Skocz do zawartości
  • 0

Identyfikacja munduru armii carskiej

Pytanie

Napisano (edytowane)

Dobry wieczór, 

na zdjęciu mój pradziadek, Stefan Mackiewicz r. 1889, który prawdopodobnie poległ w maju 1915 r. na Litwie Kowieńskiej (w bitwie pod Szawlami - miejsce pochówku nieznane). Nie wiem czy odbywał służbę przed wybuchem I wojny światowej, zmobilizowany do wojska w 1914 r. i wcielony do 149. Czarnomorskiego Pułku Piechoty, w czasie wcześniejszych walk był ranny i przebywał w szpitalu. Czy ktoś mógłby zidentyfikować na podstawie zdjęcia w jakiej formacji służył? Według mnie widoczna koalicyjka do szabli sugeruje raczej służbę w kawalerii lub artylerii konnej. Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję.

Stefan Mackiewicz 1889 2.jpg.png

Edytowane przez Mirosław-67
Podziękowanie za pomoc

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano (edytowane)

Próbowałem, bezskutecznie, odnaleźć jakiekolwiek wpisy na temat Stefana (przez "f" i "Stiepana") Mackiewicza w bazie rannych, hospitalizowanych, poległych, zaginionych. Czegoś, co mogłoby dodatkowo ujawnić jego stopień. I to nie tylko w 149. p.p. Niestety.

A ten pułk akurat mnie interesuje osobiście, bo chrzest bojowy (nie wiem czy w komplecie) przeszedł 26.08.1914 pod Tarnawatką - Hutą w boju z dwoma pułkami Honvedów. "Cziernomorcy - wpieriod!" Znam te rejony, czasem słucham co tam buki w lesie mają do powiedzenia.

M.

Edytowane przez beaviso
  • 0
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, beaviso napisał:

Próbowałem, bezskutecznie, odnaleźć jakiekolwiek wpisy na temat Stefana (przez "f" i "Stiepana") Mackiewicza w bazie rannych, hospitalizowanych, poległych, zaginionych. Czegoś, co mogłoby dodatkowo ujawnić jego stopień. I to nie tylko w 149. p.p. Niestety

Jest jeszcze inna ew. możliwa forma zapisu imienia oprócz Stefan, Stiepan a mianowicie Stepan - Степан Мацкевич.

I pojawia się w rosyjskich rekordach Stepan Konstantynowicz Mackiewicz, kapral, wyznania prawosławnego, żonaty, gubernia wołyńska, powiat Nowogród Wołyński (Zwiahel), miejscowość Baranówka. Ranny 1 października 1914 roku. Brak też danych o przynależności do jednostki.

image.thumb.png.ef98a4223d3ca9bcf72c4027644efad5.png

image.thumb.png.3fadcda5d700e2715d7ec70a15501053.png

Edytowane przez combo
  • 0
Napisano

Dziękuję za zainteresowanie i poświęcony czas, wiem że sprawa nie jest łatwa.

Według mojej śp. babci, urodzonej w 1914 r., w czasie I wojny była urzędowa informacja, że jej ojciec w 1914 r. był ciężko ranny i przebywa w szpitalu (o ile pamiętam z dzieciństwa, to przewijała się chyba nazwa miejscowości Ossów lub Ossowa). Informacja o śmierci nigdy później do rodziny nie dotarła, według informacji żony Anny, Stefan Mackiewicz zginął 29 maja 1915 r. w Szawlach na Litwie.  Odnosząc się do posiadanego stopnia, według znajomego historyka wojskowości, mundur i jego krój, prawdopodobnie wskazywałby na szkołę podoficerską, i mogło ono być zrobione jeszcze w okresie przedwojennym, w czasie odbywania służby czynnej. W czasie mobilizacji, w sierpniu 1914 r. został wcielony do 16. kompanii 149 pp (jako żołnierz rezerwy - miał wówczas 25 lat - mógł znaleźć się w mobilizowanym 297. Kowelskim Pułku Piechoty).

Stefan Mackiewicz był synem Kuźmy także byłby raczej opisany jako "Kuźmicz", co do wyznania - prawdopodobnie był grekokatolikiem (unitą), jak moja prababcia, a jego żona. Próbowałem szukać go na własną rękę jeszcze w 2018 r. w ogólnodostępnych rosyjskich archiwach wojskowych z okresu I wojny światowej, ale bez rezultatu.

Znalazłem za to podczas tych poszukiwań mojego drugiego pradziadka, który jako żołnierz pospolitego ruszenia (ratnik) 11. Syberyjskiego Pułku Strzelców zaginął bez wieści podczas natarcia na wieś Franc w dniu 25 października 1915 r. (poz. 241 wykazu)oraz dokumenty jego brata Ignacego, który wojnę przeżył.

Jeszcze raz bardzo dziękuję.

Teodozjusz Demidiuk.jpg