bjar_1 Napisano 5 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 5 Czerwiec 2004 Proszę o identyfikację lufy kalibru 88 mm. Od jakiego działa pochodzi? Czy to 88 mm FlaK? Lufa znajduje się w skarżyskim Muzeum Orła Białego ,gdzie dziś zrobiłem tą fotkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 7 Czerwiec 2004 No to się bardzo cieszę! Lufa została przywieziona kilka lat temu po moim telefonie ze Stąporkowa i do tej pory nie wiedziałem od czego jest. Czyli pewnie jakieś Tygrysy" z resztek 424 sHPzAbt. zboczyły na północ od trasy Kielce-Końskie do Stąporkowa. Dzięki Grzesio!pozdrawiambjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jaszczołt Napisano 7 Czerwiec 2004 Share Napisano 7 Czerwiec 2004 No nawet podobne :-)Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 6 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2004 Ma ktoś jakieś pomysły? Czy to 8,8 cm PaK 43?bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 9 Czerwiec 2004 Share Napisano 9 Czerwiec 2004 Wycior świadczy raczej że złapali ich w czasie czyszczenia lufy. Więc kto zniszczył te kaczuchy" -piechota. Chyba że strzelali z wyciorów. Nie czepiam się tylko tak mi się skojarzyło. pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 5 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 5 Czerwiec 2004 Proszę o identyfikację lufy kalibru 88 mm. Od jakiego działa pochodzi? Czy to 88 mm FlaK? Lufa znajduje się w skarżyskim Muzeum Orła Białego ,gdzie dziś zrobiłem tą fotkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 5 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 5 Czerwiec 2004 Od strony zamka - ucięta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mial Napisano 6 Czerwiec 2004 Share Napisano 6 Czerwiec 2004 to jest 88mm????szczerze to mi wyglada na 128 bo jak na paka 43 to to jest zakrutkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 5 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 5 Czerwiec 2004 Od strony wylotu - chyba nie od 88 FlaKa ,bo miało to hamulec wylotowy (odkręcony) ,może to PaK 43? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 5 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 5 Czerwiec 2004 I jeszcze jedna fotka...Proszę o identyfikację.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 8 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 8 Czerwiec 2004 A tak mi do głowy wpadło czy Artur B. to nie dyrektor MOB? :) Jeśli tak panie Arturze ,to co tam jeszcze oprócz tej lufy było? I w którym miejscu stał ten Tygrys"? Tam gdzie była ta lufa?pozdrawiambjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur B. Napisano 7 Czerwiec 2004 Share Napisano 7 Czerwiec 2004 bjar oczywiście, że jest to ta lufa, o której wspominałeś. Niestety tylko tyle zostało z Tigra Ausf. H w Stąporkowie. I tak szczęście bo właściciele posesji planowali pozbycie się tego złomu" (czyt. oddanie na skup złomu). Ciekawostką było to, że w przewodzie lufy był wycior od tego działa. Czołg został zniszczony przez Rosjan za cenę 2 lub 3 T - 34 (ilość zależna od opowiadającego, jest też wersja lotnicza). PozdrawiamArtur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 6 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2004 Na 100% kaliber 8,8 cm - mierzyłem ,bo specjalnie zabrałem do Muzeum miarkę. bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 5 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 5 Czerwiec 2004 Fotka ,bo zapomniałem :)bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 7 Czerwiec 2004 Artur - skąd masz takie informacje? Byłeś przy wykopywaniu tej lufy przez MOB? Jestem ze Stąporkowa i interesuje mnie ta historia ,gdyz mamy tu do czynienia z niedobitkami z 424 sHPzAbt który wycofywał się z Kielc na Końskie - ten pojazd zboczył kilkanaście kilometrów na północ. Tygrys" w Staporkowie - to ci heca! :) Czekam na dalsze rewelacje w tej sprawie!pozdrawiambjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur B. Napisano 8 Czerwiec 2004 Share Napisano 8 Czerwiec 2004 No cóż. We własnej osobie. Bjar byłeś ponoć w MOB mogłes wstąpić i pogadać. Ty jednak wolałes ominąć szerokim łukiem tzw. placowym. Mieszkasz blisko zadzwoń umówimy się na kaffę. Aaaa nowy numer do MOB to 25 20 231. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
józwa Napisano 27 Listopad 2011 Share Napisano 27 Listopad 2011 Grzehu, lufa jest obcięta w okolicach zamka i pozbawiona hamulca wylotowego, dlatego przykrótka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzehu_97 Napisano 26 Listopad 2011 Share Napisano 26 Listopad 2011 A może jest to lufa od innego pojazdu, np. Hummel? Jak dla mnie jest za krótka na Tygryska. Chociaż mogło by pomóc zdjęcie porównawcze, np. dłoń albo jakiś inny przedmiot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 8 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 8 Czerwiec 2004 Ano byłem byłem :) w sobotę jak śmigali tym BTR-em. Zadzwonię jutro to może się uwówimy na pogawędkę.pozdrawiambjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
bjar_1
Proszę o identyfikację lufy kalibru 88 mm. Od jakiego działa pochodzi? Czy to 88 mm FlaK? Lufa znajduje się w skarżyskim Muzeum Orła Białego ,gdzie dziś zrobiłem tą fotkę.
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.