Skocz do zawartości
  • 0

butelka

hydro

Pytanie

Napisano

Czy ktoś może coś powiedzieć o tej buteleczce? Wysokość ok.7 cm. poj. ok. 25 ml. Znalazłem ją w ziemi przywiezionej wywrotką pod budowę boiska.
hydro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ktoś może coś powiedzieć o tej buteleczce? Wysokość ok.7 cm. poj. ok. 25 ml. Znalazłem ją w ziemi przywiezionej wywrotką pod budowę boiska.
hydro

Napisano
Widziałem podobną buteleczkę z identyczną szyjką, miała korek i cuś pisało o płynie do rozcienczania farb malarskich.
Przypuszczam, że płaskie zakończenie szyjki jest pomocne w dawkowaniu małych ilości cieczy - 2 krople rozcienczalnika zamiast chlust i farba rozcienczona na amen... :)
Napisano
Średnica otworu szyjki jest dosyć szeroka około 10 mm. niestety nie mam fotki. Całą zawartość buteleczki można wylać jednym przechyłem.
Z którego wieku może być ta flaszka?
hydro
Napisano
Nie mam pojęcia o wieku butelki.
Może tylko 10mm, bo jest stara i wtedy węższych nie robili, a krople puszcza sie po kołnierzu butelki...
Chyba możemy tylko gdybać...
Przyglądnij sie jej dobrze - może są na niej ślady jakiejś substancji lub znaki, napisy na denku.
Pozdrowienia!
P>S> Spytaj się jakiejś wiekowej osoby - może będą pamiętać co kupowano w takich butelkach...
Napisano
Co tu dywagować na ten temat.Butlę w kieszeń do muzeum- przymiarka i będziesz wiedział czy to XV,XVI,XVII,XVIII czy XIX wiek.Finlandii ani Bolsa w takim szkle nie kupisz. Butla jak butla swoje lata i wygląd ma-więc jest fajna. J.
Napisano
Flaszencja wygląda na starą. Butelki o podobnym kształcie ,tyle że z okresu międzywojennego były od kropli nasercowych i tego typu mikstur.

pzdr

bjar_1
Napisano
niestety od piwa tylko jedna i to lekko zdezelowana dwa kapsle .
Ja zbieram sygnatury z porcelany / miedzy innymi/ a wczorajszy wypad był całokowicie przypadkowy po prostu przechodziłem opodal w czasie spaceru .
zaraz zrobie zdj i wstawie.
Napisano
Haase Brauerei Breslau - fajna ,bo nie browarowa ,tylko z jakiejś rozlewni piwa. szkoda ,że ja nie mam w okolicy żadnych starych smietników...

pzdr

bjar_1
Napisano

Ta druga to coś od mocniejszych alkoholi - wódka chyba.

W załączeniu 2 etykiety z E.Haase Brauerei Breslau - po lewo ze składu Gustava Haegena w Berlinie ,po prawo ze składu Alfreda Nagela w Szczecinie.

Napisano
wszysto co jest zwiazane z Wrocławiem gromadze ale jak trafie podwojna to sie dogadamy.Butelek zwłaszcza tych nie po piwie jest wiele jezeli cos cie interesuje to pisz na priv. to ci podesle.
Napisano
Ja zbieram tylko flaszki od piwa z terenów II Rzeczypospolitej - te które mają polskie napisy. Niemieckojęzycznych jest za dużo ,chociaż mam ich kilka ,głównie Prusy Wschodnie - Elbląg ,Olsztyn ,Ostróda... :) Inne flaszki zostawiam tylko jak mają ciekawe kształty lub fajne etykiety.

pzdr

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie