Skocz do zawartości

Dziś na www.wp.pl

Piorek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Rupert szkoda, ze do tej litanii nie dodales co Niemcy w latach 1939 - 1945 robili ze Slazakami oczywiscie oprocz przyznawania im odgornie volkslisty.
  • Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
I wyobraz sobie Rupercie, ze pochodze z rodziny, ktorej w czasie okupacji proponowano" podpisanie volkslisty" i jakos nikt sie na to nie połakomil mimo powaznych konsekwencji tego kroku. Po wojnie rowniez i nam poprawiono" nazwisko - nie wplynelo to jednak na swiadomosc narodowa mojej rodziny.
Napisano
Słucham. Uświadamiaj. Znałem jednego Ślązaka, który odmówił. Tylko jakimś cudem przeżył obóz koncentracyjny.
Napisano
Sprawdż co znaczy słowo litania szanowny Pomsee. A na zakończenie prośba. Nie fanzol tak dalej.
Napisano
Panie rupert. Pisanie ylko cudem przezyl oboz koncntracyjny" jasno wyraza Pana postawe. Kiedys nawano by to dekownictwem, cwaniactwem. Co to za tekst? W sytuacji gdy w obozach zgienlo kilka milionow ludzi Pan pisze ze komus sie udalo, no bo w sumie mogl podpisac te volksliste i nie mialby problemu. Takos te slowa brzmia tak jakby ten czowiek byl glupi bo narazal sie za Polske, a mogl byc po prostu Slazakiem. Ma Pan bardzo relatywne podejcie do zycia. Czy trzyma sie z tym kto aktualnie wygrywa? Czy ma sie gleboko w powazaniu wszystkich? Gdzie Pan sie wyuczyl takiej moralnosci i partiotyzmu?
Napisano
Napisałem o konsekwencjach nie przyjęcia Volkslisty dla Pana Franciszka Stryja. Napisał o tym książkę.Reszta Ślązaków nie była tak zdterminowana. No cóż jak zawieje tacy są. Śląsk został włączony do Niemiec i Volkslista była traktowana w inny sposób niż w Generalnej Guberni. Jaki relatywizm? Dziękuję za kolejną lekcję patriotyzmu i moralności. No cóż człowiek uczy się całe życie. A jeżeli można zapatyć Wielce Szanowny Panie Kaszana, nie jest Pan potomkiem jakiegoś szmalcownika?
Napisano
Mam do Was wszystkich olbrzymią prośbę. Mnie można obrażać, nie dbam o to. Ale Ślązaków zostawcie w spokoju. Przeżyli Czechów, Austriaków, Niemców i to Wasze fanzolenie też przeżyją.
Napisano
Jestem Ślązakiem i zakupiłem książkę p.Jerczyńskiego, w pełni zgadzam się z autorem. Polska jeszcze odpowie za to co zrobiła ślązakom i śląskiej ziemi.
Napisano
Poza tym, to forum to nie forum polityczne, więc niech pan Piotrek nie wrzuca tu tego typu tematów.
Napisano
rupert wypowiadanie sie z pozycji wszystkowiedzącego o śląsku nie wypada najmądrzej. weż tez pod uwagę że obojetnie jaka by była autoświadomość slązakow , nie czyni to z nich narodu. prl przesladowal wiele grup etnograficznych, slazaków, mazurów , górali za skrajny " katolicyzm - polityka prl
dotknęla tez naród kaszubski,ukrainski,łemkowski oraz naród słowiński który w polsce przestał istniec-(nieliczne skupiska istnieją w niemczech). takie kombatanctwo" nie stawia ich wcale w opozycji do reszty polaków bo wyobraż sobie ze do donbasu kazchstanu czy kpalni uranu trafiali polacy z wszystkich stron polski.tak jak pisal przedmowca zenujące jest to ze tzw slazacy" wypominaja prlowski zbrodnie ktore dotyczyly calego narodu-{m. in. u mnie wielkopolsce bardzo wielu ludzi takze podpisla volskliste(miedzy innymi szczerzy patrioci zolnierze ak)a powojnie za to płacili)}a słówkiem nie pisna o zbrodniach freikoprsow czy gestapo na slazakach . z slaskościa maja tyle wspolnego co hupka czy koschyk(czyli pochodzenie ze slaska i filgermanskosc)a od korfantego to by dostali po pysku. autonomia lokalna, lokalny parlament to zupełnie cos innego w czasach gdy polska zrastal sie z trzech zaborow ze slaskiem ktory byl poza od XIV w -przypomne ze dzis funkcjonuje tez wolno wybrany parlament śląski (sejmik)ze swoim budzetem.wiec pytnie o co chodzi tzw ślazaką"?
Napisano
Mieszkam w zupełnie innej części Polski, ale od pewnego czasu poważnie niepokoją mnie różnego rodzaju oznaki germanofilii i fascynacje z tym związane. W naszym eksploratorskim środowisku też. Na potralu poszukiwanieskarbow.com zauważyłem coraz częstsze i bez żadnej żenady, zamieszczanie jako ikonek zdjęć esesmanów (znaczek ss wyraźnie widoczny na kołnierzu) itp. Dla mnie osobiście jest to obraźliwe, ale w wykonaniu 20-latków uważam za głupotę i nie komentuję. Jakoś się dziwnie składa, że osoby te pochodzą głównie z miejscowości na Śląsku. Łącząc różne takie zachowania wydaje mie się, że jest realizowany jakiś szerszy, długofalowy plan, a ludzie są po prostu podżegani. Poprzez analogię; pies gdy czuje obecność pana robi się agresywny, szczeka i może nawet ugryźć. Gdy pana nie ma w pobliżu, ten sam pies siedzi cicho lub podwija ogon i spieprza. Może porównanie mało stosowne, lecz obrazowe. Plan, o którym wspomniałem jawi mi się w wielkim skrócie następująco: wstępna wizja w wykonaniu kanclerza Adenauera, w stosownym czasie wybór Papieża Polaka głownie głosami kardynałów austriackich i niemieckich. Potem Solidarność w Polsce. Rozmontowanie komuny i wycofanie wojsk sowieckich. Obalenie muru berlińskiego i zjednoczenie Niemiec. jednoczenie" Europy pod kierownictwem Niemiec i Francji. Niemcy ubiegają się o głos w Radzie Bezpieczeństwa. Co dalej? Obserwujmy. Na razie wykonywana jest polaryzacja ludności na Śląsku jako obszarze podatnym na takie działania. Dolewanie sosu narodowego dodaje całej sprawie odpowiedniej pikanterii. Choćby wszyscy przeciwnicy tzw. spiskowej teorii dziejów skręcili się ze złości, swego zdania nie zmienię.
Osobom lekko sfrustrowanym polecam lekturę portalu http://www.wielkarzeczpospolita.net Pozdrawiam.
Mrand
Napisano
a ja polecam http://www.slonsk.de
mozna tam poczytac co aród ślaski" mysli o:
-polskich obozach koncentracyjnyc,pogromach niemców,opodłym postępowaniu polakow wobec niemcowpo I i II wojnie itp .czasmi niesmiszno a straszno
Napisano
Polska za te obozy koncentracyjne dla Ślązaków jeszcze odpowie. Wreszcie zaczyna się o tym mówić, Polska nie będzie już mogła przyklejać sobie plakietki ofiary", Niektórzy trzeźwo myślący Niemcy już o tym głośno mówią, teraz przyszła pora na Ślązaków. Niech sobie Polacy zapamiętają, zbrodnia nie ulega przedawnieniu !
Napisano
Pełno takich nawiedzonych , i jeszcze oświęcim to nie prawda i takie tam. To są chwile gdy człowiek żałuje że już nie ma cenzury.

A czemu to zawieszac , tego posta to nie wiem.

ps: ten gość to palant, ten ślazak oczyiiście
pozdr
Napisano
Witam
Czytam.......i skomentuję to tak:
Szerzenie treści nacjonalistycznych w Naszym Kraju jest zakazane stosownymi aktami prawnymi...i to pod każdą postacią.
Pozdrawiam
Napisano
August przestan pisac takie glupoty. Bo jesli ktos kogos skrzywdzil to nie Polska ale debil o podobnych sklonnosciach do nacjonalizmu jak ty. Wiec nie Polska bedzie odpowiadac a ewentualnie stary SBek. Wiec bez tyrady prosze bo piszac takie slowa o Polsce dotykasz moje uczucia narodowe i moze sie darzyc ze bede kolejnym oskarzonym o ciemiezenie mniejszosci narodowych.
  • 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie