cornikus Napisano %s o %s Napisano %s o %s Witam Podczas ostatniego wypadu znalazłem broń białą, której nie potrafię zidentyfikować. Czym była? Z jakiego okresu może pochodzić. Dość blisko niej była siekiera, trochę dalej trafiłem na krzesiwo ogniwkowe.
0 toyotomi Napisano %s o %s Napisano %s o %s Czołem. 2 godziny temu, cornikus napisał: znalazłem broń białą, której nie potrafię zidentyfikować. Czym była? Bądźmy precyzyjni - kawałek głowni od nasady z trzpieniem - i to solidnie skorodowany. Czym był ten kawałek.??? Nasuwa mi się jeden model szabli, biorąc pod uwagę częstość występowania (ilość wyklepanych sztuk) W połączeniu z charakterystycznym taliowaniem głowni - Steckrückenklinge. Obstawiam - pruską szablę kawaleryjską M 1852/79 W całości wyglądała tak - Rzecz jasna - ważne jest miejsce i kontekst znaleziska. Bo mogła to być inna broń o takim taliowaniu głowni - np. pruski pałasz kawaleryjski KD 89 Ale miał bardziej podgięty trzpień na stronę sieczną. Lub - pruska Aushilfs-Säbel z okresu I WŚ - wtedy - trzpień musi mieć dwa otwory na śruby mocujące trzon. Jak by nie patrzył - będzie to coś pruskiego i kawaleryjskiego. pzdr. stani 1
0 cornikus Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s Miejsce znalezienia to lasy Gdańskie więc Prusy wpisują się tu jak najbardziej. Dziękuje za informację Mam jeszcze innego złamańca z tego obszaru na Fb zasugerowano mi że to był "Michałek", Ja z kolei zastanawiam się czy to nie kord. Pozdrawiam
Pytanie
cornikus
Witam
Podczas ostatniego wypadu znalazłem broń białą, której nie potrafię zidentyfikować. Czym była? Z jakiego okresu może pochodzić. Dość blisko niej była siekiera, trochę dalej trafiłem na krzesiwo ogniwkowe.
2 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi