Skocz do zawartości
  • 0

Identyfikacja munduru armii carskiej

Pytanie

Napisano (edytowane)

Dobry wieczór, 

na zdjęciu mój pradziadek, Stefan Mackiewicz r. 1889, który prawdopodobnie poległ w maju 1915 r. na Litwie Kowieńskiej (w bitwie pod Szawlami - miejsce pochówku nieznane). Nie wiem czy odbywał służbę przed wybuchem I wojny światowej, zmobilizowany do wojska w 1914 r. i wcielony do 149. Czarnomorskiego Pułku Piechoty, w czasie wcześniejszych walk był ranny i przebywał w szpitalu. Czy ktoś mógłby zidentyfikować na podstawie zdjęcia w jakiej formacji służył? Według mnie widoczna koalicyjka do szabli sugeruje raczej służbę w kawalerii lub artylerii konnej. Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję.

Stefan Mackiewicz 1889 2.jpg.png

Edytowane przez Mirosław-67
Podziękowanie za pomoc

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano (edytowane)

Próbowałem, bezskutecznie, odnaleźć jakiekolwiek wpisy na temat Stefana (przez "f" i "Stiepana") Mackiewicza w bazie rannych, hospitalizowanych, poległych, zaginionych. Czegoś, co mogłoby dodatkowo ujawnić jego stopień. I to nie tylko w 149. p.p. Niestety.

A ten pułk akurat mnie interesuje osobiście, bo chrzest bojowy (nie wiem czy w komplecie) przeszedł 26.08.1914 pod Tarnawatką - Hutą w boju z dwoma pułkami Honvedów. "Cziernomorcy - wpieriod!" Znam te rejony, czasem słucham co tam buki w lesie mają do powiedzenia.

M.

Edytowane przez beaviso
  • 0
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, beaviso napisał:

Próbowałem, bezskutecznie, odnaleźć jakiekolwiek wpisy na temat Stefana (przez "f" i "Stiepana") Mackiewicza w bazie rannych, hospitalizowanych, poległych, zaginionych. Czegoś, co mogłoby dodatkowo ujawnić jego stopień. I to nie tylko w 149. p.p. Niestety

Jest jeszcze inna ew. możliwa forma zapisu imienia oprócz Stefan, Stiepan a mianowicie Stepan - Степан Мацкевич.

I pojawia się w rosyjskich rekordach Stepan Konstantynowicz Mackiewicz, kapral, wyznania prawosławnego, żonaty, gubernia wołyńska, powiat Nowogród Wołyński (Zwiahel), miejscowość Baranówka. Ranny 1 października 1914 roku. Brak też danych o przynależności do jednostki.

image.thumb.png.ef98a4223d3ca9bcf72c4027644efad5.png

image.thumb.png.3fadcda5d700e2715d7ec70a15501053.png

Edytowane przez combo