądzu wybite miejsce bitwy- ARRAS
bjar_1 Napisano 14 Czerwiec 2004 Napisano 14 Czerwiec 2004 Grzebień samoróbka - wycinany z aluminiowej blachy ,znaleziony pod Ruskim Brodem ,albo niemiecki albo radziecki.bjar_1
Piorek Napisano 14 Czerwiec 2004 Napisano 14 Czerwiec 2004 A tym zdobili sciany ziemianek:)http://www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&id_forum=2&ktory=86919#86919Piorek
mjr Ponury Napisano 17 Czerwiec 2004 Napisano 17 Czerwiec 2004 a co do ziemianek..w jednej znalazlem kaloryfer z epokibyla to ziemianka po ruskach :)))pozdrawiam Bartekps a ciekawe czym doprowadzali wode?
mjr Ponury Napisano 17 Czerwiec 2004 Napisano 17 Czerwiec 2004 to dopiero była sztuka *(ziemiank/okop)owaniepotrzebne skreślić
inkwizytor1 Napisano 15 Lipiec 2004 Napisano 15 Lipiec 2004 Mnie też trafiła się ruska łuska kaliber 54 mm, która prawdopodobnie dawała sowieckim wojakom odrobinę światła w tamtych ciężkich czasach. Knot co prawda się nie pojawił, ale łuska jet podobnie jak u Jacentego2004 jest zwężana na końcu...
inkwizytor1 Napisano 15 Lipiec 2004 Napisano 15 Lipiec 2004 ...a że to mogła być lampa pomyślałem patrząc na nadziobany spód łuski - jak na zdjęciu. Z takim nadziobaniem trafiła się już fabrycznie" tzn. prosto z rowu. A czy ktoś jest w stanie - po kalibrze 54 mm - powiedzieć co to było ??????Pozdrawiam :-) -----------------Inkwizytor1
Martino Napisano 9 Wrzesień 2004 Autor Napisano 9 Wrzesień 2004 Kolejna łuska, która po delikatnym" zmodernizowaniu znalazła praktyczne zastosowanie...
Martino Napisano 9 Wrzesień 2004 Autor Napisano 9 Wrzesień 2004 Napis brzmi: Milcza nad rz. Wilją Granica Polsko-Sowiecka
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.