Skocz do zawartości

Fotografie C7p

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 422
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
I jeszcze było jedno zdjęcie zestawu ciągnik + lufa. Nawet chyba ktoś wstawił w innym wątku, ale powinno się znaleźć tutaj...
  • 1 month later...
Napisano
Patrząc na te dwa ostatnie zdjęcia, to mogą nawet przedstawiać ten sam ciągnik. Wtedy na pierwszym z nich, to co wystaje spod gąsienicy byłoby palikiem od drzewka...

Pzdr,

jotes
Napisano
bodziu,
wracam do Twoich zdjec z maja 2004. Dokopalem sie do informacji, ze te proby terenowe mialy miejsce 9.II- 18.II.36. na trasie 985 km (Ursus-Kielce-Krakow-Zakopane-Katowice-Piotrkow-Ursus: skrocony przebieg trasy). Bralo w nich udzial kilkanascie pojazdow (spis jezeli bedzie zainteresowanie moge podac)m.in.: ciagnik modelowy C7P nr rej. 7393 z przyczepa 4 kolowa typu R (8000 kg), ciagnik artyleryjski C4P nr rej. 8558, ciagnik C7P z zaczepem automatycznym konstrukcji P.Z.Inz. z dzwigarka linociagu z ulozyskowaniem iglicowym ktora holowala czlon dziala 220 mm z 1 p.a.n.
Napisano
Hm...
Zdjęcia, które Bodziu opisał jako próby terenowe w 1936 na pewno nie były robione w lutym...
Niemniej informacje, które podajesz i tak są b. ciekawe. W numerze Militariów poświeconym 7TP wspomnianych jest kilka takich rajdów w róznych latach (wraz ze zdjęciami), ale brak jest szczegółowych informacji odnośnie pojazdów, które brały w nich udział (wersje, numery etc.)

Pzdr,

jotes
Napisano
Jotes,
mea culpa. Zasugerowalem sie rokiem, a nie popatrzylem dokladniej na zdjecia.
Rzeczywiscie, bylo kilka takich rajdow. Posiadam dokladne dane na temat rajdow: 3-20.II.1933, 23.XI.-1.XII.1934, wspomniany 9-18.II.1936, 5-20.V.1936 (tu nie bylo C7P), 26-30.VIII.1936 (tu nie bylo C7P).
Napisano
Żeby było śmieszniej to i tak się nie zgadza, bo na zdjeciach z rajdów w latach 35. i 36. są C7P, a wegetacja w pełni :)
Najwyraźniej rajdów było więcej albo coś innego się nie zgadza...

Pzdr,

jotes
Napisano
To ze rajdow bylo wiecej to pewny. Te o ktorych mam dane (wlasciwie nazwane proby sprzetu"), organizuje jeden z departamentow Oddzialu I Sztabu Glownego. A przeciez proby (cwiczenia) byly rozne i napewno oraganizowane przez komorki roznego szczebla. Pocieszjace w tym jest to, ze jest jeszcze tyle do uscislenia i ustalenia.....
  • 3 weeks later...
Napisano

Niedawno trafiłem na takie zdjęcie na ebayu. Moździerze 220mm w sporej ilości. Zamieszczam w tym wątku bo kojarzą mi się jednoznacznie z ciągnikami C7P. Niestety nie jestem do końca przekonany czy są to nasze działa.

Pzdr
Bodziu

Napisano
Jotes niestety nic wiecej nie moge powiedziec. Moze Adam cos dopowie, bo rzeczywiscie ciut" rozni sie od dotad mi znanych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie