Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim, 

w ostatnim czasie wpadło w moje ręce radio Kleinempfänger DKE38 czyli słynna „szczekaczka Goebbelsa” w bardzo fajnym stanie. Moja wersja to wytwórnia Radione - stosunkowo rzadka, ponieważ nie wyprodukowali ich zbyt wiele. Numer seryjny to okolice 13000, natomiast łącznie szacuje się, że wyprodukowano około 15-17 milionów sztuk (łącznie z Ve 301) wielu producentów. Mój odbiornik jest nowszym wypustem - stąd też posiada jedną lampę (podwójną [triodę - tetrodę]) VCL11 i lampę prostowniczą (diodę VY2). Docelowo planuję jego uruchomienie. Najpierw dokładne czyszczenie, weryfikacja komponentów a finalnie wymiana kondensatorów papierowych na foliowe (będą umieszczone we wnętrzu starych kondensatorów, żeby zachować jak najbardziej oryginalne aspekty wizualne), ewentualna wymiana pozostałych uszkodzonych elementów i próby. W wątku będę dzielił się postępem prac. Pierwsze pytanie, może macie pomysł na wymianę kabla zasilającego? Niestety czas spowodował, że izolacja kruszy się w rękach… wtyczkę zreanimuje, ale jego niestety nie. Zakładam, że jestem w stanie wykorzystać również starą osłonę kablową. Może też znacie producenta, który produkuje wiązki na wzór tych z epoki? 

IMG_7001.webp

IMG_6928.jpeg

IMG_6930.jpeg

IMG_6770.jpeg