efes Napisano 6 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2004 Łuska 8 lub7,92 x 53z kryzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro5 Napisano 11 Czerwiec 2004 Share Napisano 11 Czerwiec 2004 Witam DM - Des Moines Ordnance Plant, Des Moines LC - Lake City Ordnance Plant, Lake City i jest to łuska 7,62x63 SpringfieldTW - Twin Cities Ordnance Plant, MinneapolisWszystkie oczywiście USACyfry to końcówki lat produkcji , np. 42 to 1942Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
efes Napisano 11 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 11 Czerwiec 2004 Dzięki Jaro5.To ciekawe jakimi drogami krążą łuski by spotkać się razem.Ta od Springfielda była znaleziona w latach 70-ych na Wolinie.Dwie pozostałe w czerwcu w centrum Polski.pozdr efes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 21 Czerwiec 2004 Share Napisano 21 Czerwiec 2004 Ta w środku, to jakaś większa niemiecka, może być od 20 mm.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
efes Napisano 17 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 17 Czerwiec 2004 Prośba o identyfikację.37x200mm.Znowu ruska?Od czego?Razem z łuskami znalazłem ogniwka od taśmy rozsypującej się.Czy są to łuski od działek p.lot?Nie pasuje mi ten sposób zasilania w działkach strzelających blisko pionu.pozdr efes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 21 Czerwiec 2004 Share Napisano 21 Czerwiec 2004 Albo ta środkowa to 13 x 64 od lotniczych km-ów MG-131.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petro Napisano 21 Czerwiec 2004 Share Napisano 21 Czerwiec 2004 WitamZ jakich ksiazek korzystacie przy identyfikacji tych wszystkich lusek ? Macie jakies katalogi ?Widzialem na stronie poszukiwaczeskarbow taka liste pomagajaca w identyfikacji ale ta lista tez powstala na jakiejs podstawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 17 Czerwiec 2004 Share Napisano 17 Czerwiec 2004 Wydaje mi się że to łuska od ruskiego działka p-lot 37mm. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
efes Napisano 13 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 13 Czerwiec 2004 Proszę o pomoc.Wymiary-20x99mm.Średnica kryzy 25mm.Przypuszczam ,że rosyjska patrząc na znakowanie.Ale od czego?pozdr efes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 13 Czerwiec 2004 Share Napisano 13 Czerwiec 2004 Zgadza się ZSRR, lotnicza 20mm od działka pokładowego Szwak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
efes Napisano 6 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2004 Łuska 8 lub7,92 x 53z kryzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
efes Napisano 6 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2004 Łuska 8x50mm.Czyżby Georg Rotch Wiedeń?W takim w wypadku powinno być GR.pozdr efes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ubenfurer Napisano 6 Czerwiec 2004 Share Napisano 6 Czerwiec 2004 Witaj za bardzo się nie znam .Wykopałem tę pierwszą na scanie.Wydaje mi się że to polska chyba ,nie jestem pewien .Pozdr.Jak się pomylilem to sorry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 6 Czerwiec 2004 Share Napisano 6 Czerwiec 2004 Pierwsza to rosyjski Mosin 7,62 x 54R z 1913 roku ,z fabryki Pietierburskij Patronnyj Zawod" w Sankt Petersburgu.Druga to czeski Mannlicher 8 x 50R z maja 1923 roku ,JR = Jiri Roth Bratislava.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
efes Napisano 6 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2004 Dzięki Bajar.Moż coś będziesz wiedział na temat tej łuski.13x98-100 /częściowo rozerwana/Znaeziona w miejscu zestrzelonego bombowca angielskiego lub amerykańskiego.12g-D M 6g-4Zestrzelony w 45 ,piszczałka wyje w promieniu kilku metrów.Rozpoznawcze kopnięcie dało resztki przewodów inst hydro,cjakiś siłownik,resztki wyciwraczek ,tą łuskę itp.Masa sproszkowanego elektronu.Szukam właściciela terenu.pozdr efes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 6 Czerwiec 2004 Share Napisano 6 Czerwiec 2004 Chyba amerykańska 12,7 mm od wkm Browning.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
efes Napisano 19 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2004 Prawa i lewa 7,92x57 niemiecka.Wszystkie oznaczenia są dla mnie jasne oprócz xm1 i .IXw1Środkowa natomiast całkowita klapa.Stalowa miedziowana ,niekompletna/kaliber wysokość?/ no i te oznaczeniapozdr efes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
efes
Łuska 8 lub7,92 x 53z kryzą.
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.