sapertorun Napisano 27 Kwiecień 2004 Autor Napisano 27 Kwiecień 2004 Znalazlem srebrna monete z 1781 roku.Z jednej strony jest napis FRIDERICUS BORUSSORUM REX i podobizna Fryderyka a z drugiej strony jest orzel w koronie z berlem i jablkiem,data 1781 cyfra 3 i litera B.Moja pytanie: czy ktos wie ile byla warta ta moneta w tamtych czasach tzn.co mozna bylo za nia kupic.Moze coca-cole lub piwko...:)
Netcom Napisano 28 Kwiecień 2004 Napisano 28 Kwiecień 2004 Fridericus Borussorum Rex= Fryderyk Król PrusB= Breslau - Mennica we Wrocławiu.
beyo Napisano 28 Kwiecień 2004 Napisano 28 Kwiecień 2004 Grosz (3 kreuzery).W XVIII w niewiele warta moneta - powiedziałbym że dzisiejsza równowartość kilkunastu złotych...
Raned Napisano 28 Kwiecień 2004 Napisano 28 Kwiecień 2004 beyo jesteś wielkim optymistą, najwyżej kilka złotych czyli właśnie równowartość owego piwa lub coli.
sapertorun Napisano 30 Kwiecień 2004 Autor Napisano 30 Kwiecień 2004 Dzięki za odpowiedzi.Pozdrawiam Saper.
beyo Napisano 9 Maj 2004 Napisano 9 Maj 2004 Nie wygląda najgorzej :-)Z reguły trafiają się straszne wycieruchy (ale cóż, podłe srebro).
iglanadon Napisano 9 Maj 2004 Napisano 9 Maj 2004 to fakt, nigdy nie były w cenie, kiedyś jak znalazłem pierwszego swojego grosza Poniatowskiego (1768 rok) to myslałem że wykopałem nie wiadomo co - w końcu dość spora piękna moneta choc miedziana a entuzjazm mój przeszedł w zdsziewienie jak poczytałem że starczało to na zaledwie niecałe 1/3 śledzia lub korek od butelki
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.