Skocz do zawartości
  • 0

Szabla

dago

Pytanie

Był to mocno skorodowany wykopek z przed kilku lat (prace budowlane) z okolic Kielc. Jelec i kapturek stalowe, trzon rękojeści nie istniał (to co jest to moja produkcja), trzpień zakuty na kapturku. Głownia mocno zakrzywiona ze śladami ozdobnej grawerki na nasadzie. Według mnie to typ z okresu powstania kościuszkowskiego. Niestety nigdzie w literaturze nie znalazłem dokładnie takiego takiego egzemplarza. Może znawcy coś wyjaśnią.
Pozdrawiam

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
szable i cała reszta broni białej to raczej nie moja branża, ale znalazłem coś takiego jak to co przedstawia zamieszczone zdjęcie. W książeczce pt: Polskie szable bojowe" Stanisława Ledóchowskiego.
Podpis pod obrazkiem w książce brzmi:Pałasz oficerski kawalerii narodowej około 1790r", ponadto w książce Andrzeja Nadolskiego Polska broń biała" szabla taka określona jest jako kościuszkówka".
Mam nadzieję, że troche pomogłem.
pozdrawiam i niech wypowiedzą się znawcy:)
Jadzia

witam, to znowu ja - laik broni białej:) na allegro.pl jest coś podobnego, opisane także jako Kościuszkówka.
http://allegro.pl/show_item.php?item=24813607
pozdrawiam
Jadzia

Dzięki Jadzia, chodzi mi o to czy ktoś spotkał identyczny egzemplarz. Materiał z którego wykonano jelec i kapturek (stal) oraz prostota konstrukcji sugerowałyby jakąś bardziej masową produkcję.
Pozdrawiam

No cóż Dago niestety wiecej nie jestem w stanie pomóc, ponieważ w sprawach broni białej jestem raczej laikiem.
Ale na forum na pewno jest ktoś kto wie cos na ten temat, wiec życzę powodzenia.
pozdrawiam
Jadzia

Najprawdopodobniej jest to szabla kawalerii narodowej a jej prostaota wykonania i material wskazuje, ze byla to szabla prostego owarzysza". Ta z Allegro przypomina szable lekkiej kawalerii francuskiej z ok. 1800 r. co oczywiscie nie wyklucza, ze uzyta byla w powstaniu kosciuszkowskim.

Nazwa kosciuszkowka" nie wiaze scisle typu szabli tak okreslanej z powstaniem kosciuszkowskim ale nazwano ja tak zapewne poniewaz Naczelnik byl czesto portretowany razem z szabla tego typu.
Jej historia siega jeszcze XVII stulecia, w czasie ktorego wystepuja jej pierwowzory. Ostatecznie uksztaltowala sie jednak w drugiej polowie XVIII w. Charakteryzuje ja zawsze kablak zalamany dwukrotnie pod katem prostym. Inna charakterystyczna jej cecha jest pozioma tarczka pod jelcem.
W koncu XVIII w. wyodrebnila sie forma kosciuszkowki o jelcu przechodzacym w zamkniety kablak ze stalowego plaskownika bez wyodrebnienia w forme tarczki - i to jest wlasnie Twoja szabla.
Gratuluje fantu!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie