Skocz do zawartości

Pasja maniaka czyli Bzura.

nikt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szybkie pytanie - szybka odpowiedź : czy ktoś jeszcze szuka nad Bzurą? okolice Witkowic, Budy Stare... miejsca przeszukane już 30 lat temu ale mnie jeszcze ciągnie i czasem coś się jeszcze uda znaleść ?
pozdrawiam.
Napisano
te tereny sa fantową pustynią. czasami trafi sie coś fajnego, ale to naprawdę b. rzadko. ja szukam tam bo lubie tamte tereny i mam blisko;). znam takich co wyciągają ciekawsze rzeczy, ale tak średno co 4-5 miesięcy łażenia 2 razy w tygodniu. czyli bardziej wychodzą niż znajdą...

Napisano
byłem tam ze dwa tygodnie temu - same łuski pierwsza wojna - i co ciekawe mosinki rosyjskie ... :) tez I w.s.- z wrzesnia znalazłem kilka naszych łusek ... wsio tam zostało wiec jest szansa ze jak pojedziesz w ten sam rejon to je znajdziesz ... :) Budy stare ... :)
Napisano
Trzeba wiedzieć gdzie szukać a do tej pory wychodzi sporo ciekawych fantów-głównie drobiazg:odznaki (np. oficerska odznaka pamiatkowa 54 PP z Tarnopola ,blaszki, żołnierska 145 Nowoczerkaskiego Pułku Piechoty-carska)i duzo innych ciekawostek z września
pzdr
vis
Napisano
Wiosną tego roku były kopniete dwie pieczęcie pułkowe 16 PAL+plombownica i dwie pieczęcie +plombownica Oddziału Strazy Granicznej Leszno (te ostatnie znalezione w skrzyni wraz z resztkami dokumentów).Jak widac mozna jeszcze coś trafic, lecz nie ma sie co oszukiwać-trzeba sie nałazić.Zreszta jak wszędzie...
pzdr
vis
Napisano
no mi tez sie obiło o uszy ze ktoś na wiosne trafił w rejonie dwa bagneciki polskie i parabelke ... ale ile w tym prawdy to trudno ocenić ... :) fakt faktem ja ostatnio spotkałem tam tylko łuseczki i tego typu smieci.
Napisano
Witam,
nad Bzurą byłem raz kilka tygodni temu. Jeśli chodzi o fanty to jest mniej więcej tal jak mówi Bolas, ale więcej mi sie trafiło naszych łusek niż pierwszowojennych, wykopałem też nasadke do Mausera czyli tzw. zapiaszczacz.
Pozdrawiam
Jadzia
Napisano
Witam
Byliśmy dzisiaj na Białej Górze.....wyszły tylko łuski- wystrzelone z MG (1931-1939) i jedena Manlicherowata" z 1914.
Czyli całkowita ryndza".
pzdr.
Napisano
ja znalazłem dwa polskie bagnety w pochwach ( czyli stany do przyjęcia ) , w tym jeden Zbr.Nr. 4, to był mój drugi wypad nad Bzurę.Czyli to nie był fuks" tylko fanty jeszcze są.No to jadę !
pozdroiwionka.

Napisano
I jeszcze jako drobną anegdotę :kiedy byłem pierwszy raz w okkolicy to po wyjściu z lasu spotkaliśmy moze 80 letniego dziadka a on i co fanty były ? - a no nie było - a to nic dziwnego panie, jak nastała ta moda na te aparaty to tu już panie ze sto takich ekip było, byli nawet tacy co w Bzurze nurkowali.gdybyście ze trzydzieści lat temu przyjechali to byśta nakopali tu i siodła wyciągali, i szable i co tylko chceta.... "
pozdrowienia.
Napisano
Ostatni wypad n/Bzure w niedzielę zaowocował dwoma zatyczkami do mausera, duzym orzełkiem, jedną całą i pięcioma połówkami niestety czystych blaszek.Łaziliśmy na trzy sprzęty.
pzdr
vis

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie