bjar_1 Napisano 20 Maj 2004 Autor Share Napisano 20 Maj 2004 Proszę o identyfikację ,płytka jest z żeliwa wymiary 8 x 10 cm. Znaleziona w ziemiance z 1944 roku w okolicach Serocka...Od czego to może być ,jakiś fragment piecyka?pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piorek Napisano 26 Maj 2004 Share Napisano 26 Maj 2004 Witam,przyznaje sie, to moja plytka! A Bjar postawil ja na forum bo niemam programu do zmniejszania fotek.Niestety plytka z tylu niema zadnych sladow po zawiasach, otworach do mocowania itp.PozdrawiamPiorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik Napisano 14 Czerwiec 2004 Share Napisano 14 Czerwiec 2004 W strukturach miejskich stosowano rozgraniczenie rejonów działania służb. Małe znaki montowane na rogach ulic, mogły być stosowane do wyznaczenia tych granic.FW - można zinterpretować jako straż pożarna - 6 - numer jednostki- gryf - symbolika pomorska - Gdańsk , Elbląg.Żeliwna płytka rzyma" dłużej ciepło niż zwykła cienka blacha, mogła być wtórnie używana jako swoisty ogrzewacz polowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik Napisano 14 Czerwiec 2004 Share Napisano 14 Czerwiec 2004 ... i jeszcze - podobne podziały stosowały służby kominiarskie. Okresowe czyszczenie było obowiązkowe pod karą adm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woyta Napisano 1 Czerwiec 2004 Share Napisano 1 Czerwiec 2004 Ostatnio widziałem zdjęcie piekarzy z 1929r. przed taaaaakim dużym piecem chlebowym w Lęborku (bodaj). Cała ściana w kafelkach, drzwi duże 2 i małych ze 6. I właśnie te małe (może troszkę większe- optycznie) z herbem czy symbolami danej piekarni (W....- żeby nie było kryptoreklamy). Produkuje do dziasiaj, a znak firmowy pozostał. Nie wiem czy to właściwy trop - ale dużo by dało zdjęcie tyłu - sposób mocowania itp. Według mnie litery to inicjały właścicieli tego biznesu.pzdr woyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piorek Napisano 4 Czerwiec 2004 Share Napisano 4 Czerwiec 2004 Jest inny aparacik;)wiec lecimy - to jest tyl plytki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piorek Napisano 4 Czerwiec 2004 Share Napisano 4 Czerwiec 2004 literki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piorek Napisano 4 Czerwiec 2004 Share Napisano 4 Czerwiec 2004 i sam gryf, czekam na pomysly i pozdrawiamPiorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Maj 2004 Share Napisano 26 Maj 2004 Mi to wygląda na jakąś niemczyznę, nie wiem, co znaczą te litery w środku.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piorek Napisano 3 Czerwiec 2004 Share Napisano 3 Czerwiec 2004 Jest czwartek, mialo byc zdjecie ale zapsula sie cyfrowka:(Zdjecie jutro.Piorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adler153 Napisano 29 Maj 2004 Share Napisano 29 Maj 2004 matryca mialaby odwrocone znaki przyjacielu;)ladny, zeliwny(?) detal ozdobny... ale od czego?:)pozdrowieniatomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 26 Maj 2004 Share Napisano 26 Maj 2004 To raczej nie jest od piecyka. Raczej coś ciekawszego. widać jakiś herb. Ciekawe co oznacza ten skrót może jakiś pułk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AMIGO Napisano 29 Maj 2004 Share Napisano 29 Maj 2004 Witam. Mi sie wydaje ze jest to tablica wmurowana nad lub kolo frontu drzwi. Na tej płycie sa gryfy jest dosyc ladna i ciekawa moze te litery ktos rozszyfruje , moze oznaczaja jakas jednostke wojskowa lub urzad .pozdrawaim amigo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AMIGO Napisano 29 Maj 2004 Share Napisano 29 Maj 2004 Ponownie ja dopiero teraz doczytalem rozmiar . Teraz to juz nie wiem , jest dosyć mala pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 20 Maj 2004 Autor Share Napisano 20 Maj 2004 Proszę o identyfikację ,płytka jest z żeliwa wymiary 8 x 10 cm. Znaleziona w ziemiance z 1944 roku w okolicach Serocka...Od czego to może być ,jakiś fragment piecyka?pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piorek Napisano 1 Czerwiec 2004 Share Napisano 1 Czerwiec 2004 OK, w czwartek postaram sie pokazac plecki tej plytki, watek piekarni jest ciekawy;)Piorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 24 Maj 2004 Share Napisano 24 Maj 2004 na drzwi od pieca to mi nie wygląda, nie ma klameczki ani nie widać zawiasów.Może zdjęcie tyłu by pomogło?Są zawiasy lub ślady po nich?Tak wogóle to bardzo ładnie to wygląda:))) Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik Napisano 1 Czerwiec 2004 Share Napisano 1 Czerwiec 2004 A może Feuerwehr i nr jednostki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 24 Maj 2004 Autor Share Napisano 24 Maj 2004 Hmm...powiem koledze żeby fotkę tyłu podrzucił - płytka nie jest moja.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
bjar_1
Proszę o identyfikację ,płytka jest z żeliwa wymiary 8 x 10 cm. Znaleziona w ziemiance z 1944 roku w okolicach Serocka...
Od czego to może być ,jakiś fragment piecyka?
pzdr
bjar_1
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.