Skocz do zawartości

Łuska z pragi w poslce i budynek w lesie

onufry

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Znalazlem dzisiaj w bardzo dobrym stanie luske produkcji Sellier & Bellot w Pradze z IX 1938.Czy jest to bardzo popularna luska? Czy mozliwe ze to niemcy jej uzyli? jakie jest prawdopodobienstwo uzycia przez inne panstwa. Interesuje mnie to bardzo poniewaz znalazlem w lesie pozostalosci w lesie po bunkrze lub jakims budynku. jest on zniszczony ale zachowaly sie jeszcze jakies podmorowki. Jest on zlokalizowany blisko lub na granicy z czasow drugiej wojny swiatowej. czy mozliwe ze to jakis punkt graniczny? w okol niego sa okopy. Niestety nic wiecej nieznalazalem bo niemialem czasu. jutro moze wybiore sie tam na dokladniejsze poszukiwania i pstrykne kilka fotke.
W nastepnej hipotezie stawiam na punkt telegraficzny, ale raczej malo prawdopodobne bo niewidac w okolicy zadnych slopow.
Napisano
http://www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&id_forum=2&ktory=79552#79552
Napisano
Jeżeli pisząc o granicy z czasów II wojny" masz na myśli przedwojenną granicę polsko-niemiecką i podejrzewasz, że budynek mógł pełnić funkcję strażnicy, to podaj bliższą lokalizację. Da się go znaleźć na mapach WIG-owskich; tam takie obiekty były zaznaczane.
Napisano
Jeżeli pisząc o granicy z czasów II wojny" masz na myśli przedwojenną granicę polsko-niemiecką i podejrzewasz, że budynek mógł pełnić funkcję strażnicy, to podaj bliższą lokalizację. Da się go znaleźć na mapach WIG-owskich; tam takie obiekty były zaznaczane.
Napisano
co do tej łuski to ich ostatnio trochę poznajdowałem, często je spotykam także innych producentów z tego kraju oprócz SB
pozdr
Szefo
Napisano
mi też tych się najwięcej tych trafiło, ale myślałem że to przypadek, oprócz tego często się zdarzają w śród nich z pocz lat 30 i to po elaboracji
pozdr
Szefo
Napisano
Jezeli mozesz to wstaw fotki bo bardzo trudno stwierdzic przeznaczenie budowi bez jej zobaczenia , a i Twój opis nie jest zbyt dokładny.
Napisano
A ja z kolei najczęściej wygrzebuję Z 1938 VI. Z 1938 X są na drugim miejscu, zaraz po nich P369 9 seria z 39. I wszystko z walk w 1944 roku.
Ale SB najładniej się dają odczyścić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie