Skocz do zawartości

karabiny na ślepaki

mp

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 130
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Z paskiem do K98k tak być powinno jak wyżej napisał Mongo. Jak chcesz żeby nie odstawał po odłożeniu karabinu to naciągnij maksymalnie pasek.

Umarex sprzedaje swoje „zabawki” – jako urządzenia startowa i nawet podobno ma na to koncesją żeby sprzedawać je pod takim określeniem i tutaj kłania się ułomność naszego prawa z jednej strony firma może legalnie sprzedawać taki towar z drugiej ty nie możesz go legalnie posiadać bez stosownego zezwolenia mimo iż umarex zaznacza że nie potrzeba zezwoleń na kupno ich zabawek, wysłałem do nich nawet czas jakiś temu maila z pytaniem bo interesowała mnie replika P38 i otrzymałem odpowiedź że zezwolenie na zakup nie jest wymagane trzeba mieć tylko ukończone 18 lat – ale możliwość zakupu to jedno a posiadanie i użytkowanie to drugie – oferta umarexa obojętnie czy chodzi amunicje czy broń - podchodzi pod to samo co broń gazowa w ustawie o broni i amunicji. I jak Cię Policja czy prokurator zapytają czy masz zezwolenie to pewnie niewiele pomogą tłumaczenia że w sklepie tak mówili (mogli tak mówić skoro mają legalną koncesję) – jednak nieznajomość prawa nie chroni przed skutkami jego łamania.

Współpraca z muzeami może być tutaj jakimś rozwiązaniem sprawy tyle że sposób przewozu broni, jej własności, deponowania i tak będzie zawsze problemem – prócz odlewów czy innych mniej czy bardziej legalnych rozwiązań zawsze można kupić replikę broni – jeśli chodzi o K98k to na marushina czy tanakę – i mamy produkt w pełni legalny, co prawda nie postrzelamy hukowo, ale ładnie wygląda, zamkiem można sobie poruszać i nie ma z tym problemu przy przewozie przez granicę (no nie powinno przynajmniej być)
Napisano
A jak ktoś wyrobi sobie to pozwolenie na użądzenie startowe" to czy będzie mógł sobie zupełnie legalnie chałasować" z mauserka zrobionego na taką amunicje ? takie pozwolenie to chyba nie jest jakieś bardzo skomplikowane w zdobywaniu ?
pozdr
Napisano
(+) a jak przedstawia się możliwość zakupu produktów Marushina i Tanaki w Polsce ??

Chodzi mi głównie o cenę i dostępność.
Dla mnie byłoby to rozwiązanie idealne.

Pozdrawiam
Łoś
Napisano
hmm
pozostaje kwestia udokumentowania pochodzenie broni która musiała by być przerobiona przez uprawnione do tego osoby i następnie zalegalizowana przez biegłego – koszt znając nasze realia będzie wysoki i będzie to również kosztować sporo czasu jeśli w ogóle pozwolą legalnie dokonać takiego zabiegu.
poza tym, jak znam nasze przepisy to wydaje mi się dziwne żeby na pozwolenie na gazówkę pozwolili Ci mieć przerobiona wojskowa broń bojową – i to nie pistolet (tak jak kiedyś przerabiano TT na gaziaki) ale kabin (co byś napisał we wniosku o pozwolenie, że na co ci kabin gazówka - już to widzę jak by się dziwili)

Sorry, ale w tej kwestii jestem raczej pesymistą

Pozdrawiam,
(+)
Napisano
Jeżeli chodzi o nieznajomość prawa to jej skutki reguluje artykuł 30 KK, który zacytuje

Art. 30. Nie popełnia przestępstwa, kto dopuszcza się czynu zabronionego w usprawiedliwionej nieświadomości jego bezprawności; jeżeli błąd sprawcy jest nieusprawiedliwiony, sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary.

Czyli nie jest tak, że w każdym wypadku nieznajomość prawa szkodzi. Zresztą - zajmuje się prawem zawodowo" i przyznam się szczerze, że całego prawa nie znam. To po prostu niemożliwe.

Pozdrawiam
Łoś
Napisano
Do Moose

Marushin kosztuje około 1600zł a Tanaka coś koło 2000zł, wiem, że sporo ale full legal – jak chcesz wiedzieć więcej odezwij się do mnie na prv

(+)
Napisano
No ale tak czy inaczej mogą się Tobą zainteresować (poicja i prokurator), choćby w celu wyjaśnienia całej sprawy i zbadanie jej przez biegłych.
Ja uważam że lepiej dmuchać na zimne – zwłaszcza jeśli chodzi o tę kwestie

(+)
Napisano
Jakaś firma ma robić legalne (jeśli coś w Polsce jest w ogóle legalne ;-)))), kbk na ślepaki, dla Polskiego września, koszt ponad tausend.
Pozdro
Napisano
Ja mam super pomysl!!!!
przerobmy swoje mausy na strzelby z zamkami lontowymi kolowymi skalkowymi kapiszonowymi. Bedziemy po kazdym strzale ladowac odprzodowo rowno stojac w szyku :)))))))))))))))))))))))))))))
Napisano
ja tylko proponuje legalne przerobienie mauserow na czarny proch :)))))))
Napisano
a tak w ogole odezwali sie abstynenci. Jeden alkoholik wiekszy od druciego :))
Napisano
Obawiam się że taka przeróbka nie była by legalna , bo broń czarno prochowea musi być sprzed 1850 r lub kopia takiej . Pomijam tu względy historyczno-estetyczne , ogulnie conajmniej chory pomysł.
pozdr
Napisano
a nie zauwayles strasznie powazny Kolego usmieszkow? Przez to chcialem oddac absyrd naszego prawa...
Napisano
Większość z nas traktuje to jako żart , ale zawsze znajdzie się ktoś taki , kto przeczyta i nie zajaży i zaras pujdzie do garażu przerabiać mausa na jakiegoś Arkebuza i będzie z niego sobie gdzieś tam nieświadomie strzelał ( widziałem już różne zboczenia" więc nie odżucam takich możliwości )
pozdr
Napisano
...no to trafiła kosa na kamień... :)))))))))))
Bo Adi nosił sie z zamiarem robienia arkebuza... O przeróbkach Mausa już nie wspomnę... :))))))))) ...wtajemniczeni wiedzą kto to jest ygmunt - Odlewnik ".... :)))))))))))))
Napisano
tak wszystko sie wydalo. nie wiem co na to zygmunt......... :))))))))))))))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie