hydro Napisano 1 Maj 2004 Autor Napisano 1 Maj 2004 Czy ktoś może coś powiedzieć o tej buteleczce? Wysokość ok.7 cm. poj. ok. 25 ml. Znalazłem ją w ziemi przywiezionej wywrotką pod budowę boiska.hydro
hydro Napisano 1 Maj 2004 Autor Napisano 1 Maj 2004 Czy ktoś może coś powiedzieć o tej buteleczce? Wysokość ok.7 cm. poj. ok. 25 ml. Znalazłem ją w ziemi przywiezionej wywrotką pod budowę boiska.hydro
radkow1 Napisano 1 Maj 2004 Napisano 1 Maj 2004 Widziałem podobną buteleczkę z identyczną szyjką, miała korek i cuś pisało o płynie do rozcienczania farb malarskich.Przypuszczam, że płaskie zakończenie szyjki jest pomocne w dawkowaniu małych ilości cieczy - 2 krople rozcienczalnika zamiast chlust i farba rozcienczona na amen... :)
hydro Napisano 1 Maj 2004 Autor Napisano 1 Maj 2004 Średnica otworu szyjki jest dosyć szeroka około 10 mm. niestety nie mam fotki. Całą zawartość buteleczki można wylać jednym przechyłem. Z którego wieku może być ta flaszka?hydro
radkow1 Napisano 1 Maj 2004 Napisano 1 Maj 2004 Nie mam pojęcia o wieku butelki.Może tylko 10mm, bo jest stara i wtedy węższych nie robili, a krople puszcza sie po kołnierzu butelki...Chyba możemy tylko gdybać...Przyglądnij sie jej dobrze - może są na niej ślady jakiejś substancji lub znaki, napisy na denku.Pozdrowienia!P>S> Spytaj się jakiejś wiekowej osoby - może będą pamiętać co kupowano w takich butelkach...
jacenty2004 Napisano 1 Maj 2004 Napisano 1 Maj 2004 Co tu dywagować na ten temat.Butlę w kieszeń do muzeum- przymiarka i będziesz wiedział czy to XV,XVI,XVII,XVIII czy XIX wiek.Finlandii ani Bolsa w takim szkle nie kupisz. Butla jak butla swoje lata i wygląd ma-więc jest fajna. J.
radkow1 Napisano 1 Maj 2004 Napisano 1 Maj 2004 hehe!Szybko, łatwo i z fasonem...Jacenty jest bezproblemowym facetem :)
bjar_1 Napisano 2 Maj 2004 Napisano 2 Maj 2004 Flaszencja wygląda na starą. Butelki o podobnym kształcie ,tyle że z okresu międzywojennego były od kropli nasercowych i tego typu mikstur.pzdrbjar_1
jack61 Napisano 2 Maj 2004 Napisano 2 Maj 2004 Kilka butelek znalezionych wczoraj na starym wysypisku z okresu miedzywojennego
bjar_1 Napisano 2 Maj 2004 Napisano 2 Maj 2004 No fajne ,fajne! Były jakieś od piwa z tłoczeniami w szkle?bjar_1
jack61 Napisano 2 Maj 2004 Napisano 2 Maj 2004 niestety od piwa tylko jedna i to lekko zdezelowana dwa kapsle .Ja zbieram sygnatury z porcelany / miedzy innymi/ a wczorajszy wypad był całokowicie przypadkowy po prostu przechodziłem opodal w czasie spaceru .zaraz zrobie zdj i wstawie.
bjar_1 Napisano 2 Maj 2004 Napisano 2 Maj 2004 Haase Brauerei Breslau - fajna ,bo nie browarowa ,tylko z jakiejś rozlewni piwa. szkoda ,że ja nie mam w okolicy żadnych starych smietników...pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 2 Maj 2004 Napisano 2 Maj 2004 Ta druga to coś od mocniejszych alkoholi - wódka chyba.W załączeniu 2 etykiety z E.Haase Brauerei Breslau - po lewo ze składu Gustava Haegena w Berlinie ,po prawo ze składu Alfreda Nagela w Szczecinie.
jack61 Napisano 2 Maj 2004 Napisano 2 Maj 2004 wszysto co jest zwiazane z Wrocławiem gromadze ale jak trafie podwojna to sie dogadamy.Butelek zwłaszcza tych nie po piwie jest wiele jezeli cos cie interesuje to pisz na priv. to ci podesle.
bjar_1 Napisano 2 Maj 2004 Napisano 2 Maj 2004 Ja zbieram tylko flaszki od piwa z terenów II Rzeczypospolitej - te które mają polskie napisy. Niemieckojęzycznych jest za dużo ,chociaż mam ich kilka ,głównie Prusy Wschodnie - Elbląg ,Olsztyn ,Ostróda... :) Inne flaszki zostawiam tylko jak mają ciekawe kształty lub fajne etykiety.pzdrbjar_1
Pytanie
hydro
Czy ktoś może coś powiedzieć o tej buteleczce? Wysokość ok.7 cm. poj. ok. 25 ml. Znalazłem ją w ziemi przywiezionej wywrotką pod budowę boiska.
hydro
33 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.