Skocz do zawartości
  • 0

Kawałek drzewa i kulka...

Anubismk

Pytanie

Napisano

Witam jest to najprawdopodobniej połowa kulki z Bitwy którą stoczyli Legioniści z żołnierzami Carskimi.Jest wbita" w kawałek drzewa z okresu.Czy taki eksponat ma wogule jakąś wartość??Z góry dziękuje za odpowiedz.Pozdrowienia

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie przejmuj sie Anubismk od czegoś trzeba zaczynać a moze jest to poczatek wielkiej kolekcji czego serdecznie zycze.
Napisano

Witam jest to najprawdopodobniej połowa kulki z Bitwy którą stoczyli Legioniści z żołnierzami Carskimi.Jest wbita" w kawałek drzewa z okresu.Czy taki eksponat ma wogule jakąś wartość??Z góry dziękuje za odpowiedz.Pozdrowienia

Napisano
Według mnie jest to bardzo fajne znalezisko , ja bym taką ciekawostką napewno nie pogardził , napewno bardzo ładnie będzie się to prezentować na pułce obok innych fantów.
zazwyczaj ludzie znajdują w drewnie pociski mauserów itp. ( w dodatku są one b. dobrym stanie , ale zazwyczaj przecięte przez piłe ) oraz odłamki ale coś takiego to pierwszy raz widzę.
pozdr
Napisano
niestety ma tylko połowę wartości chyba ze znajdziesz drugą połowe to bedzie mieć całą.

a na powaznie to chyba tylko wizualna na scianie.
Napisano
Ok dowiedziałem się więcej o tym skarbie :-) więc po bitwie pod Krzywopłotami 1914r. Mój Dziadek wycioł drzewo z pola bitwy(około 1942r.) pod szope.Kiedy szope rozbieraliśmy i cieliśmy deski zauważuliśmy tą ciekawostke...
Napisano
Jest to najprawdopodobniej kulka z armat Legionistów które tam walczyły z armią Carską a dokładnie o ile mnie pamięc nie myli z pułkiem syberyjskim.Ale mam pytanie czy jesteście przywiązani to jakiegoś swojego znaleziska??
Napisano
Wartosc chyba tylko emocjonalna bo nic nie swiadczy o tym, ze przedmiot mozna powiazac z jakims wydarzeniem historycznym ale moze sie myle...?
Napisano
To jest bardzo ładny przedmiot. A skoro jest ładny, to jest też wartościowy.
Wszystko zależy od tego, czy ktoś widzi formę, czy tylko treść.
Napisano
Już podaję sposób na wycenę tego eksponau :)
Ten kawałek drewna to chyba sosna. 1m szesienny deski sosnowej kosztuje ok 350 zł. Oblicz sobie jaki wymiar ma twój kawałek, następnie podziel to przez metr sześcienny i poznasz wartość :)

a tak na serio; tak jak przedmówcy: wartość sentymentalną

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie