Skocz do zawartości
  • 0

Prosze o identyfikacje hełmu FJ wz.36/37/38

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich pozytywnie zakręconych,proszę o identyfikacje hełmu ,który wpadł w moje rece ale ciekawostka taka,że wyglada na hełm dla potrzeb skoczków spadochronowych ale jest bez rantu wewnętrznego , posiada jak widać wywietrznik jak w klasycznym hełmie WH i ciekawe rozmieszczenie otworów na nity.Co to za model ? blacha skorupy jakby z M42.Zaznaczam , że jest to odzysk ze starego kasyna-ruiny,wierzch skorupy spawany ale wygląda,że w epoce.

IMG_8349-1758439292956.jpeg

IMG_8350-1758439292915.jpeg

IMG_8352-1758439292920.jpeg

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

To typowy M38 , taki mam ,ale pytanie czy ktoś ma podobny lub zetknął sie z takim hełmem, wiem że z rok temu był taki sam i posiadał otwory symetrycznie rozmieszczone do podpinki,otwory na mocowanie paska są większe na nit.W z sieci,że były eksperymenty na modelach wczesnych typu M36 i poźniejszy M37, inaczej umieszczony otwory na paski i podpinkę,pozdrawiam.Byc może jest to jedna z wczesnych,eksperymentalnych wersji późniejszego M38,pozdrawiam.Tu link jednej ze stron w sieci https://pl.topwar.ru/75974-desantnye-shlemygermanskih-parashyutistov-1935-1945-godov.html

• 0
Napisano

Jeżeli kolega Seba poczuł się urażony to przepraszam za typowy,taki hełm to rarytas i szczerze gratuluję,dziękuje za cenną odpowiedź,a tego hełmu to żal było na złom,ale rozumiem przesłanie.Stan hełmu w błocie idealny, widać że blacha zdrowa , pozdrawiam