Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

🤣

Ale że...?

Czy o to chodzi? Bo tu klawy dziadek stoi na tle A-10, a ja bardzo lubię pułkownika Ozzie Gorbitza (i mam z nim kontakt), pilota A-10, który pisze świetne rzeczy o drugowojennej 17. DPD i o mojej ulubionej Operacji Varsity.

:classic_smile:

image.thumb.jpeg.00afeecef70cf0a151c7017858b3d9ed.jpeg

Edytowane przez Jedburgh_Ops
Napisano

Hłe, hłe, nie żeby USAFowskie klimaty tam dziś szalały, ale dziś w stołecznej Progresji jest jakiś koncert, że się ludziska z Europy zjeżdżają. Wiem, bo córka koleżanki mojej żony specjalnie z innej krainy tu przyjeżdża specjalnie po to. Ponoć chodzi o koncert (tfu, za przeproszeniem) Cock Sparrer.

Napisano

Gwoli sprawiedliwości podczas obecnej wojny na Ukrainie rusek wylądował jeszcze gorszym wrakiem Su-25 i o dziwo instalacja hydrauliczna jeszcze zadziałała i wypuściła wrakowi podwozie na podejściu do lądowania. Ponieważ ruscy mają dobre hydroakumulatory lotnicze to przypuszczam, że to jeden z nich oparł się odłamkom i dał radę wypuścić podwozie.

Nie wiem, ile Su-25 ma w sobie tytanu, za to wiem co innego - ruscy w lotnictwie tytan frezują, gdy na Zachodzie tytan - dla uzyskania odpowiedniego profilu czegoś - trawi się.

Kto nie widział/nie słyszał, jak się frezuje tytan niech żałuje, bo to niezła przygoda. Jak jest hala maszyn wielkości średniego hangaru lotniczego i jak nie pracuje tam żadna inna obrabiarka oprócz tej jednej frezarki frezującej tytan to i tak szyby brzęczą w tej hali taki jest huk z tej jednej frezarki. A frezarka oczywiście frezuje najmniejszym wiórem i na najmniejszym posuwie - nie to, co przy frezowaniu stali.

Ale, jak już naukowo ustaliliśmy, i tak A-10 jest najpiękniejszy. Bo jest 👍

:classic_biggrin:

Napisano

I jeśli się nie mylę to już 2 razy próbowali je odstawić na pustynię🤣 Niestety ale nie ma obecnie zamiennika tej Pięknej Maszyny🤔

Napisano
24 minuty temu, mensguth6 napisał:

Nie wiem jak w Su-25 , ale w A-10 jest chyba potrójna hydraulika. Jeśli się mylę to wyprowadż mnie z błędu.

Tak, jest potrójna. Dwie klasyczne instalacje hydrauliczne, czyli wałki wyprowadzone przekładniami z wałów silników do hydraulicznych pomp zębatkowych plus awaryjnie trzecia instalacja oparta na hydroakumulatorach. Trzeba by mieć fart typu jeden na milion, żeby przedziurawić wszystkie trzy instalacje.

Napisano

Nie wiem czy ktoś pamięta Irak ale piloci A-10 robili  między sobą zakłady o to kto zniśzczy czołgi jak najmniejszą ilością amunicji 🤣🤣🤣