Jura Napisano 30 Kwiecień 2004 Autor Napisano 30 Kwiecień 2004 Witam!Znalazłem na strychu sporo starych negatywów.Mam aparat cyfrowy, do którego dorobiłem przystawkę" do slajdów (rurka z tektury, światło rozproszone przez matową szybkę- itp. nowoczesna technologia).W związku z tym mam pytanie- w jaki sposób ze zdjęcia z negatywu zrobić pozytyw"- oczywiście chodzi mi nie o odbitki w ciemni, tylko (przykładowo) program Photo- Paint?Bo wiem że taka funkcja jest- ale chyba potrzebuję urlopu- nie mogę tego w programie odszukać...
Marek Jaszczołt Napisano 30 Kwiecień 2004 Napisano 30 Kwiecień 2004 Może zainstaluj sobie darmowy XnView, tam w menu Obraz w zakładce Mapa znajdziesz funkcje Negatyw.Przy okazji to bardzo dobra freewarowa przeglądarka plików graficznych :-)
reklamacje Napisano 30 Kwiecień 2004 Napisano 30 Kwiecień 2004 Cześć,bez kombinowania i piractwa:Irfan Viev http://www.irfanview.com/ jest to przegladarka w sam raz na to forum (conwersja wielkości/rozdzielczosci pliku + wlasnie negatywy - Negatyw: Image -> negativei poszlo.pzdrSiwplusem tego programiku jest to ze jest to plik exe nie wlazacy do systemu
Jura Napisano 30 Kwiecień 2004 Autor Napisano 30 Kwiecień 2004 Rzeczywiście działa. Dzięki.Efekty nie są porażające- ale więcej się nie spodziewałem. W tej chwili obróbka fotografii cz.- białej jest dość skomplikowana: mimo, że mam całe wyposażenie ciemni, z dawnych czasów, to jest to droga zabawa. Może sie mylę, ale ja znalazłem możliwość zakupu chemii i papieru fot. tylko w firmie Kodak. I to za b. wysoką cenę.W czasach stanu wojennego składałem sam odczynniki- ale teraz mi się po prostu nie chce!A niektóre z negatywów, które obrabiam są jeszcze sprzed II wojny, spadek po sąsiedzie- pracowniku kolei- jest ich tak dużo, że zlecenie zrobienia komuś odbitek kosztowało by majątek.Co ciekawe część zdjęć zawsze była tylko negatywem- nikt nie zrobił odbitek. Na razie jeszcze mam cierpliwość- wychodzą ludzie i krajobrazy których już dawno nie ma…Dzięki za radę- i pozdrawiam.
Tanto Napisano 30 Kwiecień 2004 Napisano 30 Kwiecień 2004 mam wrazenie, ze lepszym rozwiazaniem bylby skaner z przystawka do mat. transparentnych, popytaj znajomych moze ktos ma. Ewentualnie popytaj w fotolabach, coraz czesciej maja maszyny ktore pracuja z mat. czarno-bialym lub maja skaner (ostatnio place ok. 1 zl za 40-megowy skan ze slajdu).
jacekmix Napisano 30 Kwiecień 2004 Napisano 30 Kwiecień 2004 Oddaj najlepiej do labu. Eksperymentując z negatywami możesz porysować emulsję.
Jura Napisano 30 Kwiecień 2004 Autor Napisano 30 Kwiecień 2004 Właśnie przystawka do slajdów jest newralgiczną częścią urządzenia- daje równomierne oświetlenie ;-))A wyniki są jednak lepsze niż stosując skaner (niewykluczam, że mój jest do d***).Co do rysowania emulsji- negatyw nie jest narażony na rysowanie- stosuję ramki negatywowe z powiększalnika Krokus, każdorazowo je otwieram, i wtedy dopiero przesuwam zdjęcie.Prymitywne- ale daje efekty.A negatywów jest od groma, właśnie po to je przeglądam, by wybrać te które nadają się do powiększenia tradycyjnymi metodami.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.