Skocz do zawartości

Stare negatywy

Jura

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Znalazłem na strychu sporo starych negatywów.

Mam aparat cyfrowy, do którego dorobiłem przystawkę" do slajdów (rurka z tektury, światło rozproszone przez matową szybkę- itp. nowoczesna technologia).

W związku z tym mam pytanie- w jaki sposób ze zdjęcia z negatywu zrobić pozytyw"- oczywiście chodzi mi nie o odbitki w ciemni, tylko (przykładowo) program Photo- Paint?

Bo wiem że taka funkcja jest- ale chyba potrzebuję urlopu- nie mogę tego w programie odszukać...
Napisano
Cześć,
bez kombinowania i piractwa:
Irfan Viev http://www.irfanview.com/

jest to przegladarka w sam raz na to forum (conwersja wielkości/rozdzielczosci pliku + wlasnie negatywy -

Negatyw:
Image -> negative

i poszlo.

pzdr
Siw

plusem tego programiku jest to ze jest to plik exe nie wlazacy do systemu
Napisano
Rzeczywiście działa. Dzięki.
Efekty nie są porażające- ale więcej się nie spodziewałem.

W tej chwili obróbka fotografii cz.- białej jest dość skomplikowana: mimo, że mam całe wyposażenie ciemni, z dawnych czasów, to jest to droga zabawa. Może sie mylę, ale ja znalazłem możliwość zakupu chemii i papieru fot. tylko w firmie Kodak. I to za b. wysoką cenę.
W czasach stanu wojennego składałem sam odczynniki- ale teraz mi się po prostu nie chce!
A niektóre z negatywów, które obrabiam są jeszcze sprzed II wojny, spadek po sąsiedzie- pracowniku kolei- jest ich tak dużo, że zlecenie zrobienia komuś odbitek kosztowało by majątek.
Co ciekawe część zdjęć zawsze była tylko negatywem- nikt nie zrobił odbitek.

Na razie jeszcze mam cierpliwość- wychodzą ludzie i krajobrazy których już dawno nie ma…

Dzięki za radę- i pozdrawiam.
Napisano
mam wrazenie, ze lepszym rozwiazaniem bylby skaner z przystawka do mat. transparentnych, popytaj znajomych moze ktos ma. Ewentualnie popytaj w fotolabach, coraz czesciej maja maszyny ktore pracuja z mat. czarno-bialym lub maja skaner (ostatnio place ok. 1 zl za 40-megowy skan ze slajdu).
Napisano
Właśnie przystawka do slajdów jest newralgiczną częścią urządzenia- daje równomierne oświetlenie ;-))
A wyniki są jednak lepsze niż stosując skaner (niewykluczam, że mój jest do d***).
Co do rysowania emulsji- negatyw nie jest narażony na rysowanie- stosuję ramki negatywowe z powiększalnika Krokus, każdorazowo je otwieram, i wtedy dopiero przesuwam zdjęcie.

Prymitywne- ale daje efekty.
A negatywów jest od groma, właśnie po to je przeglądam, by wybrać te które nadają się do powiększenia tradycyjnymi metodami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie