Jedburgh_Ops Napisano 17 Lipiec Napisano 17 Lipiec (edytowane) Ale że...? Czy o to chodzi? Bo tu klawy dziadek stoi na tle A-10, a ja bardzo lubię pułkownika Ozzie Gorbitza (i mam z nim kontakt), pilota A-10, który pisze świetne rzeczy o drugowojennej 17. DPD i o mojej ulubionej Operacji Varsity. Edytowane 17 Lipiec przez Jedburgh_Ops
mensguth6 Napisano 18 Lipiec Autor Napisano 18 Lipiec Zle wpisałem, chodziło mi o (A Tribute to the AC-130 Gunschip)
Jedburgh_Ops Napisano 18 Lipiec Napisano 18 Lipiec Hłe, hłe, nie żeby USAFowskie klimaty tam dziś szalały, ale dziś w stołecznej Progresji jest jakiś koncert, że się ludziska z Europy zjeżdżają. Wiem, bo córka koleżanki mojej żony specjalnie z innej krainy tu przyjeżdża specjalnie po to. Ponoć chodzi o koncert (tfu, za przeproszeniem) Cock Sparrer.
mensguth6 Napisano 18 Lipiec Autor Napisano 18 Lipiec Mi bardziej chodziło o moc i siłę tego pięknego samolotu ( A-10 Najpiekniejszy jest i basta :) )
Jedburgh_Ops Napisano 18 Lipiec Napisano 18 Lipiec 26 minut temu, mensguth6 napisał: A-10 Najpiekniejszy jest i basta :) Święte słowa
mensguth6 Napisano 18 Lipiec Autor Napisano 18 Lipiec To co robiły w Iraku z tak małej wysokości to sztuka sama w sobie !
Jedburgh_Ops Napisano 18 Lipiec Napisano 18 Lipiec Ano. Jak nie podziwiać pani kapitan Kim Campbell, która wylądowała wrakiem A-10.
Jedburgh_Ops Napisano 18 Lipiec Napisano 18 Lipiec Gwoli sprawiedliwości podczas obecnej wojny na Ukrainie rusek wylądował jeszcze gorszym wrakiem Su-25 i o dziwo instalacja hydrauliczna jeszcze zadziałała i wypuściła wrakowi podwozie na podejściu do lądowania. Ponieważ ruscy mają dobre hydroakumulatory lotnicze to przypuszczam, że to jeden z nich oparł się odłamkom i dał radę wypuścić podwozie. Nie wiem, ile Su-25 ma w sobie tytanu, za to wiem co innego - ruscy w lotnictwie tytan frezują, gdy na Zachodzie tytan - dla uzyskania odpowiedniego profilu czegoś - trawi się. Kto nie widział/nie słyszał, jak się frezuje tytan niech żałuje, bo to niezła przygoda. Jak jest hala maszyn wielkości średniego hangaru lotniczego i jak nie pracuje tam żadna inna obrabiarka oprócz tej jednej frezarki frezującej tytan to i tak szyby brzęczą w tej hali taki jest huk z tej jednej frezarki. A frezarka oczywiście frezuje najmniejszym wiórem i na najmniejszym posuwie - nie to, co przy frezowaniu stali. Ale, jak już naukowo ustaliliśmy, i tak A-10 jest najpiękniejszy. Bo jest
mensguth6 Napisano 18 Lipiec Autor Napisano 18 Lipiec Z zawodu jestem Tokarzem tak że wiem o co ci chodzi, bez węglików nie podchodż do maszyny.
mensguth6 Napisano 18 Lipiec Autor Napisano 18 Lipiec Nie wiem jak w Su-25 , ale w A-10 jest chyba potrójna hydraulika. Jeśli się mylę to wyprowadż mnie z błędu.
mensguth6 Napisano 18 Lipiec Autor Napisano 18 Lipiec I jeśli się nie mylę to już 2 razy próbowali je odstawić na pustynię Niestety ale nie ma obecnie zamiennika tej Pięknej Maszyny
Jedburgh_Ops Napisano 18 Lipiec Napisano 18 Lipiec 24 minuty temu, mensguth6 napisał: Nie wiem jak w Su-25 , ale w A-10 jest chyba potrójna hydraulika. Jeśli się mylę to wyprowadż mnie z błędu. Tak, jest potrójna. Dwie klasyczne instalacje hydrauliczne, czyli wałki wyprowadzone przekładniami z wałów silników do hydraulicznych pomp zębatkowych plus awaryjnie trzecia instalacja oparta na hydroakumulatorach. Trzeba by mieć fart typu jeden na milion, żeby przedziurawić wszystkie trzy instalacje.
mensguth6 Napisano 19 Lipiec Autor Napisano 19 Lipiec Nie wiem czy ktoś pamięta Irak ale piloci A-10 robili między sobą zakłady o to kto zniśzczy czołgi jak najmniejszą ilością amunicji
mensguth6 Napisano 19 Lipiec Autor Napisano 19 Lipiec GAU-8Avenger chyba było zaprojektowane do Thunderbolt 2 we wczesnych latach 70-tych. Piękny dzwięk i ta predkość
Rekomendowane odpowiedzi