Skocz do zawartości
  • 0

Pytanie

Napisano

Vvitam serdecznie.

Na jednym z arkuszy mapy wydanym 1893r. w katalogu "messtischblatt" znalazłem symbol, którego nie mogę rozszyfrować a jego lokalizacja wyklucza (choć bez pewności) odkryte możliwości miejsca potyczki, kultu a o nikim istotnym również niczego nie znalazłem. Uprzejmie proszę o merytoryczną pomoc?

6037232651372007209.jpg

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano (edytowane)

Moim zdaniem jest to ogrodzenie, jednak symbole wewnątrz nie są dla mnie czytelne ani rozpoznawalne. Dysponujesz lepsza jakością lub możesz podać namiary? 

Edytowane przez Kee
  • 0
Napisano
8 godzin temu, Kee napisał:

Moim zdaniem jest to ogrodzenie, jednak symbole wewnątrz nie są dla mnie czytelne ani rozpoznawalne. Dysponujesz lepsza jakością lub możesz podać namiary? 

Powiększone w lepszej jakości. Nie wiem czy coś to wniesie ale proszę uptzejmie

IMG_20260505_231011.jpg

• 0
Napisano (edytowane)

Teraz widać dużo lepiej.

I widzę 2 rozwiązania. 

Bardziej prawdopodobne:

Wydzielenie leśne/Ogrodzony las liściasty/Być może szkółka leśna(mało prawdopodobne)

Lub zwyczajnie wyznaczony zagajnik liściasty pośród iglastego. (Najbardziej prawdopodobne)

Mniej prawdopodobne: 

Ogrodzony Cmentarz/miejsce kultu z jakimiś pozostałościami np kamieniami które nie bardzo wiedzieli do czego przyporządkować. Stąd też może być obecność liściastego zagajnika pośród tych iglaków. 

Screenshot_2026-05-06-05-21-43-37_f541918c7893c52dbd1ee5d319333948.jpg

Edytowane przez Kee
  • 0
Napisano

Vvitaj! Zgadzam się, że jakość odwzorowania jest lepsza.Podobnie do Ciebie rownież i takie rozwiązanie przyszło mi podczas próby identyfikacji. Niemniej jednak brak konsekwencji w replikowaniu określonych oznaczeń w topografii jest niedopuszczalny a w tym przypadku wyraźnie widać celowe zastosowanie odbicia listrzanego przeprowadzonego w pionie. Dodatkowo oznaczenie możliwego ogrodzenia nie odpowiada jakiemukolwiek oznaczeniu z szeroko rozumiany h map niemieckich. W rosyjskim sposobie oznaczenia by się coś znalazło.... ale w niemieckim brak! Poza tym na tym samym arkuszu inne wyszielone miejsca pełniące wspomniane przez Ciebie role wyglądają zupełnie inaczej do tego!!! ale wszystkie podobnie do siebie.

Dziękuję za inicjatywę.