TomiZitto Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Chej mam pytanie czy można chodzić po polu z wykrywaczem?
TomiZitto Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu 1 minutę temu, karpik napisał: Można chodzić po polu z wykrywaczem. I jeszcze jedno magiczne pytanie czy monety pruskie stanowią w kwestii prawnej wartość zabytku
karpik Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Bez odpowiedniego wykształcenia/ kwitu nie możesz nawet stwierdzić, że zabytkiem nie jest 10 zł z 1975 roku. Dlatego nie masz prawa podnieść z ziemi nawet gwoździa, jeżeli masz ze sobą wykrywacz.
TomiZitto Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu 2 minuty temu, karpik napisał: Bez odpowiedniego wykształcenia/ kwitu nie możesz nawet stwierdzić, że zabytkiem nie jest 10 zł z 1975 roku. Dlatego nie masz prawa podnieść z ziemi nawet gwoździa, jeżeli masz ze sobą wykrywacz. A je wiem że mogę a kwit to w policji możesz wystawić , Ponieważ monety pruskie takie od 17 wieku nie stanowią wartości historycznej a jedynie kolekcjonerską
karpik Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowane) Nie czaje cię typie. Pytasz o jakieś pierdoły wałkowane tu xxx razy, a jak ci mówię jak jest, to wiesz lepiej i się pultasz? Powiedz te swoje mądrości ludziom co potracili całe kolekcje XVII w. i młodszych rzeczy, chociaż w życiu nie mieli wykrywacza w ręku. Edytowane 9 godzin temu przez karpik 1
TomiZitto Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu 8 minut temu, karpik napisał: Nie czaje cię typie. Pytasz o jakieś pierdoły wałkowane tu xxx razy, a jak ci mówię jak jest, to wiesz lepiej i się pultasz? Powiedz te swoje mądrości ludziom co potracili całe kolekcje XVII w. i młodszych rzeczy. Potracili jak kopali po lasach i robili Doły na 5 metrów to im zabrali prawo nie jest jednoznaczne ,pewnie mieli jeszcze stosy starych pukawek, pocisków,min i cholera wie czego jeszcze a te słownictwo nie ,,czaje"Cię ,,typie" to jakiś Romski slang czy inny język podwórkowy, natomiast teraz wchodzi nowe prawo i będzie chyba łagodniejsze co do hobbystów a zaostrzone co do,, kopaczy dołów " i mi to pasuje bo nie lubię żelastwa 1
bjar_1 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowane) Że tak zapytam - ile Ty masz lat? 8 minut temu, TomiZitto napisał: Potracili jak kopali po lasach i robili Doły na 5 metrów to im zabrali prawo nie jest jednoznaczne ,pewnie mieli jeszcze stosy starych pukawek, pocisków,min i cholera wie czego Baaardzo naiwny jesteś. Oby Cię system nie zaczął mielić, bo się zdziwisz. 8 minut temu, TomiZitto napisał: natomiast teraz wchodzi nowe prawo Jakie niby? Edytowane 9 godzin temu przez bjar_1
TomiZitto Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu Wystarczająco aby być świadomym,co mi wolno a czego nie tak samo jak na prywatnej działce u mojego wujka lub na łące u sąsiada który mi nie zabroni bo po co ? Gmina też nie bo teren przylega i chodzić można
karpik Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Teraz, TomiZitto napisał: Wystarczająco aby być świadomym,co mi wolno a czego nie tak samo jak na prywatnej działce u mojego wujka lub na łące u sąsiada który mi nie zabroni bo po co ? Gmina też nie bo teren przylega i chodzić można A wiesz, że to co jest w ziemi wujka i sąsiada nie należy do niego?
TomiZitto Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu Teraz, karpik napisał: A wiesz, że to co jest w ziemi wujka i sąsiada nie należy do niego? Należy a niech mnie ktoś wygoni nie ma prawa ,pole czyszczę ze złomu i tyle,moja znajoma archeolog mówiła mi że nawet jak tubylec uprawia ziemię a jest to miejsce archeologiczne to ma do tego prawo Unia przewiduje możliwość rycia na głębokość pługa
karpik Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Teraz, TomiZitto napisał: Należy a niech mnie ktoś wygoni nie ma prawa ,pole czyszczę ze złomu i tyle,moja znajoma archeolog mówiła mi że nawet jak tubylec uprawia ziemię a jest to miejsce archeologiczne to ma do tego prawo Unia przewiduje możliwość rycia na głębokość pługa Może nie rozumiesz po prostu co się do ciebie mówi. Pani archeolog powiedziała ci, że rolnik może orać pole na którym jest stanowisko archeologiczne. Bo może. Ten sam rolnik nie może tam szukać zabytków wykrywaczem.
TomiZitto Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu 2 minuty temu, karpik napisał: Może nie rozumiesz po prostu co się do ciebie mówi. Pani archeolog powiedziała ci, że rolnik może orać pole na którym jest stanowisko archeologiczne. Bo może. Ten sam rolnik nie może tam szukać zabytków wykrywaczem. Może jeżeli są na poziomie humusu jeszcze jedno co masz na myśli określeniem zabytku?Polmos ,zrywka 10 groszy z 1956 czy kawałek meteorytu
karpik Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 1 minutę temu, TomiZitto napisał: Może jeżeli są na poziomie humusu jeszcze jedno co masz na myśli określeniem zabytku?Polmos ,zrywka 10 groszy z 1956 czy kawałek meteorytu Napisze jeszcze raz. Jeżeli jesteś księdzem, to nie masz w naszym pięknym kraju prawa wykopać z wykrywaczem 10 groszy z PRL i wziąć do domu, bo nie masz uprawnień do stwierdzenia, że to nie jest zabytek. Weź ustawę do ręki i udowodnij, że jest inaczej. Btw. prawa unijnego. Nie ma ono w tej kwestii nic do gadania. Każde państwo ma w tym względzie inne ustawy, rozporządzenia i wytyczne. My mamy jedne z bardziej restrykcyjnych w Europie.
karpik Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 8 minut temu, TomiZitto napisał: Może jeżeli są na poziomie humusu Jesteś w stanie czymś to podeprzeć? Najlepiej cytatami z ustaw/rozporządzeń.
karpik Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 2 minuty temu, TomiZitto napisał: Witaj Ksiądz Pozdrawia Luz. To nie czyni cię wcale gorszym. 1
TomiZitto Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu 2 minuty temu, karpik napisał: Napisze jeszcze raz. Jeżeli jesteś księdzem, to nie masz w naszym pięknym kraju prawa wykopać z wykrywaczem 10 groszy z PRL i wziąć do domu, bo nie masz uprawnień do stwierdzenia, że to nie jest zabytek. Weź ustawę do ręki i udowodnij, że jest inaczej. Btw. prawa unijnego. Nie ma ono w tej kwestii nic do gadania. Każde państwo ma w tym względzie inne ustawy, rozporządzenia i wytyczne. My mamy jedne z bardziej restrykcyjnych w Europie. Jest jeszcze spis co jest zabytkiem a co nie jakie monety ,odznaki wchodzą w jego skład to znaczy np że Moneta z podobizną Marcelego Nowotko może być zabytkiem a pruskie 2 silbren groshen już nie bo to moneta niemiecka i nie stanowi historycznej wartosci
karpik Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Teraz, TomiZitto napisał: Jest jeszcze spis co jest zabytkiem a co nie jakie monety ,odznaki wchodzą w jego skład to znaczy np że Moneta z podobizną Marcelego Nowotko może być zabytkiem a pruskie 2 silbren groshen już nie bo to moneta niemiecka i nie stanowi historycznej wartosci Wróć. Po tym co napisałeś, nie wierzę jednak, że jesteś księdzem. Chyba, że z braku powołań biorą ludzi z pod biedry.
TomiZitto Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu 2 minuty temu, karpik napisał: Jesteś w stanie czymś to podeprzeć? Najlepiej cytatami z ustaw/rozporządzeń. Cytaty wyrwane z kontekstu
karpik Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Teraz, TomiZitto napisał: Cytaty wyrwane z kontekstu Mogą być i takie. Najwyżej cię poprawię.
TomiZitto Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu 1 minutę temu, karpik napisał: Wróć. Po tym co napisałeś, nie wierzę jednak, że jesteś księdzem. Chyba, że z braku powołań biorą ludzi z pod biedry. Ja swoje wiem bo służby nie czepiały się starych monet niemieckich a już niektórych Prl-owskich badziewi już tak tak samo jak odznaki ze złamanym krzyżem nie interesowały ich jako przedmiot zabytkowy tylko jako zakazane symbole
karpik Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Wtyki w służbach, u archeologa i niepodważalna nieomylność, a ty przechodzisz tu z pytaniami do niewiernych? Kręcisz coś i wcale nie jesteś w tym dobry...
bjar_1 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu A na portalu archeologicznym taka niemiecka moneta to zabytek: https://archeoportal.pl/zabytki/112814 To jak to w końcu z tym jest?
Rekomendowane odpowiedzi