Skocz do zawartości

Co Wam dziś piszczało?

sapertorun

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Znalazłem dziś miejsce w żołądku na kiełbaskę z ogniska, a w ognisku piszczała plastikowa zakręcona butelka (wpadła tam przypadkiem, z Naturą jestem na Ty! Za Pan Brat! Ale nie mój chamski, obrzydliwy, aekologiczny kolega! To jego wina! (moje były piwa,hjeh))
Środa-czwartek juwenalia, więc jeśli auto wróci z naprawy to kto wie, może podskoczę po niemieckie łuski? A może nawet coś większego?
Pozdrawiam - MK
Napisano
Jak dziewczyna piszczy to trzeba jej dać jeść, albo poluzować obrożę :-)
Śmiejęsię. Pozdrowienia dla Was i Waszych Kobiet.
Napisano

A wczoraj to mi piszczało to co na fotce - aż musiałem trawy urwać i marchewkę dać. Wtedy przestało :)

pzdr

bjar_1

Napisano
mi dzis piszczalo w nocy!moj maly siostrzeniec hehe,ale po poludniu zapiszczy z ziemi bo ide z wykrywka.pozdrawiam
Napisano

Ta odznaka też fajnie piszczała Für Leistungen in der H.J.". Sygnowana znaczkiem RZM oraz M1/34 na strzaöce jest taküe jej numer seryjny ... W jakich okoliczno+ciach nadawano takie odznaki? Kto jest producentem tej? dodam üe jest ona litym odlewem.

Napisano

A tu jej rewers. Numer seryjny to: 218910. Wiem, üe nadawana była za zasługi w HJ, ale jakie? Za wszelkie informacje serdecznie dziękuję.

Pozdr
Marcin

Napisano
Kurde, nie bardzo mogę zdradzać, bo to pozbawiło by tej dozy tajemniczości. Ta odznaka znaleziona była w tym samym miejscu, wyszło tam tego więcej, jak koledzy będą chcieli to pokarzą:)Powiem tak, Hitlerjugend rozbierało się wtym miejscu z ciuszków ... he..he
Napisano
Saper pokaż te klamerki i Twoją odznakę, bo te nasze monetki to zbyt pospolicie wyglądają :) Chyba jutro wyskoczymy na spacerek co? Tylko tym razem trochę dalej, co Ty na to?
Korci łapka do szpadelka nie?

Pozdro
Marcin
Napisano
No trochę się wyjaśniło, oto producent mojej odznaki:
M1/34 Karl Wurster, Markneukirchen ... internet to cudowna rzecz:)

Na razie tyle, ale nadal nie wiem w jakich okolicznościach ją nadawano i nie mogę tego znaleźć.
Napisano
M-223 Leistungsabzeichen der Hitler Jugend in Schwartz (Hitler Youth Proficiency Award, in Black)
Instituted in 1934 by Baldur von Schirach, the Hitler Youth Leader, the Black Hitler Youth proficiency badge was awarded to young boys in the Deutsche Jungvolk (up to the age of 16), however when the DJ received its own badge in 1937, award of the black version ceased. The badge is black, though the inscription “FÜR LEISTUNGEN IN DER H.J.” (“For Proficiency in the HJ”) and the swastika is in silver. The words are formed in a circular ring with the swastika in the center, and superimposed on a “Tyr” Rune (a runic “T”). The letters forming the inscription are modeled after runes as well. The black painted “Tyr” rune is in fine condition; the lettering and the swastika surfaces have some light oxidation. The black paint on the reverse is complete, but has some slight bubbling. The reverse is RZM marked, and has the makers code M1/35. It is also stamped with a “B”. The black-painted brass attachment pin is in excellent condition. Very nice!
$100.00 PHOTOS

Taki opis znalazłem w necie, dotyczy on znalezionej przeze mnie odznaki, czy może mi ktoś przetłumaczyć.
Już wiem, że jest to odznaka sportowa
Napisano
Witam wszystkich,Cześc Monsun!
Właśnie wróciłem z nad morza-Dębki,krótki urlopik,zresztą zaległy...
Trafiłem na zburzony budynek Granicznej Placówki Kontrolnej-1939 rok.W miejscowości Dębki przed wojną była granica.Ktoś próbuje odkopać ten budynek-ocalały fundamenty , są zasypane piaskiem.Byłem także na plaży 48,50 - starczyło na piwo i nie tylko.
No i trafiłem na pole w lesie gdzie chyba biwakowali harcerze.Kupa monet po PRL-u, starych 2 zł to chyba mam z każdego rocznika.Jeżeli ktoś posiada informacje jakie monety z PRL- są rzadkością to będę wdzięczny za informację.
Pozdrawiam
Napisano
Aha chyba tu chodziło o to, ze swastyka i napisy nie tyle co są srebrne, ale posrebrzane (najprawdopodobniej srebrną farbą).
Napisano
Dziękuję Ci Kloki, wychodzi na to, że to bardzo ciekawa odznaka.
Hej 1AIR1, z drugowojennych nic nie trafiłeś?
Pozdr
Marcin
Napisano
A co do naszych Pfennigów, to śmiejemy się z Saperem, że jak pojedziemy do Niemiec, to będziemy mieli za co Colę kupić:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie