Skocz do zawartości
  • 0

mmedal , raca ,luski i cos

piotr22

Pytanie

Czy ktos wie co to za medal , czy to sa kule muszkietowe?(chyba nie), co to za guzik , czy ta raca jest wojskowa ?(chyba tak) oraz co to za element w srodku ma gwint jest ze stali nierdzewnej znaleziony na pozycjach niemieckich . Kiedys znalazlem juz cos takiego na pozycjach radzieckich ale bylo mniejsze i nie z nierdzewki. Na drugim zdjeciu luski takie troszke wieksze ale jakby ktos wiedzial czyje i od czego to prosze o identyfikacje . Wszystkie znaleziska wygrzebane w podszczecinskich lasach z prawej strony odry . Z gory dzieki.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

zeby nie bylo mu za dobrze... razem wykopalismy ;P
tak, wszystko co jest na fotach zostalo wykopane na obszarze 200m

Czy ktos wie co to za medal , czy to sa kule muszkietowe?(chyba nie), co to za guzik , czy ta raca jest wojskowa ?(chyba tak) oraz co to za element w srodku ma gwint jest ze stali nierdzewnej znaleziony na pozycjach niemieckich . Kiedys znalazlem juz cos takiego na pozycjach radzieckich ale bylo mniejsze i nie z nierdzewki. Na drugim zdjeciu luski takie troszke wieksze ale jakby ktos wiedzial czyje i od czego to prosze o identyfikacje . Wszystkie znaleziska wygrzebane w podszczecinskich lasach z prawej strony odry . Z gory dzieki.

Raca jest wojskowa - niemiecka ,na fotce moje dwie (violet i blau)- data przydatnośći do spożycia listopad '45 i styczeń '46 :)
Łuski - druga i czwarta od lewej to radzieckie ,a ta z biciami SL42 to amerykańska od wkm 12,7 mm.

pzdr

bjar_1

http://www.germanmilitaria.com/Heer/19Flare.html - masz linka - tutaj jest sporo różnych naboi do rakietnic i innych gadżetów.
Ta raca którą wykopałeś to nabój z niebieskim dymem - Rauchbundelpatrone" (dzienny) nocą używano świecących naboi (Leuchtpatrone").

pzdr

bjar_1

Witam ,też takie czepce" znajdywałem przy stanowiskach artyleryjskich , ale wydaje mi się , że to są jakieś osłony zapalników, które odkręcano - nacięcia na dolnej krwędzi pewnie ułatwiały odkręcanie.
Pozdrowienia

wlasnie,jakies oslonki.W srodku jest gwint,wiec bylo to nakrecone.W tym samym miejscu znalazlem inne,przypominajace zakretke z napoju.WYkonane z metalu,srednica zew.21mm,wysokosc 14mm,w srodku gwint.
Nie jestem specem od dzial i amonicji,ale moze sie ktos domysla od czego to moglo byc,jakie dziala moze mozdzierz?

luska pierwsza z prawej to 23mm dzialko WJa z samolotu IL2.
taki czepiec" tez znalazlem. co ciekawe w miejscu gdzie jest moletowany" jest z mosiadzu a reszta w korozji... bimetal? czy mi sie zdaje...?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie