Skocz do zawartości

Powojenne umocnienia polskiego wybrzeża

Gość izi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bywając na wczasach w Ustce i Kołobrzegu oglądałem polską powojenną linię umocnień przed spodziewanym atakiem NATO.
W Ustce składała się ona z dwóch równoległych lini małych stanowisk
(kaponier) do ognia flankowego połączonych okopami z betonowych płyt.Bunkry te wykonane są z betonowych prefabrykatów. Pierwsza linia na wydmach na skutek działania morza po prostu się rozpadła. Druga linia znajdująca się 100 m dalej jest zachowana w niezłym stanie. Miejscowa ludność wspominała coś o podziemnym szpitalu. Czy ktoś wie coś więcej o tych umocnieniach. Ponoć ciągnęły się na sporej części naszego wybrzeża i kosztowały ogromną sumę pieniędzy.
Napisano
Te umocnienia budowali Ruscy. Budowa rozpoczela sie bodajze w 1951 roku a prace przerwano w polowie lat 50. Praktycznie wszystko szlo z prefabrykatow. Obiekty nie byly polaczone okopami tylko korytarzami. Co do kosztownosci tych umocnien to raczej nie byly takie drogie. Nie jest to rozbudowany system wiec szpital podziemny mozna bajki wlozyc. Cel budowy byl za to oczywisty - jedyna granica Polski ze zgnilym zachodem. Generalnie nic ciekawego ale jak sie jest na plazy mozna przejsc i oblukac.
Ciekawszym obiektem w Ustce sa dzialobitnie po zachodniej stronie portu - mam fotki moge podeslac. Probowalem tez wlezc na teren poligonu ktory znajduje sie miedzy Ustka a Jaroslawcem gdzie znajduja sie widoczne z drogi bunkry, ale niestety przegoniono mnie - akurat na poligonie Czesi cwiczyli oborne plot rakieta ziemia-powietrze.
P.S. Ciekawym obiektem tym razem poniemieckim jest poczatek budowy (1938) falochronu na zachod od Ustki - w Ustce mial powstac duzy port niemiecki. Mozna sobie poogladac jak wyglada falochron w przekroju ;-)

Z pozdrowieniami
Mops
Napisano
Te przeciwdesntowe umocnienia na Wybrzeżu z lat 50. niewątpliwie zasługują na uwagę, gdyż noszą bliskie sercu każdego bunkrowca i miłe dla ucha nazwy KRU i BRU (kompanijny i batalionowy rejon umocniony). Natomiast chyba jednak były budowane przez Wojsko Polskie...
Ciekawostką jest, że obok nowych prefabrykatów do ich budowy stosowano szereg starszych elementów. Np. uchronione przed niezaleznymi zbieraczami militariów i stojące obecnie w polskim muzeum wojskowym w Kołobrzegu przewoźne niemieckie stanowisko pancerne panzernest", na kołobrzeską plażę prawdopodobnie przewędrowało spod Krakowa. W obronie przeciwdesantowej powszechnie stosowano także niemieckie słupki nośne przeszkód drutowych (ślady to np. ogrodzenia nadmorskich domostw wykonane z takich słupków).
Natomisat ów podziemny szpital" to prawdopodobnie punkt sanitarny planowany, lub urządzany w trakcie ćwiczeń w zakrytym odcinku okopu lub schronie przedpiersiowym, jakich wiele można znaleść penetrując owe umocnienia.
  • 1 year later...
Napisano

Witam

pozdrowionka z Kołobrzegu :)

a oto fotka - tak te umocnienia wyglądają dziś (świeża fota z 17.04.04), umocnienia za wydmą po zachodniej stronie portu. Niedaleko Technikum Rybołówstwa.

Napisano

Polecam rewelacyjną stronę o Bateriach Artylerii Stałej z lat 1946-74:

http://arreq.fm.interia.pl/

Obok fotka jednej z dwóch małych wież obserwacyjnych 25BAS w Stogach, która znajduje się na Westerplatte.

Pozdrawiam. wachmistrz

Napisano
KRU/BRU to oczywiście polski produkt. Budowane odcinkowo w rejonach BASów i miejsc dogodnych do desantu.
Wieża na Westerplatte jest również polska, choć faktycznie wygląda jakby niejedno przeszła.
Pozdrawiam
A
  • 4 months later...
Napisano
Witam
z tego co wnioskuję to KRU i BRU (kompanijny i batalionowy rejon umocniony) budowano w pobliżu BAS`ów - ale czy tylko ?

Pozdrawiam !
Napisano
Generalnie KRU budowano jako bezpośrednią obronę przeciwdesantową BAS-ów. BRU z kolei lokowano w miejscach dogodnych do wysadzenia potencjalnego desantu, czyli nie zawsze w rejonach baterii: przykładowo BRU w rejonie Białogóry oraz BRU na Helu.
Napisano
Oki. A powiedz mi jeszcze czy wieże obserwacyjne WOP (te betonowe, coś jak u mnie nie istniejąca juz - obiekt 420) budowano jedynie w obrębie BAS ? Czy też podobne obiekty mozna spotkać na całym wybrzeżu ?
Zastanawia mnie to w jaki sposób sprawowali ochronę" poza obszarami BASów.

Pozdrawiam !
Napisano
Lobo, a Ty nie w terenie? ;-)
Na maila puściłem Ci mapkę ze wstępnym kierunkiem poszukiwań. Myślę że styknie na wyczerpujący całoniedzielny spacerek. Zwłaszcza punkt 34.1 wydaje się ciekawy, ale... z drugiej strony nie ma reguły i można trafić od razu albo szukać do ufajdanej śmierci.
Napisano
witaj
dzis nie da rady - praca :( .... ale za to jutro ;) ruszam w teren od rana ;]
co do maila zaraz sprawdze .... jest mapa - rany jaki rozrzut !
Dzięki za mape - przyda sie przy penetracji terenu. Zobaczymy co wyniknie z tego !
Napisano
Witam jak byłem w monie to były lata 86-89 Kołobrzeg to jeżdziliśmy do Ustronia Morskiego oczwiście służbowo przyokazi zwiedziłem sobie ciekawe instalacie wyglądały na obrone już wtedy były opuszczone ale konserwowane obok była jakaś jednostka chyba rakietowa. Teraz troche z inej beczki właśnie tam jak miałem troche czasu z tego co znalazłem zrobiłem taki okręcik [właściwie tratwa] i umocowałem tam pjemnik hermetyczny to było od jakieś pasty .Do pudełka umieśćiłem swoje dane i to wszystko zwodowałem i oczywiście zapomniałem o tym. Gdzieś po póroku przyszła poczta niemiec [RFN]. Gość przysłał mi że znalaz moją poczte butelkową ogólne pozdrowjenia dołączył fajny kalkurator [za który muśiałem zapłaćić cło 60 zł na poczcie zresztom list był otwarty] Ciekawe co.
Napisano

Witam
Podesle kilka zdjęć z Kołobrzegu, mianowicie z umocnień KRU. Juz ich nie dużo zostalo. Z opowiadań wiem ze jeszcze w latach 60-70tych cały nadmorski park po zachodniej stronie portu od BAS`u do obiektu 419a/b został poprzecinany rowami łącznikowymi (na ścianach były ułożone płyty). Juz tego niestety nie widac :(

Fotka #1

Napisano
Wytrzymałość - chyba przeciwpodmuchowa :)
A serio to jest wzmocniona fortyfikacja polowa - chroni głównie przed bronią strzelecką. Wiele to to nie wytrzymałoby.
  • 1 month later...
Napisano

Witam

mam 2 pytania:

1) jaki był koszt budowy (oraz pózniejszego utrzymania) BAS`u ??
2) ilu ludzi liczyła załoga BAS`u ?? (była stała?)

Pozdrawiam !

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie