Skocz do zawartości

Moneta z Piłsudskim

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wygrzebałem tę monetę w środku lasu ale... Jakiś ktoś pozaginał jej brzeg w taki kretyński sposób, że nie sposób odczytać nominał. Jest to 5 lub 10 zł srebrne z Orłem Legionowym. Średnica mniej więcej 2,5 cm. Proszę pomóżcie określić jej właściwy nominał. A niech mi ktos powie po jaką cholerę została rozcięta na brzegu i wygięta w obie strony???

Napisano
Jezus Marian!
Rzeczywiście, los nie był łaskawy dla niej :-(
A Może robiła ona jako... coś w rodzaju podkładki w jakiejś maszynie??? A to zagięcie brzegów byłoby wynikiem zużycia.
Ze średnicy wynika, że było to chyba 5 złotych.
Napisano
Jak bylem mlody i piekny to chlopaki bawili sie w podkladanie monet na szyny kolejowe - wychodzila masakra ale takiej nie widzialem - jedno jest pewne poddano monete ogromnemu 2 stronnemu naciskowi i raczej nie gial jej Gustlik:)
Sv
Napisano
Ktoś się chyba bardzo zawzioł na tą monete , ja kiedyś miałem dziwne 10 centów USA nie było zrobione ze srebra tylko z jakiegoś innego metalu i nie miało jednej strony tylko takie fifrocle" podobne do tych
pozdr
Napisano
Sadze raczej ze ktos probowal zrobic z niej imitacje medalu lub guzik z orlem legionowym-mam takowy zrobiony z srebrnej cwiercdolarowki-a w stanach to dosc popularne.
Napisano
Ale aby tak załatwić monetę trzeba naprawdę włożyć w to wiele pracy. Została najpierw rozcięta dookoła krawędzi, następnie krawędzie zostały wywiniete na obie strony. Potem mocno potraktowane młotkiem. Komu by się chciało tak męczyć. Jeśli to miał być medalik z Dziadkiem" to jest nie dokończony-półfabrykat.
Napisano
Będzie to raczej 5 zł z 1934 r,średnica jej to 28 mm.10 zł z 1934 r ma średnice 34 mm.Jest wykonana z takie metalu jak wszystkie bite monety obiegowe w tym czasie Ag 750.Chyba sie nie mylę:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie