Skocz do zawartości
  • 0

sztylet....

maxikasek

Pytanie

Napisano
trafiłem sztylet (chyba) obosieczny, rękojeść z plexi stylizowana na KS 98, od strony głowni okuta blachą chyba mosiężną. Długość głowni 210mm, szerokość pod jelcem 34mm. niestety nie mam jeszcze fotki. Na nóż okopowy za długi i zbyt starannie wykopany. Ale dnie słyszełem o rękojeściach wykonanych z plexi. Zdecydowanie wyrób seryjny.

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Może byś dał fotke lub skana?
Pozdro
Napisano
trafiłem sztylet (chyba) obosieczny, rękojeść z plexi stylizowana na KS 98, od strony głowni okuta blachą chyba mosiężną. Długość głowni 210mm, szerokość pod jelcem 34mm. niestety nie mam jeszcze fotki. Na nóż okopowy za długi i zbyt starannie wykopany. Ale dnie słyszełem o rękojeściach wykonanych z plexi. Zdecydowanie wyrób seryjny.
Napisano
Jak pisałem już jest to przeróbka kordzika SS lub SA. W tym dużym kółku jest RZM. Te cyferki, to może być kod producenta. Nigdy nie widziałem takiego kordzika z przeźroczystą rączką, zresztą jelec jest przycięty, więc to niewątpliwie przeróbka.
Pozdrawiam
Napisano
Plexi stosowano już przed wojną, ale w bardzo ograniczonym zakresie.
To może być wykonane z celuloidu. Nie ma przypadkiem żółtawego zabarwienia???
Napisano

Po czysczeniu wyszły bicia. 1,5 cm od jelca na głowni jest okrąg o srednicy 2 cm, ale w nim nic niemoge odczytac. Są napisy na około i pewnie cos w srodku, potem 1 cm pod tym kolem jes data lub nr seryjny xx29 - 19xx i pod tym jakies kółeczko o srednicy 0,5cm. wygląda na jakiś jubileuszowy.

Napisano
Polzin nie jestem pewien do końca czy to samodziełka. Chłopek nie robił by bić na głowni jest to przeróbka sztyletu SS. Górne ramie jelca obcięte chwyt rekojeści dorobiony bardzo starannie. To nie zwykłe domorosłe pomyślunki. Zastanawia mnie materiał z którego zrobiona jest rękojeść.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie