Skocz do zawartości
  • 0

Płytka żeliwna

bjar_1

Pytanie

Proszę o identyfikację ,płytka jest z żeliwa wymiary 8 x 10 cm. Znaleziona w ziemiance z 1944 roku w okolicach Serocka...
Od czego to może być ,jakiś fragment piecyka?

pzdr

bjar_1

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
przyznaje sie, to moja plytka! A Bjar postawil ja na forum bo niemam programu do zmniejszania fotek.
Niestety plytka z tylu niema zadnych sladow po zawiasach, otworach do mocowania itp.
Pozdrawiam
Piorek

W strukturach miejskich stosowano rozgraniczenie rejonów działania służb. Małe znaki montowane na rogach ulic, mogły być stosowane do wyznaczenia tych granic.
FW - można zinterpretować jako straż pożarna - 6 - numer jednostki- gryf - symbolika pomorska - Gdańsk , Elbląg.
Żeliwna płytka rzyma" dłużej ciepło niż zwykła cienka blacha, mogła być wtórnie używana jako swoisty ogrzewacz polowy.

Ostatnio widziałem zdjęcie piekarzy z 1929r. przed taaaaakim dużym piecem chlebowym w Lęborku (bodaj). Cała ściana w kafelkach, drzwi duże 2 i małych ze 6. I właśnie te małe (może troszkę większe- optycznie) z herbem czy symbolami danej piekarni (W....- żeby nie było kryptoreklamy). Produkuje do dziasiaj, a znak firmowy pozostał. Nie wiem czy to właściwy trop - ale dużo by dało zdjęcie tyłu - sposób mocowania itp. Według mnie litery to inicjały właścicieli tego biznesu.

pzdr woyta

Witam. Mi sie wydaje ze jest to tablica wmurowana nad lub kolo frontu drzwi. Na tej płycie sa gryfy jest dosyc ladna i ciekawa moze te litery ktos rozszyfruje , moze oznaczaja jakas jednostke wojskowa lub urzad .
pozdrawaim amigo

Proszę o identyfikację ,płytka jest z żeliwa wymiary 8 x 10 cm. Znaleziona w ziemiance z 1944 roku w okolicach Serocka...
Od czego to może być ,jakiś fragment piecyka?

pzdr

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie