Skocz do zawartości
  • 0

czy to srebro?

onufry

Pytanie

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Drugowojenna ZSRR, wojskowa, ponoć samorobne, wg. mnie nie srebro.

http://www.ostfront.com/russian_repro_fieldgear.html - tam masz repro takiej łyżki.
Napisano
Skoro to niesrebro to dlaczego jest pokryte patyna.
kształtem też nieprzypomina ze zdjecia do ktorego link podales.
Z drugiej strony znalazlem kolo niej luski od tt i mosina
Napisano
Ta którą mam bardziej przypomina Twoją, niż tą ze zdjęcia:))
Jeśli faktycznie były samorobne (ale jak w warunkach frontowych???) to i róznice były w wyglądzie.
Napisano
Witam
Raczej nie samoróba. Ja wykopałem już dwie takie same, ale aluminniowe. Są to napewno II wojenne, ruskie.Twoja wygląda mi też na aluminnium, ale pewno się mylę. A jak wygląda wagowo, powinieneś poznać.
Pozdrawiam Andrzej
Napisano
Dlatego też mam wątpliwości odnośnie tej samorobności" jak w warunkach frontowych stopić aluminium (moja jest z takowego)i zrobić formą aby odlać, lub też inaczej uformować łyżkę???
Napisano
Srebro to to nie jest na pewno, po pierwsze srebro nie koroduje, a twój fant jest w fatalnym stanie, po drugie wykopkowe srebro ma żółtawą patynke.Może być aluminium ale nie jestem pewien.Na 100% nie srebro w każdym bądż razie.

Pzdr
Napisano
Bardzo często spotykana na rosyjskich okopach łyżka. Na 100% wykonana z aluminium. My nazywamy je samoróbkami, bo często różnią się wymiarami i to znacznie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie