Skocz do zawartości

Zdjęcie polskiego sprzętu z 39

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 322
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Co do tego zdjęcia cowstawił bjar, a o którym wspominał Jotes - Czy to aby na pewno ten sam ciąnik? Na tym aktualnym zdjęciu z Ebaya są drzewa, a na tym z kobietą nie, no jest jeszcze kilka różnic.
Napisano
A może rzeczywiście. Chyba widać koniec tego budynku poprawej a za nim są pewnie te drzewa. Czy domysla się ktoś gdzie to zdjęcie mogło być zrobione?
Napisano
Chyba jest napisane? Nie jestem pewien. Kiedyś Sten podawał tu linka do takich archaicznych niemieckich bazgrołów. Jak nikt nie odczyta, to sam się zabiorę w wolnej chwili ;-)
Napisano
Okna w budynku są dzielone a cztery" ,pozatym budynek jest w obu przypadkach zbudowany z czerwonej cegły. Sądzę że to ten sam pojazd.
Napisano
Dosyć charakterystycznie jest też pomalowana (obdrapana?) lufa. Widać to na obu zdjęciach. Raczej nie są to cienie. Na tym mniejszym jest też widoczny numer ciągnika na skrzyneczce...
Napisano
Teraz też wydaje mi się że to ten sam, alezmyliły mnie te drzewka i ta rynna krórej na zdjęciu z kobietą nie widać. Ale chyba jest takie dziwne ujęcie, że widzać ciągnik i sam koniec budynku.
Napisano
Tak właśnie myślałem, ale nie mogłem sobie poradzić z Unterkunftem :-) Dzięki. Czy to chodzi o Jarosław koło Rzeszowa? Jeśli tak, to pozostaje odszukać te budynki ;-)
Napisano
:) Więcej nie dam rady rozczytać...
Pewnie to ten Jarosław koło Rzeszowa. Pozostaje sprawdzić czy jakaś jednostka artylerii ciężkiej (najcięższej?) walczyła lub przebywała w okolicach jarosławia we wrześniu 1939 roku.
Czy jest ktoś z Jarosławia i rozpoznaje te budynki? Chyba są dość charakterystyczne.

pzdr

bjar_1
Napisano
Na www.jaroslaw.pl jest masa zdjęć (pocztówek) przedwojennego Jarosławia. Nie udało mi się odnaleźć tych kamienic, ale może ktoś będzie b. spostrzegawczy...
Napisano
Mi.Der

Jesli chodzo o malowanie haubic w 10 Bpanc-mot to opieram sie na zdjeciach z książki J Tarczyńskiego Pojazdy w wojsku polskim..."
Na dwóch zdjecia widać z bliska haubice (chyba tą samą sztukę). Nie widać tam żadnych różnic w odcieniach kolorów.
Napisano
Na ebay jest zdjęcie armaty z podpisem, że jest to armata polska, może ktoś powiedzieć, czy rzeczywiście tak jest:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=36048&item=2243496610&rd=1
Pzdr
Bodziu
Napisano

Zdjęcie przedstawia TKS z nkm 20mm i C2P holowane przez ciągnik C4P ulicą Topolową (dziś Al. Niepodległości) przy skrzyżowaniu z ul. Koszykową.Fotografia przypuszczalnie wykonana po kapitulacji Warszawy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie