Skocz do zawartości
  • 0

Łuski-identyfikacja

efes

Pytanie

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
DM - Des Moines Ordnance Plant, Des Moines
LC - Lake City Ordnance Plant, Lake City i jest to łuska 7,62x63 Springfield
TW - Twin Cities Ordnance Plant, Minneapolis
Wszystkie oczywiście USA
Cyfry to końcówki lat produkcji , np. 42 to 1942
Pozdrawiam
Napisano
Dzięki Jaro5.To ciekawe jakimi drogami krążą łuski by spotkać się razem.Ta od Springfielda była znaleziona w latach 70-ych na Wolinie.Dwie pozostałe w czerwcu w centrum Polski.
pozdr efes
Napisano

Prośba o identyfikację.37x200mm.Znowu ruska?
Od czego?Razem z łuskami znalazłem ogniwka od taśmy rozsypującej się.Czy są to łuski od działek p.lot?
Nie pasuje mi ten sposób zasilania w działkach strzelających blisko pionu.
pozdr efes

Napisano
Witam

Z jakich ksiazek korzystacie przy identyfikacji tych wszystkich lusek ? Macie jakies katalogi ?
Widzialem na stronie poszukiwaczeskarbow taka liste pomagajaca w identyfikacji ale ta lista tez powstala na jakiejs podstawie.
Napisano

Proszę o pomoc.Wymiary-20x99mm.Średnica kryzy 25mm.Przypuszczam ,że rosyjska patrząc na znakowanie.Ale od czego?
pozdr efes

Napisano
Witaj za bardzo się nie znam .Wykopałem tę pierwszą na scanie.Wydaje mi się że to polska chyba ,nie jestem pewien .Pozdr.Jak się pomylilem to sorry.
Napisano
Pierwsza to rosyjski Mosin 7,62 x 54R z 1913 roku ,z fabryki Pietierburskij Patronnyj Zawod" w Sankt Petersburgu.

Druga to czeski Mannlicher 8 x 50R z maja 1923 roku ,JR = Jiri Roth Bratislava.

pzdr

bjar_1

Napisano
Dzięki Bajar.Moż coś będziesz wiedział na temat tej łuski.
13x98-100 /częściowo rozerwana/Znaeziona w miejscu zestrzelonego bombowca angielskiego lub amerykańskiego.
12g-D M
6g-4
Zestrzelony w 45 ,piszczałka wyje w promieniu kilku metrów.
Rozpoznawcze kopnięcie dało resztki przewodów inst hydro,cjakiś siłownik,resztki wyciwraczek ,tą łuskę itp.
Masa sproszkowanego elektronu.Szukam właściciela terenu.
pozdr efes
Napisano

Prawa i lewa 7,92x57 niemiecka.Wszystkie oznaczenia są dla mnie jasne oprócz xm1 i .IXw1
Środkowa natomiast całkowita klapa.Stalowa miedziowana ,niekompletna/kaliber wysokość?/ no i te oznaczenia
pozdr efes

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie