Skocz do zawartości

Weekendowe znaleziska

Rekomendowane odpowiedzi

Testować raczej niezamierzam.Zachowam dla potomnych.Panowie zastanówcie się jak dbali o niemieckich żołnieży , znalazłem tam paste do zębów.maszynkę do golenia,krem :))).Ktoś Onich myślał.Pozdrawiam Saper.

A ja sobie poryłem nieco rejony pod granicą ukraińską ... miły rekreacyjny wyjazd ... wykopałem sapereczkę wrześniową i sporo typowych złomów jak łuski i reszta szrotu w stylu odłamki itp. Saperka trafiona odłamkiem i rozwalona w drobny mak ... wsio zostało w lesie. Ale Roztocze to piękna okolica - przynajmniej wizualnie.

Byłem dzisjaj w terenie i nie uwierzycie co widziałem! Jastrząb dzika zaatakował na polanie! Złapał go w szpony, ale dzik chyba z 300 kg ważył, bo jak jastrząb niósł go do góry to mu skrzydła trzeszczały!

Pozdrawiam
ps. tu wszyscy tak leją wodę?

Taa.. co do tej kultury niemieckiej, to babcia mi opowiadała, że jak szedł front niemiecki na wschód, to niemcy przyszli, zakwaterowali się w stodole, wszystko ładnie elegancko, każdy się wymył, ogolił, czyściutko, jak załatwić to w dołek za stodołę. Potem front się cofał, ruskie przyszły do stodoły na noc, srali sobie i szczali po kątach, potem w tym wszystkim spali, tacy brudni nie ogoleni, jak z dziczy" (to są wspomnienia mojej babci).

Witaj Saper,
niestety nie doczytałem wszystkiego, bo nie miałem tyle czasu, a był to pierwszy dzień w robocie po naszym czterodniowym kopaniu. Wrzuć może dla niektórych niedowiarków fotki tych pięknych klamerek Hitlerjugend, które wykopałeś półtora metra ode mnie (do dziś mam przez to problemy z zaśnięciem:) )... aha no i dożuć im jeszcze odznakę HJ.
Ja oprócz tej puszeczki z kondonikami kopnąłem jeszcze metalową zatyczkę na lufę do mausera, mosiężną spinkę do włosów z Bund der Deutschen Mädchen (siedziały razem z chłopakami z HJ w ziemiankach), trochę pfenioli (Saper wygrzmocił ich kilkadziesiąt)i łyżkę. Ogólnie Smętek prezentuje się marnie w lekko zaśmieconym terenie, w przeciwieństwie do Tessoro:)

Pozdr
Marcin

witam

dopiero wrocilem z wykopkow , kurcze po 15 minutach chodzenia zaczol lac deszcz i musialem sie zbierac :( przez ten czas wykopalem tylko luske od PPSz i tubke z resztka pasty do zebow ,taka jaka byla nie dawno prezentowana na forum ( http://odkrywca-online.com/picsforum4/may04530.jpg ) tylko byla juz tak zniszczona ze wyrzucilem ją :)

pzdr
mp

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie