feeder Napisano 12 Maj 2004 Autor Napisano 12 Maj 2004 WitamDzisiaj mija 60 lat od pewnego wydarzenia związanego z naszą historią. Na razie w necie nie widziałem żadnej wzmianki na ten temat, więc uznałem, że warto wspomnieć o tym na forum. Jakie to wydarzenie?PozdrawiamFeeder
rob Napisano 12 Maj 2004 Napisano 12 Maj 2004 Przewrót majowy. Wkroczenie Józefa Piłsudskiego do Warszawy na czele zbuntowanych przeciwko rządowi oddziałów wojskowych.
rob Napisano 12 Maj 2004 Napisano 12 Maj 2004 he, nie doczytałem że to w 44 r. więc piłdsudzki dawno leżał w swym szklanym pudełku. MAj 44 to kojarzy mi sie też tylko z Monte ale bardziej z 19 V. A 12 maja to polska armia ruszyła do natarcia. Wiec moze to ta tajemnica? JAka nagroda?
feeder Napisano 12 Maj 2004 Autor Napisano 12 Maj 2004 Morro (Romocki?) i Rob; właśnie wygraliście nagrodę główną jednoosobowego, prywatnego komitetu obchodów Rocznicy - wirtualny uścisk dłoni. Tak - 60 lat temu jacyś Turyści" zaczęli walczyć o 593, 569, Gardziel i o Widmo.Chodzi o tzw. 2 Korpus Polski, a bitwa się nazywa(ła): pod Monte CassinoPozdrawiam PamiętającychFeeder
rob Napisano 12 Maj 2004 Napisano 12 Maj 2004 Niezle z nas ciapy - 12 V 35 zmarł jeszcze nomen omen Piłsudski - to ci feler. Na raka żołądka. Ktoś wie jak sie na to umiera?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.