Skocz do zawartości
  • 0

Lufa kal. 88 mm - jakie działo?

bjar_1

Pytanie

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

No to się bardzo cieszę! Lufa została przywieziona kilka lat temu po moim telefonie ze Stąporkowa i do tej pory nie wiedziałem od czego jest. Czyli pewnie jakieś Tygrysy" z resztek 424 sHPzAbt. zboczyły na północ od trasy Kielce-Końskie do Stąporkowa. Dzięki Grzesio!

pozdrawiam

bjar_1

bjar oczywiście, że jest to ta lufa, o której wspominałeś. Niestety tylko tyle zostało z Tigra Ausf. H w Stąporkowie. I tak szczęście bo właściciele posesji planowali pozbycie się tego złomu" (czyt. oddanie na skup złomu). Ciekawostką było to, że w przewodzie lufy był wycior od tego działa. Czołg został zniszczony przez Rosjan za cenę 2 lub 3 T - 34 (ilość zależna od opowiadającego, jest też wersja lotnicza).
Pozdrawiam
Artur

Artur - skąd masz takie informacje? Byłeś przy wykopywaniu tej lufy przez MOB? Jestem ze Stąporkowa i interesuje mnie ta historia ,gdyz mamy tu do czynienia z niedobitkami z 424 sHPzAbt który wycofywał się z Kielc na Końskie - ten pojazd zboczył kilkanaście kilometrów na północ. Tygrys" w Staporkowie - to ci heca! :) Czekam na dalsze rewelacje w tej sprawie!

pozdrawiam

bjar_1

No cóż. We własnej osobie. Bjar byłeś ponoć w MOB mogłes wstąpić i pogadać. Ty jednak wolałes ominąć szerokim łukiem tzw. placowym. Mieszkasz blisko zadzwoń umówimy się na kaffę. Aaaa nowy numer do MOB to 25 20 231. pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie