Skocz do zawartości
  • 0

Naszywka naramienna POLAND PSZ - Prośba o identyfikacje

Pytanie

Napisano

Dzień dobry, ostatnio nabyłem widoczną na zdjęciu naszywkę naramienną POLAND, zapewniano mnie że to oryginał lecz mam co do tego pewne wątpliwości. Czy ktoś na podstawie zamieszczonych zdjęć jest w stanie zidentyfikować czy jest to oryginał?

Zrzut ekranu 2026-07-16 164833.png

Zrzut ekranu 2026-07-16 164837.png

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano (edytowane)

„Na podstawie zdjęć”, jak piszesz, to nikt odpowiedzialny tego nie zweryfikuje biorąc pod uwagę to, jakie Brytyjczycy produkowali podczas II wojny naszywki dla aliantów bazujących na terenie Wielkiej Brytanii. A produkowali wtedy te naszywki jak leciało i na czym leciało, nawet najohydniejsze naszywki na ceracie, których nikt nie chciał nosić, bo ludzie woleli nic nie nosić, niż takie paskudztwo.

Kolekcjonerzy zawsze sprawdzają takie naszywki w UV.

Edytowane przez Jedburgh_Ops
  • 0
Napisano

Rozumiem, dziękuję za odpowiedź. Nie jestem ekspertem, dopiero zaczynam, ale czy naprawdę współczesne kopie są aż tak doskonałe, że nie da się ich w ogóle odróżnić od oryginałów? Wydawało mi się, że dzisiejsze metody produkcji, dają zupełnie inny efekt niż dawne, wojenne rzemiosło. Czy w samej strukturze mojej naszywki, naprawdę nie widać żadnych typowo współczesnych cech, które by ją zdradzały? Będę wdzięczny, jeśli ktoś jednak spróbuje rzucić na nią okiem.

• 0
Napisano
Teraz, Szeregowy_W napisał:

Rozumiem, dziękuję za odpowiedź. Nie jestem ekspertem, dopiero zaczynam, ale czy naprawdę współczesne kopie są aż tak doskonałe, że nie da się ich w ogóle odróżnić od oryginałów? Wydawało mi się, że dzisiejsze metody produkcji, dają zupełnie inny efekt niż dawne, wojenne rzemiosło. Czy w samej strukturze mojej naszywki, naprawdę nie widać żadnych typowo współczesnych cech, które by ją zdradzały? Będę wdzięczny, jeśli ktoś jednak spróbuje rzucić na nią okiem.

Twoja naszywka wygląda dobrze, wiarygodnie, ale bez głębszej analizy nikt nie wystawi jej „certyfikatu autentyczności”. Z eBaya są masowo wykupowane stare nici bawełniane. Po co? Wiadomo po co. Czy ktoś dzisiaj chce szyć konfekcję nićmi bawełnianymi z lat 30. i 40.?